Mihai Busuioc, un apropiat al lui Liviu Dragnea, validat pentru Curtea de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Busuioc. FOTO Inquam Photos
Mihai Busuioc. FOTO Inquam Photos

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au validat, marţi, candidatura lui Mihai Busuioc pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi. Busuioc este o persoană apropiată de liderul PSD Liviu Dragnea, în prezent fiind secretar general al Guvernului.

UPDATE Busuioc a primit 18 voturi „pentru”, 10 „împotrivă' şi o abţinere. Totodată, Dan Lucian Vlădescu a fost votat pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit cu 19 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi o abţinere.

Pentru poziţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi a fost validat Nicu Marcu, iar pe aceeaşi poziţie în cadrul Autorităţii de Audit, Florin Tunaru. De asemenea, comisiile reunite l-au validat pentru funcţia de consilier de conturi pe Aurel Dumitru.

Mihai Busuioc a declarat la audieri că, în opinia sa, în cadrul Curţii de Conturi ar trebui înfiinţată o direcţie cu rol de îndrumare a autorităţilor publice. „Acest rol de îndrumare a existat şi înainte, prin anii '90, în activitatea Curţii. Odată cu modificarea Legii Curţii de Conturi, când activitatea jurisdicţională a trecut la instanţele judecătoreşti, acest rol a fost pierdut. Este o fugă de responsabilitate a funcţionarilor, a auditorilor de la Curtea de Conturi. Cred că este timpul să ne întoarcem spre această activitate şi absolut toate instituţiile din România ar trebui să se deschidă şi să existe o direcţie de îndrumare, nu de consultanţă, pentru că legea interzice consultanţa", a explicat Busuioc, potrivit Agerpres.


UPDATE Cristian Socol şi-a retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului urmând să îi audieze marţi, începând cu ora 13:00, pe candidaţii pentru şefia Curţii de Conturi, iar miercuri fiind programat votul în plenul reunit al Parlamentului.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, că viitorul preşedinte al Curţii de Conturi va fi votat miercuri de plenul reunit al Parlamentului, precizând că pentru funcţia respectivă nu va fi propus un om politic.

„Unul este validarea sau votul asupra candidaturilor pentru Curtea de Conturi, i-am spus domnului preşedinte Tăriceanu decizia noastră şi o susţine şi dumnealui. Noi nu vom vota niciun membru de partid. Am spus de la început că nu vrem să politizăm Curtea de Conturi şi din acest motiv niciu eu şi nici dumnealui nu am fost de acord să începem negocieri pe marginea locurilor vacante la Curtea de Conturi”, a declarat Liviu Dragnea întrebat care sunt punctele principale de pe ordinea de zi a plenului reunit de miercuri.

Întrebat dacă secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, este un posibil succesor al lui Nicolae Văcăroiu la preşedinţia Curţii de Conturi, Dragnea nu a exclus această variantă.

”O să vedem ce iese din audieri şi vă spun foarte sincer, e valabil pentru oricine şi-a depus candidatura. Este vorba despre înfiinţarea comsiei speciale despre care am vorbit pentru dimensiunea parlamentară a preşedinţiei Consiliului Europene şi, de asemenea, codul de conduită al parlamentarului”, a precizat Dragnea.

Nu mai puţin de 14 candidaţi şi-au depus candidaturile pentru o funcţie de conducere în Curtea de Conturi:

1. BUSUIOC MIHAI – candidează pentru postul de Preşedinte al Curţii de Conturi;

2. NANCU DUMITRU - candidează pentru postul de Preşedinte al Curţii de Conturi;

3. NICU MARCU - candidează pentru postul de vicepreşedinte al Curţii de Conturi;

4. SOCOL CRISTIAN - candidează pentru postul de vicepreşedinte al Curţii de Conturi;

5.  BALALIA NICOLAE – candidează penstru un post de conducere;

6. BULGARU LIANA – candidează pentru postul de consilier de conturi;

7. DUMITRU AUREL - candidează pentru postul de consilier de conturi ;

8. FLORESCU ŞTEFAN DAN (PMP) - candidează pentru postul de consilier de conturi;

9. FLORIAN CATALIN COSTEL - candidează pentru postul de consilier de conturi;

10. POPEANGA PETRE - candidează pentru postul de consilier de conturi;

11. TATARU RAZVAN - candidează pentru postul de consilier de conturi;

12. TEODORU DANIELA - candidează pentru postul de consilier de conturi;

13. VLADESCU LUCIAN - candidează pentru postul de preşedinte al Autorităţii de audit;

14. TUNARU FLORIN – candidează pentru postul de vicepreşedinte al Autorităţii de audit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite