Calcule tot mai sumbre pentru PNL. Câte primării din Bucureşti speră liberalii să câştige

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile locale pentru primăriile de sector din Bucureşti îi prind pe liberali într-o situaţie aproape dezastruoasă. Într-un singur sector liberalii au şanse mari de a câştiga, iar din într-un alt sector competiţia e deschisă, în timp ce în alte patru unităţi-administrative ale Capitalei, PNL-ul nu are candidaţi care în acest moment să poată obţine victoria.

Într-un sondaj realizat de INSCOP  pentru PNL în lunile octombrie-noiembrie, 34,3% dintre respondenţi  îşi manifestau intenţia de vot pentru liberali la nivelul Consiliului General al Primăriei Capitalei. Acesta era un vot politic acordat pe fondul neîncrederii  în partidele de la Guvernare şi  în urma tragediei de la Colectiv.  „Pe sectoare, PNL stă bine în sectorul 1 deşi candidatul e sub scorul partidului, în sectorul 2 şi în sectorul 3 există suspiciuni de blat cu PSD, în sectorul 4 se joacă primăria doar dacă nu intră în joc Cristian Popescu Piedone (care are 60% in sondajul PNL), la fel si in sectorul 5 unde conteaza factorul Marian Vanghelie. La sectorul 6 sunt cele mai mari probleme pentru PNL din cauza prestatiei lui Rares Manescu“, comentau surse politice din PNL.

Situaţia politică potenţialilor candidaţi PNL pentru Bucureşti şi a organizaţiei de la Capitală nu s-a îmbunătăţit între timp, ci e una chiar problematică din moment ce liberalii, în prezent, nu au candidaţi oficiali pentru alegerile locale, iar numele vehiculate sunt sub procentele partidului. 

Surse politice din PNL susţin că sunt siguri de câştigarea primăriei Sectorului 1, la cum arată situaţia din acest moment, pentru acest sector necontând  atât de mult candidatul liberal, ci doar apartenenţa sa politică. Deputatul Diana Tuşa a fost singurul liberal care şi-a manifestat intenţia pentru a candida pentru acest sector şi, în acelaşi timp, a început pre-campania pentru a-şi creşte notorietatea şi a se promova. Surse politice susţin că un potenţial candidat pentru Sectorul 1 este auroparlamentarul Cristian Buşoi în condiţiile în care acesta nu ar mai candida pentru Primăria Generală.

Candidaţii trebuie să-şi crească notorietatea

Situaţiile candidaţiilor pentru Sectorul 2 şi Sectorul 3 ridică probleme. Dacă la Sectorul 2, deputatul Dan Cristian Popescu şi-a manifestat intenţia pentru a candida şi se bazează pe  organizaţie aproape pusă la punct, la Sectorul 3 liberalii nu au încă un candidat care să iasă în evidenţă, deşi sunt patru persoane înscrise în cursa internă. În luna iunie, când a fost deschisă cursa internă pentru această Primărie, patru liberali s-au înscris: Eugen Nicolăescu, liderul PNL de la Camera Deputaţilor şi fost ministru al Sănătăţii, viceprimarul Cristian Tudorache, Bogdan Jansen, fost manager de spital, şi consilierul local Inocenţiu Voinea. Niciunul dintre cei patru nu au excelat în a se promova, nici măcar Nicolăescu, politician care în intervenţiile sale publice să vorbească despre probleme ale Sectorului 3, unitatea adminitrativă care pare o ţintă uşoară pentru primarul în funcţie, social-democratul Robert Negoiţă.

„Membrii PNL Bucureşti care şi-au anunţat public intenţia de a candida la alegerile locale pentru funcţia de primar de sector al municipiului Bucureşti, vor elabora şi aplica de urgenţă planuri de creştere a notorietăţii şi a încrederii cetăţenilor în persoana lor“, declara preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, luni, într-o conferinţă de presă,. Liberalul, fără a răspunde direct întrebărilor privind candidaţii, a recunoscut faptul că încă sunt probleme legate de notorietatea celor care vor să se înscrie în cursa pentru locale.
La Sectorul 4, Primărie condusă până acum două luni de Cristian Popescu Piedone,  s-a înscris în cursă fostul deputat PDL Marius Rogin. Acesta şi-a început pre-campania în forţă, putând fi văzut în zona metroului Constantin Brâncoveanu un banner  cu mesajul:  „Marius Rogin, Primărie pentru cetăţeni, primar pentru Sectorul 4“. 

Un nume vehiculat de unele publicaţii de presă a fost cel al primarului interimar al Capitalei, Răzvan Sava, anunţat ca posibil candidat pentru Sectorul 4. Surse politice au infirmat faptul că Sava şi-ar fi manifestat intenţia pentru acest sector., fiind deocamdată preocupat doar de administrarea Primărei Generale.

PNL poate câştiga sectorul 5
Cel mai probabil candidatul PNL pentru Sectorul 5 va fi deputatul Ovidiu Raeţchi, politician lăudat în repetate rânduri de copreşedintele PNL Alina Gorghiu. Raeţchi  este considerat unul dintre candidaţii PNL care ar putea să câştige o primărie de sector, potrivit unor surse liberale. Vizibil în mediul online, dar şi la televiziuni, Raeţchi a fost foarte activ în pre-campanie şi  are şanse să câştige Sectorul 5, mai ales dacă în competiţie nu intră primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie. În competiţia internă este şi o a doua persoană înscrisă pentru acest sector, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, propunere venită din partea aripii democrat-liberale a PNL, o prezenţă cvasi-absentă în spaţiul public. 

Primăria Sectorului 6 e greu de câştigat de liberali. Cu toate că în prezent  edilul de sector  e un reprezentant al PNL, Rareş Mănescu, liberalii nu se bucură de o imagine bună după ce Mănescu nu a dialogat cu oamenii de la el din sector după alegerea sa şi a fost o prezenţă discretă în primăria pe care trebua să o conducă. Deputatul Răzvan Mironescu  vrea să fie reprezentantul liberalilor pentru acest sector, parlamentarul fiind un apropiat al lui Rareş Mănescu. Candidatura sa nu e bine văzută de o parte a liberalilor din Organizaţia PNL , Sector 6, Mironescu fiind văzut deja ca perdant în alegerile din 2016.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite