Klaus Iohannis, la Timişoara: Mă copleşeşte un sentiment de ruşine profundă. La 30 de ani de la Revoluţie călăii se plimbă încă liberi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent luni seară pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara unde a comemorat 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Aici, acesta amintit de tinerii care şi-au pierdut viaţa în timpul evenimentelor din decembrie 1989 şi a subliniat că „cea mai mare dezonoare pentru istoria României post-comuniste e că încă nu am aflat adevărul pentru crimele odioase de la Revoluţie”, a precizat şeful statului.

„Timişoara este kilometrul 0 al democraţiei. 16 decembrie 1989 este una dintre cele mai însemnate date ale tulburei noastre istorii.


Sloganul care răsuna pe străzile oraşului de pe Bega «azi în Timişoara mâine în toată ţara» a mobilizat sute de timişoreni şi a funcţionat ca strigăt de luptă al românilor împotriva tiraniei.

Suntem aici pentru că avem datoria să ne amintim. Împotriva poporului nostru regimul comunist şi-a mobilizat forţele răului. Într-un adevărat război împotriva manifestanţilor paşnici românii au căzut activităţilor criminale ale statului. În cele din urmă regimul comunist s-a prăbuşit aşa cum s-a şi instalat. Prin crime şi abuzuri.

Identitatea noastră naţională este din acel moment inseparabilă de sacrificiul din decembrie 1989. De 30 de ani încoace, în fiecare decembrie durerea devine şi mai sfâşietoare pentru cei care au pierdut un suflet drag. Lacrimile le brăzdează şi mai adânc chipurile. Ei sunt părinţii, fraţii, surorile, copii celor care au murit pe străzile României pentru ca noi să fim liberi.

Dreptatea înseamnă aflarea vinovaţilor şi pedepsirea celor care au curmat vieţi. Responsabili pentru crime, responsabili pentru locul rămas gol din cauza cruzimelor. Îmi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmaşii celor dispăruţi, pentru eroi şi pentru martiri. Dar în acelaşi timp un adânc sentiment de ruşine profundă mă copleşeşte. La 30 de ani de la Revoluţie, cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liberi. Cea mai mare dezonoare pentru istoria României post-comuniste e că încă nu am aflat adevărul pentru crimele odioase de la Revoluţie. Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite. Tiranii nu trebuie să scape. Adevărul cu privire la acele zile care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la Timişoara.

Înainte de asta, şeful statului a fost întâmpinat de mitropolitul Ioan Selejan, dar şi de mai mulţi preoţi care l-au aşteptat la intrarea Catedralei Mitropolitană din Timişoara.  Unul dintre preoţi i-a oferit o candelă pe care şeful statului a aşezat-o pe treptele lăcaşului de cult, locul unde în urmă cu 30 de ani cădeau primii eroi ai Revoluţiei de la Timişoara, seceraţi de gloanţe.

Apoi, Iohannis, însoţit de mitropolitul Ioan Selejan, dar şi de primarul Nicolae Robu şi mai mulţi parlamentari de Timiş, a fost primit în Catedrală, pentru a participa la o slujbă de pomenire a martirilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite