De ce a ales-o Băsescu pe Udrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu şi-a desemnat favoritul pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă. „Categoric o voi susţine pe Elena Udrea“, a spus preşedintele, abandodându-l astfel pe Cristian Diaconescu, omul pe care se angajase public să-l sprijine.

În decizia sa a contat, în egală măsură, activitatea politică a Elenei Udrea, dar şi „rezistenţa sa fizică incedibilă“. „Elena Udrea a fost un ministru bun,  un om pragmatic şi extrem de loial. E un om foarte hotărât şi are o rezistenţă incredibilă, şi fizică, pentru a umbla în ţară, şi ţine şi la atacuri, rezistă“, a declarat Băsescu, într-o emisiunea la B1TV. „Voi fi mai mult decât moştenitoarea lui Băsescu, voi adăuga personalitatea, caracterul şi proiectele proprii“, a replicat şi Udrea. 

În urma acestei decizii, electoratul fidel preşedintelui s-a împărţit în două tabere ce par ireconciliabile: o parte crede că Udrea are mai mari şanse decât Diaconescu, că este mai charismatică, iar altă parte, mult mai vehementă, este de părere că preşedintele a greşit, că Elena Udrea nu poate fi un candidat credibil. Am analizat această dilemă împreună cu trei analişti politici. Iată ce au avut de spus. 

„Ruperea electoratului valoric“

Pentru Radu Magdin, opţiune a preşedintelui nu este o surpriză. „Traian Băsescu nu avea de ales. Trebuia să o susţină pe Elena Udrea. În percepţia publică, legătura dintre Traian Băsescu şi Elena Udrea e mai puternică decât legătura Traian Băsescu- Cristian Diaconescu. Dacă nu o alegea pe Udrea, care este şi preşedinte al PMP, s-ar fi perceput o ruptură între preşedinte şi partidul pe care l-a ridicat“, crede Magdin. Analistul politic spune că electoratul dur al preşedintelui va vota cu Monica Macovei, în timp ce restul o va alege pe Elena Udrea. „Marele cost al deciziei lui Traian Băsescu va fi reputaţia lui Cristian Diaconescu, dar asta îl priveşte mai puţin pe şeful statului. În schimb, pe Traian Băsescu îl costă ruperea de facto a electoratului valoric. Observăm acest lucru din poziţionarea jurnaliştilor de dreapta. Îşi retrag sprijinul pentru Băsescu, spunând că l-au susţinut pe preşedinte atât timp cât şi el susţinea un set de valori. Secţiunea valorică din electoratul lui Traian Băsescu o va vota pe Monica Macovei sau, chiar mai mult, nu va merge la vot, decât să o voteze pe Elena Udrea. În funcţie de scorul Monicăi Macovei, vom vedea o cuantificare a electoratului care crede în justiţie“, a arată Magdin.

„Udrea va dinamiza campania“

Analistul politic Remus Ştefureac, director INSCOP, crede că Elena Udrea are calităţi de comunicator mai bune decat Cristian Diaconescu, în condiţiile în care fostul consilier prezidenţial are o activitate şi un profil care se potrivesc mai bine cu portretul preşedintelui. „Din perspectiva apropierii faţă de Traian Băsescu, Elena Udrea pare mai bine poziţionată. Şi Elena Udrea, şi Cristian Diaconescu au avut activitate în Executiv. Ce poate avea Elena Udrea în plus este capacitatea mai bună de comunicare şi de a trasmite mesaje în campanie. Este combativă. Toate aceste calităţi vor conta. Cristian Diaconescu pare potrivit pentru postul de preşedinte judecând numai după fişa postului. Testul electoral ne va lămuri “, crede Remus Ştefureac, care vorbeşte şi despre efectele electorale pe care le va provoca noua candidată a dreptei. „Intrarea Elenei Udrea în competiţie va dinamiza campania, îi va obliga pe anumiţi candidaţi de dreapta să se repoziţioneze. Udrea va încerca probabil să rupă din electoratul PDL şi, totodată, din electoratul lui Klaus Iohannis, ceea ce îi va obliga pe reprezentanţii ACL să reacţioneze. Confruntându-se cu Elena Udrea şi cu Traian Basescu, ACL riscă să demobilizeze electoratul lui Traian Băsescu în turul 2“, a încheiat Ştefureac.

„Udrea, latura obscură“

Politologul Cristian Pârvulescu spune că alegerea lui Traian Băsescu are în spate calcule postelectorale. „Aşa cum văd eu lucrurile acum, este clar că Elena Udrea nu are şanse să intre în turul doi. Elena Udrea nu e agreată de opinai publică, e, mai degrabă, latura obscură a electoratului favorabil lui Traian Băsescu. Cred că Traian Băsescu şi Udrea au alt obiectiv politic: construirea unei alternative postelectorale, care nu înseamnă neapărat intrarea la nguvernare. Dacă Iohannis pierde alegerile, ar rămâne un gol în opoziţie. În acest moment, nu există niciun lider de dreapta care să-i succeadă lui Klaus Iohannis. Deci Udrea şi Băsescu ar putea viza planul reconstrucţiei opoziţiei. În aceste condiţii, PDL, care este un partid mult mai bine motivat şi organizat ca PNL, s-ar putea constitui ca alternativă la putere, dar cu un alt lider politic în frunte, nu cu Vasile Blaga“, a spus Pârvulescu.

Pleacă Diaconescu din Fundaţie?

Traian Băsescu i-a sugerat lui Cristian Diaconesacu să demisioneze din fruntea Fundaţiei Mişcarea Populară, pentru că a ales să candideze ca independent la prezidenţiale. „Cristian Diaconescu este un om elegant. Ştie că această fundaţie s-a făcut la cererea mea“, a spus  şeful statului. Însă Cristian Diaconescu nu a reacţionat până acum. În plus, Elenina Nicuţ, membru fondator al Fundaţiei Mişcarea Populară, spune că oamenii din Fundaţie îl vor în continuare pe Diaconescu. “Cei nouă membri fondatori ai Fundaţiei trebuie să decidă. Nu e momentul să se acţioneze sub imperiul emoţiilor. Aşa cum a respectat decizia partidului, Traian Băsescu trebuie să respecte şi decizia Fundaţiei. Nu s-a pus problema demisiei lui Cristian Diaconescu“, a declarat Elenina Nicuţ.

„Actualul preşedinte şi viitorul preşedinte“

Conducerea PMP a găsit o formulă penibilă de a comenta întâlnirea de miercuri seară dintre preşedintele Traian Băsescu şi Elena Udrea. „A fost o întâlnire la nivel înalt, între doi preşedinţi ai României, între actualul Preşedinte al României şi viitorul Preşedinte al României. A fost aproape un moment istoric: am văzut mai natural ca niciodată o predare de ştafetă“, se arată în comunicatul remis de PMP.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/elena-udrea-candideaz-la-pre-edin-ie" target="_blank">View the story "Elena Udrea candidează la Preşedinţie " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite