INTERVIU EXCLUSIV Crin Antonescu: Angela Merkel e cel mai bun politician din Europa. Nu exclud o apropiere a PNL de PPE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu. FOTO: Arhivă
Crin Antonescu. FOTO: Arhivă

Ce spune Antonescu despre alianţa cu PDL, despre cât de speriat e Victor Ponta de venirea lui Klaus Iohannis în USL, despre feudalismul românesc care pune în pericol regionalizarea, despre cum vor afecta prezidenţialele USL şi despre cine vor fi contracandidaţii săi la Cotroceni, citiţi într-un amplu interviu cu liderul PNL şi al Senatului în ediţiile tipărite ale ziarului Adevărul de luni şi marţi.

Fragment din interviul acordat de Crin Antonescu ziarului Adevărul:

Excludeţi o orientare a PNL către Partidul Popular European (PPE)?

Nu o exclud, însă, conform deciziei luate la recentul Congres PNL şi conform întregii noastre activităţi internaţionale, suntem membri deplini şi stabili ai Partidului Liberal European.  Şi ei sunt mai la dreapta, doctrinar, de altfel ca şi mine, mai spre PPE, dar spre un PPE mai de acum câţiva ani, fără tuşele populiste dizgraţioase de acum.

Pentru a face acest pas aşteptaţi să se schimbe şi liderii, poate chiar Angela Merkel?

Nu ţine de oameni. Dacă ar fi să marchez nişte note critice la adresa PPE-ului din ultimii ani, m-aş referi la o supradoză de populism şi la o scădere a exigenţelor de tip democratic, cum ar fi atitudinea faţă de Viktor Orban. Un politician remarcabil, dar pe care familia PPE l-a acoperit în excesele sale inadmisibile. Întâmplător, Sarkozy şi Berlusconi sunt doi oameni pe care eu nu-i evaluez atât de critic ca alţii. Aici, nu împărtăşesc deloc vederile colegului meu de alianţă, Victor Ponta.

Dar le împărtăşiţi pe ale preşedintelui în funcţie, Traian Băsescu. Nu vă pune pe gânduri?

Are şi domnul Băsescu, în anumite privinţe, gusturi bune. Însă e mult spus că aş fi un admirator al lui Nicolas Sarkozy, cu atât mai puţin al lui Berlusconi. Spun însă că, într-o viaţă politică europeană, cu din ce în ce mai puţină consistenţă ideologică – e o diluare într-un sirop populist şi la stânga, şi la dreapta –, Sarkozy şi Berlusconi au fost, poate, ultimii oameni politici de dreapta care şi-au afirmat puternic şi articulat această identitate de dreapta. În ce o priveşte pe doamna Merkel, în ciuda campaniei isterice care se face în România pe această temă împotriva mea sau împotriva USL, am avut cuvinte de laudă la adresa ei de foarte multe ori. E, probabil, de câţiva ani buni, cel mai bun politician din Europa şi, da, e un om de dreapta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite