IRES: USL îşi păstrează poziţia de lider, însă pierde din procente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu cred că numărul parlamentarilor se va reduce în 2013 FOTO Mediafax
Românii nu cred că numărul parlamentarilor se va reduce în 2013 FOTO Mediafax

Cel mai recent sondaj IRES arată că alianţa aflată la guvernare a pierdut în doar o lună două procente în faţa partidelor de opoziţie, PDL şi PP-DD. Deşi au încredere mare în USL, românii nu prea cred că anul 2013 va aduce schimbări majore.

Potrivit sondajului IRES, 53% dintre respondenţi au votat cu acelaşi partid în ultimii 10 ani. Pe de altă parte, 27% dintre români au pus ştampila pe un partid nou înfiinţat.

În ceea ce priveşte creşterea PDL în sondaje, o cincime dintre români consideră că democrat-liberalii vor reuşi să facă acest lucru, în timp ce două cincimi sunt de altă părere.

33% dintre intervievaţi cred că USL va creşte în sondaje, în timp ce 29% opinează că partidul va scădea. Pentru PP-DD, 29% cred că va creşte, iar alţi 29% sunt de părere că va scădea în sondaje în 2013.

Întrebaţi dacă Crin Antonescu are şanse să devină preşedintele României, majoritatea românilor (51%) l-au creditat pe liderul liberal cu mari şanse de câştig în cursa prezidenţială. 44% sunt însă de altă părere şi nu cred că liderul PNL va ajunge la Palatul Cotroceni.

Potrivit datelor furnizate de IRES, românii nu prea cred că vor avea loc mari schimbări în 2013. 57% dintre ei nu cred că numărul parlamentarilor se va reduce, aşa cum a fost promis; mai bine de două treimi opinează că Legislativul va continua să fie bicameral. În schimb, majoritatea românilor (74%) consideră că în 2013 va fi modificată Constituţia.

Întrebaţi cu ce partid ar vota dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare, 62% au răspuns USL, PDL - 17% şi PP-DD 11%. Astfel, observăm o creştere în sondaje pentru partidele de opoziţie cu câte două procente, faţă de studiul anterior realizat de acelaşi institut de sondare a opiniei.

Românii nu sunt foarte optimişti în ceea ce priveşte Guvernul Ponta, 51% dintre ei considerând că Executivul nu va reuşi să relanseze economia şi nici să crească nivelul de trai al populaţiei. 52% dintre români cred că Guvernul nu va reuşi să readucă TVA la 19% în 2013, în timp ce 40% sunt optimişti în acestă privinţă.

În schimb, românii intervievaţi de IRES cred că Guvernul va adopta o nouă lege a sănătăţii în acest an, 65% dintre ei exprimându-se în acestă direcţie.

Sondajul IRES, realizat la comanda Asociaţia Română pentru Evaluare şi Strategie (ARES), a fost realizat pe un eşantion de 1.411 persoane şi are o marjă de eroare de +/- 2,6%. Respondenţii au fost intervievaţi prin telefon în 10 ianuarie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite