Nicuşor Dan: Nu ne interesează MRU, trebuie să mai stea pe margine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan FOTO Eduard Enea
Nicuşor Dan FOTO Eduard Enea

Nicuşor Dan dezminte scenariile apărute în presa pe tema înscrierii lui Mihai Răzvan Ungureanu în Uniunea Salvaţi România (USR).

„Scenariul nu are niciun suport real. Nici noi nu l-am căutat, nici el nu ne-a sunat. Domnul Ungureanu e cineva care a fost în mai multe partide politice, care a avut mai multe funcţii. În plus, e cineva care vine din servicii, cred că trebuie să mai stea o vreme pe margine", a declarat Nicuşor Dan pentru antena3.ro.

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din fruntea Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Oficial, MRU a renunţat la funcţie din motive medicale. Neoficial, în urma unor disensiuni cu preşedintele Klaus Iohannnis.

Primele informaţii privind răcirea relatiilor dintre MRU şi preşedintele Klaus Iohannis au apărut imediat după izbucnirea scandalului Black Cube, firma israeliană acuzată că a spionat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a criticat în luna aprilie SIE pentru lipsa de colaborare: „Nu pot să îmi explic de ce de la SIE, în ultimii ani, nu am primit vreo sesizare. Mi-e greu să cred că ofiţerii SIE nu au informatii. În 2015, din 5.988 de dosare, 90 au avut la bază sesizări SRI, 22 au avut la bază sesizări DIPI (MAI) şi 4 de la Direcţia de Informaţii a Armatei, însa de la SIE nu am avut nicio informare“. MRU i-a răspuns acid: „SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate“. Conflictul dintre MRU şi Kovesi a fost aplanat prin intervenţia lui Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că, cel mai probabil, va propune un nou director SIE după alegerile parlamentare. „Cred că acest Parlament va fi foarte ocupat cu alegerile şi sper să fie şi foarte ocupat cu a găsi candidaţi care nu au dosare penale şi sper să fie foarte ocupat şi cu o campanie curată, aşa că nu cred că le voi încărca agenda cu numirea unui nou director la SIE. Lucrurile sunt sub control, generalul Predoiu a mai fost o perioadă la interimat şi nu este o situaţie care reclamă o intervenţie foarte urgentă din partea Parlamentului, alta decât să ia act de demisia dl Ungureanu. Probabil voi face o propunere noului Parlament după alegeri“, a spus şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite