Reportaj. Şedinţă solemnă la Senat. Emil Constantinescu: Riscăm să câştigăm lupta cu corupţia pierzând lupta cu democraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Constantinescu
Emil Constantinescu

Senatul, la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, a organizat miercuri o şedinţă solemnă cu ocazia zile de 1 Decembrie, la care au fost invitaţi preşedintele Klaus Iohannis, foşti preşedinţi ai României şi membrii Guvernului. Dintre foştii şefi ai statului, numai Emil Constantinescu a fost prezent.

În lipsa unei festivităţi ţinute la Palatul Cotroceni, Senatul a marcat ieri Ziua Naţională, într-o ceremonie defazată. N-au făcut-o de 1 Decembrie pentru că şi-au luat liber. De la sindrofia organizată de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a lipsit cel mai important om în stat, preşedintele Klaus Iohannis, dar şi foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Ion Iliescu.

Iohannis, care a anulat recepţia anuală de la Palatul Cotroceni ca urmare a tragediei de la Colectiv, şi-a motivat absenţa invocând „programul încărcat“. Ion Iliescu nici nu a confirmat, nici nu a infirmat, participarea, dar, în final, n-a fost prezent. Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost mult mai tăios la adresa iniţiativei lui Tăriceanu, pe care a denumit-o „un circ“ la care nu poate lua parte.

Tăriceanu şi-a exprimat regretul doar pentru absenţa actualului şef al statului, anunţând că va propune organizarea anuală a unui astfel de eveniment care să marcheze ziua de 1 decembrie. „O recepţie poate fi interpretată ca un gest nepotrivit dacă ea vine după moartea a sute de oameni, dar nu la fel poate fi interpretată o şedinţă solemnă la care nu se bea şampanie, nici nu se dansează. Îmi exprim regretul că preşedintele nu a onorat invitaţia“, a spus Tăriceanu.

Constantinescu, împotriva Justiţiei
Singurul fost preşedinte al României care a acceptat invitaţia lui Tăriceanu a fost Emil Constantinescu, care a susţinut un discurs anti-Justiţie similar celui al şefului Senatului.  „Este evident că actuala campanie anticorupţie, cu toate reuşitele şi deficienţele ei, va curăţa probabil, sub presiunea străzii, în câţiva ani, Parlamentul, Guvernul, Poliţia, Procuratura, instanţele de judecată, serviciile de informaţii, mediul de afaceri, presa şi societatea civilă de persoane compromise. Riscăm să câştigăm lupta cu corupţia pierzând lupta cu democraţia“, a transmis Emil Constantinescu, în plenul Senatului, un discurs care i-a smuls un zâmbet lui Călin Popescu Tăriceanu.

La şedinţa organizată de Senat a fost prezent însă premierul Dacian Cioloş, fost  ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu, dar şi mai mulţi membri ai Executivului Cioloş.  Prezenţa Guvernului nu a fost o surpriză, pentru cîă premierul a susţinut de fiecare dată că vrea să aibă în Parlament un partener, nu un adversar. Printre invitaţii care au mai acceptat invitaţia au fost preşedintele Curţii de Conturi Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean şi Avocatul Poporului Victor Ciorbea.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite