Dezbaterea Legii graţierii. Băsescu: Această lege e binevenită. Au lipsit cătuşele pentru picioare, dar în rest am fost campioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, lider PMP. FOTO Mediafax
Traian Băsescu, lider PMP. FOTO Mediafax

Comisia juridică a decis, luni, să solicite Biroului permanent al Senatului prelungirea termenului de dezbatere a proiectului Legii graţierii d ela 45 la 60 d ezile, întrucât termenul de adoptare tacită ar expira marţi. La şedinţa Comisiei au participat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi senatorul Traian Băsescu, autorul mai multor amendamente controversate.

UPDATE Traian Băsescu: „Problema e că băgăm oamenii în puşcărie şi trebuie să facem ceva acum“. Răspunsul lui Toader: „Aici suntem de acord, dar i-am băgat deja”.

UPDATE Tudorel Toader: Spuneaţi că aceav MCV-ul atunci. Păi acum, nu-l avem. Îl avem. Şi ne cer în continuare să punem în acord legislaţia penală. 

UPDATE Traian Băsescu: Sunt de acord. S-a făcut prin angajarea răspunderii. Aveam un Guvern puternic, PDL-PSD. Aveam şi MCV-ul atunci. Îmi aduc aminte că atunci s-au plătit şi vreo zece milioane de dolari pentru cele mai luminate minţi academice pentru a se pronunţa pe coduri.

UPDATE Tudorel Toader: Îmi pare bine că am rămas la lucrările Comiei juridice. Începe să-mi placă. Sper că mă mai primiţi. Codul Penal şi cel de Procedură penală suferă câteva vicii de constituţionalitate. Aceste vicii au persistat în corpul legii, iar CCR a făcut doar să extragă viciul de neconstituţionalitate. În 2009, eu eram unul dintre cei care crtitica cele patru coduri fundamentale, adoptate prin angajare a răspunderii GUvernului. A început şi ştim bine cu toţii, după-amiază, într-o zi de miercuri, iar joi-vineri, au fost adoptate. 

UPDATE Senatorul PMP Traian Băsescu: Ştiu că regula e o prezentarea seacă, scurtă, a amendamentelor, dar pentru că e prima dată când vin la dumneavoastră, aş vrea să spun câteva lucruri.  În primul rând, această lege a graţierii e binevenită. Eu am considerat că după 10 de ani de mandat s-a încheiat etapa de tranziţie. Are cea mai mare parte a legislaţiei adaptată legislaţiei europene, cu toate că în unele zone încă mai moştenim lucruri din fostul regim, cum e Justiţia. România trebuie să recupereze daunele şi omul. Noi nu avem în Justiţie noastră şi intenţia de a recupera omul. Ni se pare că a înfunda 9 ani în puşcărie e normal. La noi, media de pedeapsă e şapte ani, în timp ce în alte ţări e de nouă luni. Sunt total de acord că nu pot fi puşi în libertate recidiviştii, cei care au săvârşit fapte cu violenţă, cei care au ucis, cei care sunt acuzaţi de pedofilie etc. Însă sunt multe infracţiuni care se produc fără violenţă. Din punctul meu de vedere proiectul este restrictiv. 

Nu pot să nu constat că din 27.500 din oameni încarceraţi, dar 1,26% sunt condamnaţi pentru corupţie. Mă refer la cele patru componente ale corupţiei. Aş face câteva observaţii referitoare la termenul de graţiere de cinci. Cred că că acest termen va stimula ca pedepsele date să fie peste cinci ani pentru a nu beneficia de graţiere. Cu cât mai mulţi ani sunt daţi cu atât mai mult e erou procurorul şi judecătorul.  

Trebuie să recunoaştem că avem o practică judiciară absolut neuniformă. pentru aceeaşi faptă la Alba Iulia poţi să primeşti trei ani, la Curtea de Apel Bucureşti poţi să primeşte opt ani. Cum închidem acest risc? Aş vrea să atenţionez că foarte mulţi, şi în mod deosebit demnitarii, nu au avut parte de procese corecte. Şi din acest punct de vedere aş vrea să prezint doar evenimentul supermediatizării cu cătuşe, fie că erau în provincie, fie la Bucureşti. Pentru aceşti oameni va fi greu o judecată corectă. Avem un caz la CEDO şi pronunţarea Popovici versus Bulgaria. La noi e o practică această plimbare a cătuşelor. La noi au lipsit cătuşele pentru picioare, dar în rest am fost campioni. 

De asemenea, mai avem şi Raportul SRI pe 2013, adoptat cu veselie de Parlament. În raport se spunea că SRI a pus la dispoziţie juriştii săi pentru cei din Procuratură. 

  

UPDATE Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice, a supus la vot prelungirea termenului de adoptare tacită a proiectului de la 45 la 60 de zile. Această propunere pleacă la Biroul Permanent pentru a include pe ordinea de zi a plenului de luni această propunere. Propunerea lui NIcolae a fost adoptată în unanimitate.

UPDATE Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Legea cu privire la graţiere, că o declarăm sau nu de o complexitate deosibită, eu am convingerea că are această caracteristică. Dată fiind împrejurărarea în care mă aflu şi politica penală a statului care trebuie stabilă, previzibilă, vă invit domnule preşedinte şi pe toţi ceilalţi ca pe data de 18 mai să participăm împreună la o conferinţă intitulată „Cine face politica penală în România”. Legea e de complexitate deosebită şi din altă perspectivă. Mâine, CEDO se va pronunţa în legătura cu decizia pilot cu referire la condiţiile din penitenciare. Ceea ce discutăm aici e un segment din politica penală.

Eu, ca ministru al Justiţiei, ce aş putea afirma: Guvernul a iniţiat o serie de măsuri consistente pentru înlăturarea acelor condiţii precare din închisoare.  Avem Legea graţierii pe care o discutaţi şi care va rezolva secvenţial problema din penitenciare. Mai avem şi modificarea Codului  Penal, o măsură complementară celei de astăzi. 

Rămânem în aşteptarea deciziei pilot a CEDO şi cu speranţa că judecătorii cunosc condiţiile din România. Judecătorii să constate voinţa, determinarea, buna noastră credinţă, spre ireversibilitatea, spre respectarea regulilor europene. Eu sper să fie o decizie echilibrată în care să fie înţelese condiţiile concrete de la noi.   

UPDATE De la liberali lipsesc Alina Gorghiu şi Nicoleta Pauliuc, fiind înlocuiţi de Iulia Scântei şi Mario Oprea.

UPDATE A început şedinţa. Şerban Nicolae a precizat că azi de va discuta doar Legea graţierii. 

UPDATE La şedinţă au venit ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi senatorul Traian Băsescu, autorul unor amendamente controversate. Băsescu s-a oprit la o discuţie informală cu Toader despre Legea graţierii.


Aleşii din Comisia juridică a Senatului vor avea pe masa lor pentru dezbatere şi vot pentru a cincea orară în ultimele două luni Legea graţierii, amânată de mai multe ori pentru că Ministerul Justiţiei a promis că va veni cu un pachet legislativ complet pe această temă. Însă, cu toate că pe 11 aprilie se împlinea acest termen, Ministerul Justiţiei nu a avut gata proiectele de lege fapt ce a dus numeroase critici venite din partea lui Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice din Senat. De altfel, ministrul Justiţiei e aşteptat marţi, 25 aprilie, să vină să dea unele explicaţii despre întârzierea acestui pachet legislativ. 

Băsescu ar graţia şi corupţii

Mai mulţi parlamentari au depus amendamente la proiectul de Lege a graţierii. Poate cele mai controversate sunt cele ale lui Traian Băsescu.Liderul PMP a depus o serie de amendamente la Legea graţierii care ar goli puşcăriile. Concret, Băsescu propune graţierea integrală a pedepselor cu închisoare de până la 10 ani, în condiţiile în care proiectul de lege iniţiat de Guvern a stabilit limita maximă de graţiere la cinci ani. Cum justifică Băsescu faptul că a ridicat ştacheta graţieriide la 5 la 10 ani?

„Faptul că se prevede un prag de până la 5 ani pentru acordarea graţierii nu va face decât să determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel că, dacă în prezent, acestea au şansa de a primi o pedeapsă de 3 până la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a graţierii“, susţine fostul preşedinte.

Altfel spus, judecătorii vor încerca să fenteze legea graţierii, dictând pedepse mai mari decât ar fi cazul, sugerează Traian Băsescu. Însă adevăratul pericol este altul şi a fost plantat chiar de Băsescu: dacă amendamentele sale ar fi adoptate, ar scăpa din închisoare cei pedepsiţi  pentru fapte deosebit de grave - bandiţi, violatori, traficanţi de droguri, poate chiar criminali - nu doar cei care au ajuns după gratii pentru infracţiuni mărunte, cum prevedea proiectul iniţiat de Guvern.

Udrea nu a fost uitată

Amendamentele depuse de Traian Băsescu vin în contextul în care Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare în primă instanţă pentru fapte de corupţie. Imediat după sentinţă, Traian Băsescu a lansat atacuri zilnice la adresa procurorilor DNA, cei care s-au ocupat de dosarul Gala Bute. Deşi Udrea a fost condamnată abia în primă instanţă, oricum ar fi salvată de amendamentele lui Traian Băsescu. Căci Legea graţierii se va aplica faptelor săvârşite până la intrarea în vigoare a legii sau până la o altă dată stabilită de Parlament, dar care oricum va fi apropiată de data la care legea va fi promulgată. În condiţiile în care Udrea a săvârşit deja faptele, o eventuală lege a graţierii în forma dorită de Băsescu ar scăpa-o pe fosta sa consilieră de emoţiile sentinţei definitive, căci e aproape imposibil ca pedeapsa Elenei Udrea să fie mărită de la 6 la peste 10 ani.

Convingerea că fostul preşedinte a propus amendamente  cu dedicaţie pentru Elena Udrea este întărită şi de un alt articol pe care Băsescu îl vrea modificat la legea graţierii. Spre exemplu, Guvernul a propus reducerea pedepsei la jumătate pentru femeile însărcinate. Băsescu cere, în plus, înjumătăţirea pedepselor aplicate „femeilor care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie“. Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă exact pentru fapte de corupţie. 

Folosind pretextul supraaglomerării închisorilor, Traian Băsescu propune şi reducerea pedepselor la jumătate pentru toţi deţinuţii de peste 60 de ani, „cu condiţia să nu fi sâvârşit fapte cu violenţă“. De această prevedere ar beneficia chiar şi Dan Voiculescu, marele duşman al fostului preşedinte, condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie.

Amendamentele lui Şerban Nicolae

De asemenea, la acest proiect de lege, senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus o serie de amendamente, care prevăd, printre altele, că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar şi pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani; parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de patru ani. Ulterior, el a anunţat că ar fi dispus să îşi retragă amendamentele dacă nu există susţinere pentru ele.

Şi senatorii UDMR, Csaszar Karoly Zsolt şi Tanczos Barna, au adus un amendament prin care propun ca pedepsele pentru fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals informatic să fie graţiate, în timp ce în forma iniţiatorului acestea erau exceptate de la graţiere.

Senatorul PSD, Liviu Brăiloiu, a propus un amendament potrivit căruia în cazul deţinuţilor cu vârsta de peste 70 de ani să fie graţiate în întregime pedepsele. Însă, de graţiere nu beneficiază condamnaţii care au săvârşit anumite infracţiuni şi pentru care pedeapsa este de 10 ani sau mai mare. O condiţie pentru graţiere este ca persoana condamnată să achite despăgubirile stabilite de către instanţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite