Ilie Bolojan: Asociaţia Municipiilor din România vrea alegerea primarului tot din primul tur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Bolojan, Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România
Ilie Bolojan, Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România

Ilie Bolojan, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), a declarat, luni, că AMR propune ca actualul sistem de alegere a primarului din primul tur să rămână în vigoare.

Bolojan susţine că alegerea preşedintelui de Consiliu Judeţean de către consilierii judeţeni va slăbi puterea acestuia. 

 „În ceea ce priveşte celelalte chestiuni care ţin şi de consiliile judeţene sau de parlamentari vă putem spune păreri personale, dar nu am adoptat propuneri în ceea ce priveşte, spre exemplu, alegerea preşedintelui de consiliu judetean. Personal, având în vedere că am fost şi consilier judeţean, consider că varianta de alegere din rândul consilierilor va slăbi autoritatea preşedintelui consiliului judeţean", a spus Bolojan, citat de Agerpres.

Comisia de elaborare a Codului electoral a finalizat, joi, proiectul de lege privind alegerile locale.

Proiectul prevede ca preşedinţii consiliilor judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii să fie aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia pot fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.

O altă prevedere a proiectului de lege este că primarii se vor alege într-un singur tur, ca şi în prezent.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite