Mara Mareş: E aberant ca Bacalaureatul să se desfăşoare înainte ca elevii să fie absolvenţi. Curând, PSD va propune să ne înscriem la doctorat direct de la liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mara Mareş spune stop haosului din educaţie
Mara Mareş spune stop haosului din educaţie

Deputatul liberal Mara Mareş a anunţat depunerea unei iniţiative legislative prin care din 2019 să se elimine posibilitatea ca examenul de bacalaureat să se defăşoare în timpul anului şcolar, înainte ca elevii de liceu să fie absolvenţi, aşa cum s-a întâmplat în acest an.

“Profitând de un articol formulat nefericit din Legea Educaţiei Naţionale, prin decizia fostului ministru al Educaţiei, Liviu “Genunche” Pop, în acest an, anumite probe din examenul de bacalaureat se desfăşoară încă din luna februarie, înainte ca elevii să fie absolvenţi de liceu. Mai exact, potrivit alin. (7) al art.78, se prevede că unele evaluări se pot desfăşura în timpul anului şcolar, pe parcursul semestrului al II-lea. Practic, cei care nu au absolvit învăţământul liceal la momentul susţinerii probelor de examene obţin dreptul de a susţine examenul de bacalaureat. Acest text de lege recunoaşte, anticipat, calitatea de absolvent unor persoane care, în mod obiectiv, nu aveau cum să fi dobândit această calitate întrucât anul şcolar nu s-a finalizat. Mai mult, se poate ajunge în situaţia în care unii elevi pot rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată (nepromovare) şi să ajungă ca, la finalul anului şcolar, să nu aibă dreptul de a susţine examenul de bacalaureat. Care o să fie următoarea propunere şi inovaţie educaţională a PSD? Eventual ca licenţa să fie susţinută înainte de obţinerea de note de trecere la toate examenele din timpul facultăţii? Sau să ne putem înscrie la doctorat direct de pe băncile liceului?”, susţine Mara Mareş. 

În consecinţă, preşedintele TNL, Mara Mareş, a anunţat că va depune o iniţiativă legislativă care să nu permită organizarea bacalaureatului înainte de absolvirea liceului: “În acest context, este complet legitimă nemulţumirea şi revolta profesorilor care consideră că este aberant ca anumite probe să se desfăşoare în timpul anului şcolar. Prin umare, consider că este necesară modificarea legii pentru ca, începând de anul viitor, doar absolvenţii de liceu să poată susţine examenul de bacalaureat. De aceea, voi depune o iniţiativă legislativă care propune abrogarea aliniatului 7 al art.78 din Legea Educaţiei Naţionale şi care permite organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat în timpul anului şcolar, înainte de absolvirea liceului”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite