Florin Cîţu: Rectificarea bugetară încearcă să ascundă o gaură de 9 miliarde de lei din bugetul României. Se ascunde o fraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Senatorul liberal Florin Cîţu a criticat luni adoptarea rectificării bugetare despre care spune că ar încerca să „ascundă o gaură în bugetul României de 9 miliarde de lei”. Liberalul a atras atenţia că rectificarea încalcă două articole de lege şi i-a ceruit ministrlui de Finanţe Eugen Teodorovici să revină asupra bugetului pe 2019 şi să şi-l asume: „Este clar că acea gaură de 9 miliarde de lei pare o fraudă, aceşti bani au dispărut undeva”.

Florin Cîţu a explicat că rectificarea bugetară propusă de guvern ascunde o gaură de 9 miliarde de lei.

„Rectificarea bugetară, în primul rând, din punctul nostru de vedere,  a pornit greşit, deşi ne-au ascultat săptămâna trecută sau acum două săptămâni şi nu au introdus-o pe ordinea zi, văd că vor să persiste în greşeală şi mai mult decât greşeală, pentru că dacă ne uităm la primele 6 luni de zile, vedem că această rectificare bugetară, de fapt, încearcă să ascundă o gaură în bugetul României, o gaură de 9 miliarde de lei. Dacă ne uităm la cum o fac, cum încearcă să ascundă această gaură, pare mai mult că încearcă să ascundă o fraudă din bugetul României.  De aceea este foarte important şi le cer public preşedintelui Curţii de Conturi , preşedintelui Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză şi Secretarilor de stat din Ministerul Finanţelor Publice să nu mai gireze şi să nu mai falsifice informaţiile pe care le prezintă public, pentru că, aşa cum ştiu foarte bine, conform Legii răspunderii ministeriale Art. 8, prezentarea de informaţii false în faţa Parlamentului şi a preşedintelui României se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 6 ani, dacă ţin minte corect, şi cu amendă”, a afirmat Florin Cîţu.

Liberalul a adăugat apoi că prezenta rectificare bugetară încalcă două articole de lege şi i-a cerut ministrlui de Finanţe Eugen Teodorovici să revină şi să-şi asume bugetul pe 2019.


„În acest moment, rectificarea bugetară nu ţine cont de execuţia bugetară pe primele 6 luni de zile, aşa cum cere Art. 23 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, pentru că, şi dacă ar fi ţinut cont de acest lucru, am fi avut o rectificare bugetară negativă. Astăzi, avem o execuţie bugetară cu o gaură de 9 miliarde de lei. Dacă se ţinea cont de acest lucru, atunci rectificarea bugetară trebuia să înceapă de aici. Art. 24 spune foarte clar din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, că nu pot să se mărească cheltuielile, altele decât cele pentru plata contribuţiei României la Comisia Europeană sau pentru fonduri europene, atât, nu pentru alte cheltuieli. Veţi vedea în rectificarea bugetară că se numesc alte cheltuieli. Deci, deja 2 articole care nu sunt respectate, dar pentru a-şi acoperi urmele Ministerul Finanţelor Publice şi Eugen Teodorovici  îşi dau derogare de la Art. 12,26 şi 29 tot din Legea responsabilităţii fiscal- bugetare.

Îi cer public lui Eugen Teodorovici să revină şi să îşi asume bugetul pentru 2019. Ştiţi foarte bine că nu a semnat declaraţia  pe propria răspundere şi să nu îşi mai dea derogare de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare”, a mai declarat senatorul.

Florin Cîţu a revenit apoi la gaura de 9 miliarde de lai şi semnalează că la mijloc pare a fi o fraudă. Acesta subliniază că „aceşti bani au dispărut undeva” şi promite că atunci când PNL va intra la guvernare va arăta cum s-au furat iar cei responsabili vor plăti.

„După 2 ani de zile, 2 ani şi jumătate de zile în care au distrus economia acestei ţări, este momentul să respecte legislaţia în vigoare. Eu nu cred că există cetăţeni în România, cetăţenii Români nu au acest privilegiu, nu pot să spună că anul acesta nu respectă legea, toţi respectăm legea şi cerem, mai ales, de la Ministerul Finanţelor Publice, de la  Guvernul României, să respecte legislaţia în vigoare, pentru că aşa cum arată, vă spun, este clar că acea gaură de 9 miliarde de lei pare a fraudă, pentru că până acum nu avem  nicio analiză de la Curtea de Conturi. Curtea de Conturi tace, iar banii au dispărut, deşi ei ne spun că economia funcţionează. Nu poţi să ai o economie care duduie, dar să ai o gaură la buget de 9 miliarde  de lei. Undeva au fost cheltuiţi aceşti bani, aceşti bani au dispărut undeva şi trebuie să-i găsim, iar dacă n-o fac ei acum, vă promitem că o facem noi când vom fi la guvernare şi vă vor arăta cum au furat banii, iar cei responsabili vor plăti pentru asta”, a conchis liberalul.

Guevrnul adoptă rectificarea bugetară în şedinţa de luni, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, care a declarat că rectificarea este pozitivă, pentru că se reduce din zonele în care banii nu sunt folosiţi şi se repartizează sumele „acolo unde este nevoie”.

„În şedinţa de guvern de astăzi vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanţelor l-a prezentat în prima lectură în şedinţa precedentă. Aşa cum am spus şi data trecută este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare. Bugetul ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară, precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele militare”, a Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite