Falia produsă de premierul Tudose în PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă recentul episod legat de remanierea a trei miniştri s-a încheiat cu „pupat toţi piaţa endependenţi“, nimeni nu ignoră falia adâncă rămasă în PSD în urma acestui episod. O spune chiar Liviu Dragnea:

Nu ştiu dacă este o supărare pe premier, este o supărare din partea membrilor noştri că este prima dată când un Guvern nu este lăsat să ducă la bun sfârşit un program de guvernare foarte bun pentru români. Frustrarea creşte foarte mult, nu ştiu la ce se va ajunge, dar asta a fost cea mai mare supărare.

Dar cine nu-i lasă să guverneze? Că nu mai există Băsescu pe care să-l facă ţap ispăşitor pentru toate cele ce se întâmplă cu PSD!

Preşedintele Iohannis, ca şi în alte situaţii, nu s-a opus remanierilor, a lăsat PSD să trăiască aşa cum îşi aşterne. Nimeni n-a cerut remanierea în afara premierului PSD. Vrăjeala că a fost cerută de la Bruxelles nu ţine, dacă una dintre cerinţe, ministrul Viorel Ilie, deşi cu dosar penal, a rămas, bine mersi, în funcţie.

Revolta în PSD a fost imensă. Doi miniştri, Olguţa Vasilescu şi Doina Pană au vrut să-şi înainteze şi ele demisiile, dar au fost oprite de colegii din CEx, pentru că exista riscul ca PSD să piardă guvernarea, adică borcanele de miere bugetare şi bazinul de funcţii publice din care tot activul PSD se alimentează din greu. Gabriela Firea a explicat ce rugăminţi fierbinţi le-au fost adresate celor două în CEx, pentru a evita riscul pierderii guvernării.

Premierul Tudose a fost foarte clar în şedinţa CEx: ori faceţi cum spun eu, ori îmi dau demisia şi pierdeţi guvernarea. Iar CEx-ul s-a executat.

Declaraţiile ulterioare de dragoste, dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose nu păcălesc pe nimeni. A mai fost Liviu Dragnea în „tandreţuri“ cu Victor Ponta, şi cum s-a sfârşit se ştie.

Explicaţia remanierilor este simplă: cei trei miniştri ascultau exclusiv de Liviu Dragnea şi-l tratau de sus, cu dispreţ, pe premierul Tudose. A suportat acesta cât a suportat, până a explodat.

Ce urmează?

După succesul finalizat de preşedintele Iohannis, prin semnarea decretelor de numire a noilor miniştri, premierul Tudose va continua să-şi consolideze poziţia, prin eliminarea din funcţiile importante a fidelilor lui Liviu Dragnea.

Urmează la rând remanierea altor miniştri, posibil Olguţa Vasilescu şi Doina Pană, dacă tot au dorit să părăsească guvernul

Premierul Tudose a înţeles că va fi făcut ţap ispăşitor pentru nerealizările Programului de guvernare, dar măcar să încaseze pe mâna lui, nu pe a lui Dragnea. Deja în presă a apărut un document, negat de PSD, similar celui care a dus la căderea lui Grindeanu. Din 54 de măsuri prevăzute de Programul de guvernare, Tudose ar fi îndeplinit doar 7. I-au arătat „pisica“, doar că acesta nu s-a speriat de o demitere imposibilă, în condiţiile actuale.

Aşa cum s-au derulat lucrurile la recenta remaniere, cu invocarea UE, Tudose va continua să-şi consolideze poziţia, inclusiv aducând de partea lui noii miniştri Stănescu şi Stroe, piese grele în PSD. Dacă banii ministerului Dezvoltării vor fi dirijaţi de Tudose, nu de Dragnea, acesta poate să-şi ia adio de la susţinerea baronilor, dependenţi de banii alocaţi de la guvern.

Cert este că PSD este afectat de o falie adâncă. O parte dintre baroni sunt de partea lui Dragnea, dar ceilalţi, care simt că vine dezastrul economic generat de Programul de guvernare, se poziţionează de partea lui Tudose.

Se anunţă zile grele pentru Dragnea. Dacă a înghiţit recenta remaniere, va înghiţi multe de acum încolo. Până în momentul în care activul PSD va înţelege cine este cu adevărat „jupânul“ partidului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite