Dacian Cioloş îl va revoca din funcţie pe ministrul Culturii, ca urmare a scrisorii trimise sâmbătă de Vlad Alexandrescu Grupului pentru Dialog Social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Dacian Cioloş îl va revoca, marţi, din funcţie pe ministrul Culturii, ca urmare a scrisorii trimise sâmbătă de Vlad Alexandrescu Grupului pentru Dialog Social, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a şefului Guvernului.

Legat de ultimele discuţii in jurul demisiei Ministrului Culturii: E păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine în acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat. Viaţa merge inainte. Reformele vor continua şi in cultură şi in alte domenii. Doresc tuturor sa găsească înţelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paşti. Marti voi trimite domnului preşedinte revocarea din functie a d-lui Alexandrescu si nominalizarea noului ministru. Căruia îi voi cere să continue reformele. În mod transparent şi onest. Dar nimeni nu are proprietatea asolută a reformelor. Nici măcar eu. Fiecare, însă, cred că trebuie să facem ceea ce ne dictează conştiinţa. Lumina Sărbătorilor de Paşti să ne lumineze fiinţa. Şi să aşteptăm de la ceilalţi să fie mai buni, prin efortul nostru al fiecăruia de a ne ameliora. Cu Dumnezeu spre noi înşine!”, a scris prim-ministrul Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Anunţul prim-ministrului Cioloş vine după ce Vlad Alexandrescu a dezvăluit, într-o scrisoare deschisă trimisă Grupului pentru Dialog Social, că a fost intimidat direct de un coleg ministru din guvernul Cioloş, legat de retragerea titlurilor de doctor în cazul plagiatelor.

Vlad Alexandrescu spune că faptul că s-a pronunţat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii i-a adus o adversitate a acelor miniştri care erau implicaţi.

În scrisoarea deschisă adresată GDS, Vlad Alexandrescu spune că acţiunile sale în calitate de ministru au deranjat mai multe grupuri de interese şi a numit, în acest sens, problemele legate de Roşia Montană şi Cathedral Plaza. De asemenea, ministrul Culturii spune că a fost sunat de mai multe ori de diverşi politicieni şi că a fost chemat în Parlament pentru explicaţii, acţiuni pe care le-a prezentat ca încercări de intimidare.

 ”Prin multe decizii şi acţiuni ale mele, am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roşia Montană sau de la Cathedral Plaza din Bucureşti. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat in Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană, am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă. Apoi, am fost convocat la ASE la o şedinţă de «înfierare» condusă de fostul rector al ASE, actualmente preşedinte al Senatului ASE, acelaşi om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susţinute în acea Universitate”, a mai scris ministrul demisionar.

 În plus, Vlad Alexandrescu face referire şi la situaţia conducerii Muzeului Naţional de Artă. 

 ”La Muzeul de Artă al României, Roxana Theodorescu, aflată acolo de 22 de ani, a fost evaluată de o comisie compusă din Anca Oroveanu, Ruxandra Demetrescu şi Călin Dan, şi a obţinut nota 8,73, adică o notă sub 9, ceea ce a permis organizarea unui concurs deschis. La acest concurs, cu un juriu internaţional (am invitat pentru prima oară în România un specialist de la Muzeul Luvru, cu gândul de asocia Luvrul în viitor la activităţile Muzeului), Ruxandra Theodorescu (care s-a prezentat din nou) a fost clasată a treia, iar poziţia întâi a fost obţinută de Călin Stegerean, de la Cluj”, menţionează Vlad Alexandrescu.

El adaugă că Răzvan Theodorescu a depus împotriva sa o plângere ”în care m-a ameninţat cu o acţiune a DNA şi cu punerea sub sechestru asigurator a bunurilor mele până la concurenţa sumei de 500.000 de euro”.

Despre Muzeul Ţăranului Român, Vlad Alexandrescu spune că Virgil Niţulescu, ”actualmente inculpat într-un dosar penal instrumentat de DNA în legătură cu acordarea avizului de declasare pentru anexele Palatului Sutu din Bucuresti, pe vremea când era secretar general în Ministerul Culturii”, a pierdut concursul pentru un nou mandat, în faţa antropologului lui Vintilă Mihăilescu.

Vlad Alexandrescu face, de asemenea, referire la reacţia venită din partea Uniunii Tetarale din România, ”când am vrut să reformez Ordonanţa 189, care reglementează accesul la concursurile de directori în instituţiile de cultură”, dar şi la Muzeul Naţional de Istorie a României. Aici, spune Alexandrescu, Ernest Oberländer-Târnoveanu se află la încheierea mandatului de director şi asteaptă evaluarea, peste două luni, ”în contextul în care este contestat în legătură cu achiziţii de piese descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale”. 

”Irina Oberländer-Târnoveanu, soţia lui, este consiliera lui Sergiu Nistor, consilierul preşedintelui pentru Cultură. Ei împreună au reuşit să îl convingă pe preşedinte să vorbească împotriva mea. Ei doresc numirea lui Ernest Oberländer-Târnoveanu ca ministru al Culturii. Evident, e un imens conflict de interese la mijloc. Doamna Oberländer-Târnoveanu a fost ani de zile directoarea CIMEC la Institutul Naţional al Patrimoniului”, mai scris Vlad Alexandrescu.

În încheiere, Vlad Alexandrescu spune că ”o reacordare a încrederii prim-ministrului în mandatul meu şi în reforma pe care am început-o ar fi singura cale prin care aceste reacţii ar putea fi stopate, măcar pentru o perioadă”.

Vlad Alexandrescu a anunţat, vineri, pe pagina sa de Facebook, că nu îşi va depune demisia din funcţia de ministru al Culturii înainte de Paşte, în urma unui acord făcut cu prim-ministrul Dacian Cioloş.

”Am convenit cu prim-ministrul că nu îmi voi depune demisia înaintea sărbătorilor de Paşti. Sunt îngrijorat că reacţiile furibunde ale celor care vor oprirea reformei ar putea să prevaleze. Cred că împreună cu echipa mea şi cu toţi cei care îmi împărtăşiţi viziunea putem şi trebuie să ne impunem”, a scris ministrul demisionar al Culturii pe pagina sa de Facebook.

Vlad Alexandrescu a mulţumit tuturor celor l-au susţinut şi a afirmat că reforma pe care am început-o în domeniul culturii are o largă audienţă şi răspunde unei aşteptări generale de înnoire în sectorul cultural, precizând că, în momentul de faţă, continuarea acestei reforme este periclitată.

”Vă mulţumesc tuturor pentru susţinerea din ultimele zile: manifestaţiile de stradă de miercuri şi joi, opiniile publice, articolele de presă, numeroasele comentarii de pe reţelele de socializare şi petiţiile în favoarea rămânerii mele ca Ministru al Culturii”, a mai notat Vlad Alexandrescu.

Vlad Alexandrescu şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Culturii, printr-un mesaj publicat, pe 27 aprilie, pe pagina sa de Facebook, în care apreciază că reforma pe care a început-o este periclitată de "forţe retrograde".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite