De la Mickey Mouse la James Bond: Ponta. Victor Ponta.

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este momentul să spunem lucrurilor pe nume: campania electorală s-a transformat într-un film cu agenţi secreţi, iar jurnaliştii, vrând-nevrând, nu mai publică articole, ci cronici de cinema. Agentul secret a fost desecretizat: Ponta. Victor Ponta. Rămâne să aflăm în ce film suntem. Sperăm că nu în "Din Rusia, cu dragoste".

Ne-am format o părere despre agenţii secreţi, e adevărat, din filmele cu James Bond şi din filme, în general. Ne gândim că umblă cu fiole de cianură, gata oricând să otrăvească ciocolata caldă a vreunui trădător de neam şi patrie, iar în timpul liber merg la saună, la sală şi conduc decapotabile roşii ticsite de femei frumoase. A venit însă campania electorală şi, odată cu ea, au răsărit dezvăluirile. Ştiam că în România nimic nu merge cum trebuie, dar acum ne-am convins. Mai întâi, avem un agent secret cu blog, care face emisiuni TV şi cântă într-o formaţie: Robert Turcescu. Dar timpul trece, dezvăluirea îşi face mai mult sau mai puţin efectul, şi apare lovitura de graţie: Victor Ponta ar fi agent secret.

Dacă dăm crezare dezvăluirii, am putea identifica, totuşi, câteva momente în care ar fi trebuit să ne dăm seama.

1. "Ca premier sunt pentru, ca deputat votez împotrivă". Sună cunoscut? L-am suspectat pe premier de probleme de personalitate, dar iată că era vorba de cineva obişnuit cu identităţi multiple, pur şi simplu.

2. Filmarea de la Cotroceni. Victor Ponta nu a scos prea multe cuvinte când se vorbea despre reducerea CAS, ci a lăsat-o pe Ioana Petrescu. Atunci trebuia să vedem că avem de-a face cu un agent antrenat să nu cedeze la presiuni şi să nu răspundă la întrebări incomode. Un agent care îşi dădea ochii peste cap pentru că presiunea prezidenţială era nimic pe lângă torturile îndurate în misiuni.

3. "Pisicuţ". Porecla a fost un prim indiciu că avem de-a face cu o creatură a nopţii, agilă şi obişnuită să obţină ceea ce doreşte, mai puţin prin constrângere şi mai mult cu graţie.

4. "Mickey Mouse". Din nou, o poreclă cu semnificaţii ascunse. Mickey Mouse este un personaj din desene animate, nu o persoană reală, ceea ce ar fi trebuit să ne facă să ne gândim la o identitate  fictivă. Şi dacă asta nu ne-a avertizat...

5. Ioana Petrescu. Serios, ministru al Finanţelor este doar un nume de cod pentru Miss Moneypenny.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite