Dragnea: Iohannis nu are nevoie de mandat la UE, dar trebuie o dezbatere şi să ieşim din logica păguboasă a conflictelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a scris luni, pe Facebook, că preşedintele Klaus Iohannis nu are nevoie de mandat din partea Parlamentului pentru a susţine poziţia României în faţa UE, dar acest fapt nu trebuie să excludă o dezbatere care să unifice clasa politică, în condiţiile în care trebuie să ieşim din „logica păguboasă” a conflictelor politice interne.

„Preşedintele României nu are nevoie de un mandat din partea Parlamentului pentru a susţine poziţia României în faţa Uniunii Europene. Dar asta nu trebuie să excludă o dezbatere care să unifice clasa politică în jurul interesului naţional”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liviu Dragnea a mai spus că „se anunţă vremuri dificile la nivel european, care reclamă unitatea între toţi românii”.

„Nu e vorba doar de ce face preşedintele în relaţia cu oficialii europeni. Contează cum vor acţiona toţi decidenţii români: Guvernul, partidele politice, europarlamentarii români şi toţi ceilalţi care pot sprijini într-un fel sau altul interesul României la nivel european”, a completat preşedintele PSD.

El a susţinut că România trebuie să iasă „din logica păguboasă” a conflictelor politice interne, să fie unită şi să se pregătească să apere interesul naţional.

„Să analizăm împreună fiecare scenariu privind viitorul Uniunii Europene şi să stabilim în mod clar cum vom reacţiona în fiecare caz. Să învăţăm de la cei care au făcut Marea Unire, al cărei centenar urmează să-l sărbătorim anul viitor. Să ieşim din logica păguboasă a conflictelor politice interne, să fim uniţi şi să ne pregătim pentru a apăra interesul naţional, pentru că nimeni altcineva nu o va face în locul nostru”, a conchis Liviu Dragnea.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică seară, într-o emisiune la B1 TV, că şeful statului, Klaus Iohannis, a dezavuat apelul liderului PSD Liviu Dragnea privind consultarea partidelor politice pe tema viitorului UE, dar România "nu o să stea pe loc", ci îşi va coordona poziţiile pentru a nu primi „firimiturile” de la Uniunea Europeană.

„Preşedintele Camerei (Liviu Dragnea – n.r.) a lansat un apel la preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.) de a organiza o serie de consultări, apelul a fost dezavuat. Având în vedere că şi preşedintele are un rol în politica externă, această consultare cred că ar fi utilă, ar fi necesară, dar dacă preşedintele nu doreşte, asta este. Până la urmă, România nu o să stea pe loc, noi o să trebuiască să ne vedem de interesele noastre. Dacă preşedintele vrea să fie o voce tăcută şi să accepte tot ceea ce se va decide la Bruxelles, peste capul nostru, în privinţa României, e treaba lui”, a precizat copreşedintele ALDE.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, aa susţinut săptămâna trecută că România trebuie să îşi exprime o poziţie „fermă” pentru susţinerea principiului egalităţii între membrii Uniunii Europene, motiv pentru care îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice şi diplomatice. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite