Mafia transpartinică iese la suprafaţă. Cum au ajuns vechii rivali din politică să se apere unii pe alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, Victor Ponta şi Gabriel Oprea. FOTO Mediafax
Traian Băsescu, Victor Ponta şi Gabriel Oprea. FOTO Mediafax

Traian Băsescu, Elena Udrea, Victor Ponta, Sebastian Ghiţă şi Gabriel Oprea. În aparenţă rivali, în realitate prieteni. O prietenie scoasă la suprafaţă de sunetul cătuşelor.

În ultimii ani, lupta politică s-a dat, cel puţin la nivel de discurs, între două mari tabere: Traian Băsescu şi Elena Udrea, pe de o parte, Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă, de cealaltă parte. Balanţa era înclinată de Gabriel Oprea, fie spre Cotroceni, în timpul guvernelor Boc şi MRU, fie înspre Palatul Victoria- în timpul Guvernelor Ponta. Însă, realitatea a fost cu totul alta: cele două tabere doar mimau războiul, de ochii oamenilor,, în timp ce pe sub masă îşi strângeau mâinile, pentru bunul mers al afacerilor, după cum arată rechizitoriile DNA. Cârdăşia transpartinică ar fi fost ţinută şi azi în subterană, dar aşa-zişii rivali şi-au găsit un scop comun care i-a scos, de mână, la suprafaţă: lupta împotriva procurorilor.

Aşa am ajuns să-l vedem azi pe Traian Băsescu la televiziunea lui Sebastian Ghiţă, pe care îl numea „al doilea Vântu“, luându-i partea lui Gabriel Oprea, după votul scandalos din plenul Senatului, care a blocat anchetarea morţii poliţistului Bogdan Gigină. „Gabriel Oprea e primul pasager dintr-un accident auto care este acuzat de omor din culpă. Era pe bancheta din spate. Este de remarcat la doamna Kovesi mesajul politic. A fost o mare capcană şi o mare prostie. În capcană a picat Gabriel Oprea“, a spus Traian Băsescu, miercuri seara, la RTV. Exact cuvintele pe care le-a folosit şi Gabriel Oprea în Senat. „Niciodată în România sau în lume nu am auzit de această încadrare de ucidere din culpa stând pe bancheta din spate“, s-a apărat fostul vicepremier.

Oprea negociază o nouă imunitate

Potrivit unor surse politice, cu câtvea ore înainte să-i ia apărarea lui Oprea la RTV, Traian Băsescu a fost chiar acasă la fostul vicepremier.  Întrebat de „Adevărul“ dacă s-a întâlnit ieri cu Gabriel Oprea, preşedintele PMP nici n-a confirmat, nici n-a infirmat. „Sursele dumneavostră vă spun nişte bârfe“, a comentat Traian Băsescu.

De asemenea, surse parlamentare au declarat pentru „Adevărul“ că Oprea, deşi susţine că se va retrage din politică, negociază cu Traian Băsescu un loc pe liste la alegerile parlamentare, tocmai pentru a-şi păstra imunitatea şi după decembrie 2016. Întrebat de „Adevărul“, Băsescu n-a respins ipoteza. „Gabriel Oprea a demisionat de câteva luni din UNPR. La revedere!“, a spus Băsescu.

Fostul preşedinte l-a mai apărat la televizor şi pe Victor Ponta în dosarul în care fostul premier este acuzat de conflict de interese, după ce l-a pus pe Dan Şova ministru, primind în schimb foloase necuvenite. „Nu sunt de acord cu abordarea procurorilor referitor la conflictul de interese. Să spui că în baza acelor afaceri a fost numit domnul Şova ministru, mi se pare o exagerare. În dosarul acesta, cel puţin în diagnosticul penal pus, nu mi se pare că se poate poate forţa atât de mult conflictul de interese încât să ceri ridicarea imunitătii unui premier“, spunea Traian Băsescu, în vara lui 2015, înainte ca Parlamentul să voteze solicitarea procurorilor de începerea a urmării penale. Până la urmă, majoritatea PSD din Camera Deputaţilor a respins solicitarea

   

Din corul avocaţilor lui Ponta n-a lipsit nici Elena Udrea. Fostul lider al PMP a criticat faptul că Victor Ponta a fost pus sub control judiciar în noul dosar, în care fostul premier este acuzat că i-a oferit un loc eligibil prietenului său Sebastian Ghiţă, după ce acesta a plătit vizita lui Tony Blair la Bucureşti, în timpul căreia s-a întâlnit cu Victor Ponta, ca vector de imagine.

Elena Udrea spune că acuzaţia procurorilor la adresa lui Victor Ponta reprezintă o „exagerare” şi nu crede că Sebastian Ghiţă i-ar fi dat bani fostului premier pentru a obţine un loc eligibil în Parlament.

„Nu cred că între domnul Ponta şi domnul Ghiţă relaţiile sunt de natură încât noi să suspicionăm că a fost pus pe listă pentru aşa ceva. Cred că este o exagerare şi mi s-ar părea interesant dacă domnului Blair i se va pune control judiciar, eventual pentru că a acceptat, este o complicitate la această faptă. Cred că este prea mult şi nu cred numai eu“, a comentat Elena Udrea, care, la rândul său are probleme cu legea.

Iohannis cere reformă parlamentară

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat din nou Parlamentul pentru votul dat în cazul Gabriel Oprea. Şeful statului susţine că aleşii ar trebui să voteze favorabil toate solictiările Justiţiei, pentru că vinovăţia se stabileşte în faţa judecătorilor. De asemenea, şeful statului le cere politicienilor cu probleme penale să facă un pas în spate până primesc o sentinţă definitivă.

 „Eu cred că acest vot, care în sine, din păcate, nu este singular, arată foarte clar că este nevoie de o curăţire a clasei politice, de o reformă parlamentară. Până nu vom reuşi să avem oameni curaţi, dedicaţi, în Parlament, nu vom reuşi să mişcăm lucrurile. Nu am nimic cu nimeni, tuturor le doresc numai bine, sănătate şi viaţa lungă!, dar, în politică, cine are o problemă (penală - n.r.) trebuie să înţeleagă că nu poate să meargă mai departe până nu se clarifică acea chestiune. Cum să asteptăm de la un cetăţean să aibă încredere în Parlament dacă acolo sunt mulţi urmăriţi penal, iar alţii sunt condamnaţi penal? Până nu vom reuşi să avem în Parlament oameni care nu merg acolo să facă avere, ci să reprezinte comunitatea, vom avea probleme. Lupta anticorupţie nu e o marotă a mea, este o necisitate. Fără aceatsă curăţenie, primenire a clasie politice, nu vom putea să construim România aşa cum îşi doresc românii“, a declarat preşedintele Klasu Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite