Monica Macovei, prima şansă a Dreptei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei, Mihai Răzvan Ungureanu şi Emil Boc FOTO Arhiva Adevărul
Monica Macovei, Mihai Răzvan Ungureanu şi Emil Boc FOTO Arhiva Adevărul

COMPETIŢIE Monica Macovei şi Mihai Răzvan Ungureanu sunt singurii candidaţi de dreapta, dintre cei nominalizaţi de Traian Băsescu, care ar avea şanse la alegerile prezidenţiale, potrivit specialiştilor

Preşedintele Traian Băsescu a avansat, recent, numele a trei politicieni pe care îi creditează cu şanse mari într-o competiţei prezidenţială. Este vorba despre foştii prim-miniştri Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu şi de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei. Câte şanse au cei trei politicieni pentru a intra în cursa pentru Cotroceni? Care dintre cei trei politicieni ar ieşi câştigător dintr-o competiţie cu Crin Antonescu? 

„ANTONESCU, DIN CE ÎN CE MAI SLAB“ 

Vârsta şi abordările extrem de pragmatice când vine vorba de stat şi de funcţionarea justiţiei sunt punctele tari care o recomandă pe Monica Macovei pentru funcţia de preşedinte, potrivit şefului statului. Politologul Alina Mungiu crede că fostul ministru al Justiţiei ar fi în acest moment  persoana cu cel mai mare potenţial dintre cei trei. 

„Propaganda făcută de Antena 3 a diabolizat-o foarte tare pe Monica Macovei, care ar fi fost persoana pentru care lumea ar fi ieşit din casă“, crede Alina Mungiu Pippidi. Mai mult, aceasta este de părere că europarlamentarul PDL ar putea fi singurul candidat cu şanse în faţă lui Crin Antonescu. „Antonescu mi se pare un candidat din ce în ce mai slab. Dacă ar exista un climat de mobilizare contra lui Crin Antonescu, pentru că ar fi o catastrofă dacă s-ar alege Antonescu preşedinte, un candidat al opoziţiei ar avea şanse. După părerea mea ar avea şanse cineva care este asociat cu un mesaj european, cineva gen Monica Macovei“, a explicat Alina Mungiu Pippidi pentru „Adevărul“. 

Şi politologul Lucian Dârdală crede că Monica Macovei are potenţial pentru a câştiga alegerile prezidenţiale, însă numai dacă îşi va dezvolta discursul politic. „Este un politician care insistă pe o temă politică restrânsă. Nu poţi câştiga alegeri numai cu agenda reformei Justiţiei sau cu agenda anticorupţie. Un candidat trebuie să joace pe un front mai larg“, este de părere Lucian Dârdală. 

Deşi admite că situaţia în care o femeie ar deveni preşedintele României  ar  fi una normală, Daniel Şandru susţine că şansele ca acest lucru să se petreacă la scrutinul din 2014 sunt minime. „Mediul social româneasc este profund patriarhal, iar o femeie nu are nici cea mai mică şansă într-o cursă prezidenţială. Nu cred că România este pregătită să voteze o femeie“, a precizat politologul Daniel Şandru.

„MRU, LIANTUL PDL-MIŞCAREA POPULARĂ“

Politologul Lucian Dârdală este de părere că dintre cei trei potenţiali candidaţi, singurul cu şanse reale la funcţia de preşedinte al României este Mihai Răzvan Ungureanu. „Ungureanu este o personalitate de descoperit şi în care românii şi-ar putea pune speranţele. În plus, ar putea fi liantul reparării relaţiilor dintre PDL şi Mişcarea Populară, deoarece este acceptat de ambele părţi“, a argumentat politologul. Ceea ce ar putea însă să-i scadă şansele de a deveni preşedinte este faptul că „a pierdut mandatul de prim-ministru, iar pierderea puterii înseamnă o înfrângere, chiar dacă vina nu-i aparţine în întregime“. 

Politologul Daniel Şandru nu împărtăşeşte aceeaşi opinie. Aceasta deoarece, spune Şandru, nu se poate şti dinainte în ce măsură Ungureanu va fi susţinut de toate forţele de dreapta. Şi politologul Alina Mungiu Pippidi este de părere că şansele lui Ungureanu de a câştiga un mandat la Cotroceni sunt minime din cauza scandalurilor în care acesta a fost implicat în scurtul mandat de premier. 

Răzvan Ungureanu a declarat pentru „Adevărul“ că se simte de două ori onorat : „În primul rând, pentru că cel care a spus acest lucru este preşedintele ţării, care crede în şansele mele. În al doilea rând, mă onorează alăturarea numelui meu de cel la prim-ministrului Emil Boc şi al doamnei ministru Monica Macovei“.

„BOC POARTĂ TINICHEAUA CU AUSTERITATEA“

Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ nu-i dau nicio şansă fostului premier Emil Boc în cursa pentru Cotroceni. Imaginea fostului premier este puternic asociată cu măsurile de austeritate instituite în timpul guvernării sale. 

„Nu ştiu dacă are timp să-şi cureţe imaginea mediatică destul de şifonată, ceea ce se întâmplă de fapt oricărui politician care deţine funcţia de premier. Nu ştiu dacă are timp ca din poziţia de primar al Clujului să ajungă la nivelul unui capital electoral care să-l propulseze în turul al II-lea“, este de părere Daniel Şandru. Nici Alina Mungiu Pippidi nu-i dă şanse lui Emil Boc: „Dacă locuitorii din Cluj nu au simţit probabil tăierile bugetare, restul ţării le-a cam simţit. Astfel că Boc are tinicheaua cu tăierile din salarii şi austeritatea contra unui aparat puternic de partid“.

UDREA, POLITICIAN DE PERSPECTIVĂ

Traian Băsescu crede că Elena Udrea este o femeie puternică, dar trebuie să se mai rodeze ca politician. Şi politologul Lucian Dârdală opinează că Udrea nu este pregătită pentru o astfel de funcţie, dar admite că este un politician de perspectivă. „Sunt de acord cu preşedintele. Problema este în ce măsură, într-un scrutin, meritele domniei sale ar putea fi recunoscute de mediile mai conservatoare ale societăţii româneşti“, a conchis Dârdală. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite