Guşă: Iohannis să îşi asume un rol de mediator, iar modelul Băsescu să fie îngropat adânc şi definitiv cu lespezi de beton peste el

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Cozmin Guşă crede că ţara noastră are şansa unui joc românesc în 2017 care ne-ar putea creşte, printre altele, rolul la Marea Neagră. Foarte important, în noul an, este un parteneriat strategic cu unul dintre statele importante ale Europei, Franţa sau Germania, crede Guşă.

"E şansa României. Vom avea o mare ofensivă a Poloniei în 2017 pe plan regional, care ar putea să facă mult permisivă o ofensivă a României. De ce trebuie să ţină cont România: marele sultan Erdogan va fi subordonat pentru că nici America, nici Rusia nu îl vor mai lăsa să se joace în curtea şcolii. Multe lucruri se vor schimba în 2017, dacă Turcia va rămâne cu un un lider emasculat sau poate cu un alt lider, iar rolul României va creşte la Marea Neagră. O putem face doar dacă avem un partener solid în Europa şi o pace internă, nu un război. Asta înseamnă ca Iohannis să îşi asume un rol de mediator şi în fine ca modelul Băsescu să fie îngropat adânc şi definitiv cu lespezi de beton peste el", susţine Guşă.

România trebuie să lege, în 2017, un parteneriat strategic cu unul dintre statele majore ale UE, Fraţa sau Germania. Noul an sună mai bine pentru Franţa, crede consultantul politic .

"În 2017 va deveni primordial un parteneriat cu un stat puternic din Europa, şi aici sunt doar doua posibilităţi, Germania sau Franta. De data asta, îmi vine să dau mai mult credit Franţei în ceea ce priveşte reconsolidarea internă, pentru că în Germania lupta dintre stânga şi dreapta va fi aprigă. Dreapta din Franţa se duce uşor spre un câştig care va fi şi salvarea UE, pe axa Paris-Berlin. Acest parteneriat strategic cu un stat puternic din Europa este şi în avantajul nostru, şi mobilizează atât Germania cât şi Franţa să facă gesturi de seducţie puternică în avantajul statului român în a doua jumătate a acestui an", spune Guşă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite