Liviu Dragnea îi răspunde lui Iohannis: Şi noi susţinem lupta împotriva corupţiei, dar ce se întâmplă dacă oamenii nu vin la vot?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea spune că şi social-democraţii susţin lupta împotriva corupţiei, temă anunţată de preşedintele Klaus Iohannis pentru Referendum.

„Am discutat doar de buget, despre graţiere vorbiţi la Ministerul Justiţiei. Nu ştiu ce să mai spun. Comisia de monitorizare nu a discutat despre ordonanţe pentru că am fost plecat. Ordonanţele le dă guvernul. E important şi referendumul, dar bugetul e mai important. O să citesc adresa de la preşedinte şi voi vorbi cu domnul Tăriceanu. Şi noi susţinem lupta împotriva corupţiei, dar ce se întâmplă dacă oamenii nu vin la vot? Nu îmi dau seama cum gândeşte preşedintele. Noi ne ţinem de guvernare cât putem. Dacă vor continua cu atacuri dumnealui şi sistemul vom vedea ce facem“, a spus Liviu Dragnea. 

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la Parlament cererea necesară pentru declanşarea procedurii privind organizarea unui referendum naţional pe tema Justiţiei, în general. „Poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice“, se arată în scrisoarea lui Iohannis. Din acest moment, Parlamentul are la dispoziţie 20 de zile pentru a se constitui, în şedinţă comună, şi a adopta o hotărâre, care va conţine un punct de vedere consultativ. Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul stabilit, preşedintele emite decretul care cuprinde „problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia“, potrivit Legii Referendumului.

Klaus Iohannis le-a spus jurnaliştilor că întrebarea pe care o va formula nu va conţine cuvântul „graţiere“ întrucât Constituţia nu este clară în ceea ce priveşte organizarea de iniţiative pe teme fiscale sau cele precum amnistia sau graţierea. Preşedintele se referă la articolul 74 din Constituţie, „Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.  Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea“, prevede articolul  74 din Constituţie, invocate, inclusiv, de preşedintele PSD Liviu Dragnea.


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite