VIDEO Kelemen, la Adevărul Live, despre steagul secuiesc şi bentiţa tricoloră: „Subiecte false, întreţinute de două persoane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, de vorbă cu jurnaliştii Dan Marinescu şi Ioana Lupea FOTO Sever Gheorghe
Kelemen Hunor, de vorbă cu jurnaliştii Dan Marinescu şi Ioana Lupea FOTO Sever Gheorghe

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat miercuri, pentru Adevărul Live, că subiectele care s-au conturat în jurul steagului secuiesc şi bentiţei tricolore au fost false, însă au atins anumite sensibilităţi naţionale. Ba, mai mult, întregul scandal a fost generat şi întreţinut de două persoane: Codrin Munteanu şi Dan Tănasă.

„Am spus că trebuie să ne calmăm cu toţii şi să revenim cu picioarele pe pământ. Toate aceste subiecte erau false, dar atingeau sensibilităţi naţionale. Steagul secuiesc este folosit din 2004, 2005 în secuime şi nu numai. Au fost procese, în Târgu Mureş, Covasna şi Harghita, legate de acest steag. Nu era subiectul anului 2013“, a precizat Kelemen.

Liderul UDMR a mai spus că scandalul a avut la baza varii motive.

Un rol important în declanşarea acestui scandal l-a avut Codrin Munteanu, fostul prefect de Covasna. „El a aprins această flacără în 2012 după ce a fost numit prefect şi făcea intervenţii peste tot. Era şi înainte de campania electorală“, a mai spus Kelemen, subliniind că nu a văzut niciun român care să fie nefericit din cauza steagului secuiesc, ba, mai mult, nici un român nu şi-a pierdut locul de muncă din cauza acestui simbol.

De asemenea, mai spune Kelemen, scandalul steagului secuiesc este întreţinut şi de o a doua persoană care trăieşte în Spania. „Este vorba de Dan Tănasă. Şi benţiţa tot de la el a plecat. Deci sunt anumite persoane care ştiu că există anumite sensibilităţi de ambele părţi şi aprind fitilul din când în când“, a mai spus liderul maghiar.

În cazul steagului secuiesc, scânteia conflictului a sărit atunci când steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala unde era învestit în funcţie noul prefect al judeţului Covasna.

Ca urma a acestui gest, secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.
 

Kelemen Hunor, liderul UDMR, despre scandalurile ”steagul secuiesc” şi ”fetiţa cu bentiţă tricoloră” la Adevărul LIVE

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a afirmat că îndemnul secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt ar echivala cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, nepermisă de Constituţia României.

În ceea ce priveşte bentiţa tricoloră, o elevă de la liceul Korosi Csoma Sandor din Covasna a purtat o astfel de bentiţă la şcoală, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, gest care a declanşat un scandal uriaş.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite