Guvernul rescrie bugetul după dorinţa lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile cu miniştrii despre proiectul de buget pentru 2017 au fost reluate ieri, pentru redistribuirea anumitor sume, după ce liderul PSD Liviu Dragnea şi-a manifestat nemulţumirea că alocările unor ministere nu reflectă programul de guvernare al social-democraţilor.

Guvernul a adus marţi modificări proiectului de buget pentru 2017, publicat luni de Ministerul Finanţelor, după ce liderul social-democrat Liviu Dragnea a reclamat că documentul nu cuprinde anumite măsuri promise de PSD. 

Proiectul de buget ar urma să fie adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri, au arătat surse politice pentru „Adevărul“, o altă şedinţă urmând să aibă loc joi, în care să se adopte, pe lângă altele, acordarea de tichete de vacanţă pentru bugetari. 

De ce a fost modificat proiectul de buget croit de Ministerul Finanţelor şi publicat luni? Întors din Statele Unite ale Americii, unde a participat la ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, liderul PSD Liviu Dragnea a arătat că nu este mulţumit de forma în care bugetul a fost dată publicităţii deoarece nu respectă ce a fost convenit anterior. Dragnea a anunţat luni seară, la România TV, că bugetul va fi rediscutat cu miniştrii în cursul zilei de marţi. 

Discuţiile pe buget, purtate la sediul PSD 

Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu au avut marţi discuţii cu miniştrii, în cadrul cărora au fost redistribuite anumite sume în interiorul bugetului, pentru a-l apropia de forma din programul de guvernare al PSD.

Cele mai multe dintre discuţiile cu miniştri s-au purtat marţi la sediul PSD din Băneasa, şi nu la Palatul Victoria, toate în prezenţa premierului şi a liderului de partid. Totuşi, anterior sosirii la sediul PSD, cinci membri ai Cabinetului au discutat cu premierul şi cu şeful social-democraţilor într-un alt loc, ţinut la secret. 

Liviu Dragnea a declarat la finalul discuţiilor cu miniştrii că au fost instituţii care au venit cu limite de buget mai mari, deşi principiul a fost ca toate aceste instituţii să aibă bugete mai mici, cu trei excepţii: Înalta Curte, Ministerul Public şi CSM, care trebuie să plătească unele drepturi salariale deja stabilite. Şi AEP va rămâne cu acelaşi buget, a mai spus liderul PSD. În plus, Apărarea va primi un buget de 2% din PIB.

Dragnea spune că discuţia cu miniştrii a fost ”generată de faptul că o parte din miniştri nu a înţeles foarte bine că programul de guvernare trebuie pus în practică sută la sută şi din eroare sau greşeală, au încercat să spună alte priorităţi în proiect”.

Dragnea a confirmat că atât Administraţia Prezidenţială cât şi SRI vor avea bugete mai mici decât în varianta iniţială a proiectului de buget.

”Şi la SRI este mai mic pentru că se poate funcţiona, fiecare instituţie vine cu propuneri mai mari, Rolul Ministerului de Finanţe este să finanţeze priorităţile”, a spus el.

Ţap ispăşitor în toată această situaţie a fost Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, care a fost criticat dur de Liviu Dragnea şi de Sorin Grindeanu, fiindu-i imputat faptul că nu a respectat prevederile din programul de guvernare al PSD, potrivit unor surse social-democrate, citate de News.ro. Liderii PSD nu exclud nici remanierea ministrului de Finanţe, însă acest lucru nu ar urma să se întâmpe în perioada imediat următoare, având în vedere că Executivul abia a fost instalat.

Despre criticile aduse ministrului de Finanţe, Liviu Dragnea a ţinut să menţioneze că ”Viorel Ştefan a înţeles foarte bine cum trebuie făcut bugetul, dar fiind la prima experienţă cu ministerele, a fost mai moale decât trebuia”. ”S-a depăşit asta”, a completat el.

Liviu Dragnea a precizat că nu ştie dacă bugetul se va adopta miercuri în şedinţa de guvern. ”Nu ştiu dacă trece mâine bugetul, s-ar putea ca joi, decide premierul în seara asta”, a spus el.

Grindeanu: Se reduc cheltuielile cu bunurile şi serviciile 

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a declarat, marţi seară, că la discuţiile pe care le-a avut, împreună cu preşedintele PSD Liviu Dragnea şi ministrul de Finanţe Viorel Ştefan, cu fiecare ministru în parte, s-a convenit reducerea cheltuielilor ministerelor cu bunuri şi servicii, iar sumele astfel economisite vor fi direcţionate către finanţarea proiectelor incluse în programul de guvernare.

Sorin Grindeanu a precizat că discuţiile cu miniştrii vor continua în cursul serii de marţi, urmând ca ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan să modifice proiectul bugetului de stat în concordanţă cu ce s-a convenit. 

”Continuă discuţiile pe buget. Au fost câteva câteva ministere. Rostul acestor discuţii e foarte clar. Parte din colegii mei sau parte din aparatul tehnic al fiecărui minister nu a înţeles ceea ce ne dorim de fapt şi anume cheltuirea banului public să se facă pe programe. De obicei exista o tehnică atunci când există o creştere evonomică de 5% să spunem, fiecare minister îşi indexa cu 5% cheltuielile şi lucrurile se distribuiau în jos. Nu, noi tot ce avem prins în programul de guvernare trebuie să se regăsească pe bugetele fiecărui minister în parte. Ăsta este rostul acestor întâlniri pe care o să le avem în continuare în acestă seară”, a explicat Grindeanu.

Primul-ministru a precizat că unele ministere vor primi bani mai mulţi pentru conformarea proiectului de buget cu prevederile programului de guvernare. ”Cei mai mulţi bani îi primesc Transporturile, dupa aceea Sănătatea, Agricultura, IMM-urilem, conform programului de guvernare şi a ceea ce noi am promis oamenilor (...) Ca şi idee generală, se reduc cheltuielile pe bunuri şi servicii astfel încât banii care îi economism să meargă pe investiţii. Asta este ideea generală pe care am dezvoltat-o azi împreună cu colegii mei pe investiţii care fac parte din programe trecute în programul de guvernare”, a spus Grindeanu.

El a adăugat că bugetul nu va putea fi adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri, aşa cum era intenţia sa iniţială.

Ce îl nemulţumeşte pe liderul social-democrat

Proiectul de buget pe anul 2017, prezentat de Ministerul Finanţelor, se bazează pe o creştere economică de 5,2%, revizuită în scădere faţă de programul de guvernare al PSD, de la 5,5%, iar deficitul este prognozat la 2,9% din PIB de către Guvern, faţă de cele 2,7 procente promise de social-democraţi, în timp ce şi inflaţia este revizuită în creştere. 

Liderul PSD a dat asigurări, luni seara, că forma finală a bugetului va prevedea alocarea a 2% din PIB pentru Apărare. El a spus că revizuirea bugetelor va viza atât ministerele, cât şi instituţii guvernamentale. „N-am înţeles de ce a trebuit să se mărească bugetul SRI. N-am primit nici eu, nici premierul răspunsuri serioase, argumentate. N-am înţeles de ce la Administraţia Prezidenţială a fost doar 4% reducerea“, a exemplificat Dragnea.

Social-democratul a precizat că bugetul va trebui să reflecte conţinutul programului de guvernare. „Este mai bine ca proiectul de buget să plece în regulă de la Guvern decât să-l modificăm noi la Parlament pentru că pe mine mă interesează ca programul de guvernare să fie finanţat, nu alte lucruri pe care nu le-am promis în campania electorală. Trebuie să se expliciteze fiecare propunere bugetară pentru a se vedea unde se duc banii şi de ce se duc acolo“, a mai spus Liviu Dragnea, la România TV.

Potrivit proiectului publicat luni, bugetul Ministerului Apărării Naţionale scade în acest an la 11,02 miliarde de lei, cu 2,2% faţă de nivelul din 2016. Suma reprezintă numai 1,35% din PIB, potrivit datelor cuprinse în anexele proiectului publicate de Ministerul Finanţelor. 

Totuşi, Finanţele precizează într-un comunicat că „în 2017, Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB“, însă nu oferă detalii şi nu explică diferenţa dintre acest procent şi bugetul efectiv alocat ministerului.

Cheltuielile pentru Apărare includ, pe lângă bugetul alocat efectiv ministerului, şi credite de angajament, prin care Armata poate finanţa cheltuieli de înzestrare, în principal. În 2016, Guvernul a majorat plafonul de credite de angajament cu 5 miliarde de lei şi a ridicat limitele la achiziţiile pentru înzestrare.

Reprezentanţii MapN au precizat luni că ministerul are alocate de la bugetul de stat 11,02 miliarde de lei (1,35% din PIB), la care se adaugă credite de angajament în valoare de 7,63 miliarde de lei. „Bugetul Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2017 se încadrează în prevederile Acordului politic naţional privind creșterea finanţării pentru Apărare, procentul din Produsul Intern Brut propus fiind de 2,18“, se arată într-un comunicat transmis, luni, de MApN.

La serviciile speciale, singura instituţie cu bugetul menţinut este Serviciul Român de Informaţii (SRI), care primeşte 1,9 miliarde de lei în 2017, cu 0,9% mai mult faţă de 2016, potrivit proiectului publicat luni. Majorarea bugetului, fie ea şi una nesemnificativă, l-a nemulţumit pe Dragnea. 

Iar în ceea ce priveşte bugetul Administraţiei Prezidenţiale, acesta a fost redus cu 4%, conform proiectului, la 46,3 milioane de lei. Principalele scăderi sunt prevăzute în proiect la cheltuielile de capital (investiţii), unde fondurile se reduc cu 40%. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va avea la dispoziţie cu 1,9% mai puţini bani pentru deplasări, iar fondurile pentru protocol scad cu 15,6%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite