VIDEO Andrei Chiliman, la Adevărul Live: „Domnul Antonescu nu m-a convins că va fi un bun preşedinte al României. Nu-l voi susţine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edilul Sectorului 1 Andrei Chiliman, la Adevărul Live FOTO: Adevărul/Eduard Enea
Edilul Sectorului 1 Andrei Chiliman, la Adevărul Live FOTO: Adevărul/Eduard Enea

Primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, a spus astăzi, la „Interviurile Adevărul“, că nu-l va susţine pe Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale. Chiliman l-a acuzat pe preşedintele PNL că „a subordonat partidul din cauza obsesiei sale de a ajunge preşedintele României“.

Primarul Sectorului 1 a comentat relaţia tensionată cu liderul PNL Crin Antonescu şi a anunţat că nu îl va susţine pe acesta în cursa pentru Palatul Cotroceni.

„Crin Antonescu nu m-a convins că poate fi un bun preşedinte, ca atare nu-l voi susţine nicodata pentru a deveni preşedintele ţării“, a spus Andrei Chiliman.

Referitor la o posibilă excludere a sa din rândurile PNL, Chiliman a spus: „Nu înţeleg de ce este aşa de fricos dl Antonescu. El oricum a exclus liberalismul din PNL, nu văd de ce nu va exclude şi liberalii din PNL. Eu unul nu voi pleca din partid. Crin Antonescu a subordonat PNL cu scopul de a ajunge preşedintele României, chiar cu scopul sacrificării PNL."

„Nu mă tem de ameninţările lui Crin Antonescu. El a ameninţat că iese din politică dacă nu ajunge preşedinte după referendum, pe mine m-a ameninţat de trei ori că mă dă afară din partid. Deci nu mă tem. Crin Antonescu nu are dreptul să spună: PNL sunt eu! Poate că e un accident că a ajuns preşedintele partidului. Să vedem ce va consemna istoria", a mai spus Chiliman.

Edilul a reiterat că nu doreşte să dezbine partidul. „Eu nu vreau să rup PNL-ul, nu vreau să plec din PNL. Cred că PNL poate fi condus altfel, cu demnitate. Din cauza obsesiei sale, Antonescu este dispus să sacrifice partidul", a spus primarul.

Andrei Chiliman este de acord cu revenirea la un sistem politic bazat pe monarhie constituţională.

„Sunt monarhist şi susţin revenirea ţării la monarhie constiuţională. I-ar împinge pe politicieni să guverneze nu să se lupte ca să ajungă preşedinţi.  Ar fi foarte bine ca Antonescu, monarhist convins cum era acum un an de zile, poată să propună revenirea la monarhie constituţională", a spus Chiliman.

Andrei Chiliman a făcut o analiza a clasei politice şi a motivat înfiinţarea fundaţiei Iniţiativa România Liberară.

„Politicienii parcă trăiesc într-o cutie de rezonanţă, şi, pe măsură ce trece timpul, parcă se rup de tot de ce se întâmplă în afară. Şi eu sunt surprins că , uneori, ceea ce se întâmlă în interiorul cutiei nu mai are legătură cu exteriorul", a comentat Chiliman.

„Este bine venită Iniţiativa România Liberală. Oamenii de 20-25 de ani, care muncesc şi susţin această ţară au fost minţiţi de toate guvernele care au fost la putere, chiar şi de PNL. Cetăţenii s-au plictisit de politica de gaşcă. Cred că aşteaptă altceva de la politică şi îi aştept să-şi spună punctele de vedere", a afirmat edilul.

Primarul Sectorului 1 nu a exclus o colaborare cu partidele şi fundaţiile de dreapta. „Nu văd de ce nu ne-am aduna în jurul aceleaşi mese. Trebuie să trecem peste ceea ce ne desparte şi să punem pe masă ceea ce ne-ar putea apropia“, a îndemnat Andrei Chiliman.

Andrei Chiliman a vorbit şi despre relaţia cu preşedintele Traian Băsescu.

„Cu Traian Băsescu am vorbit la telefon ultima dată în 2004, când tocmai ajunsese preşedinte. El mai are de terminat un mandat şi trebuie să rămână preşedintele tuturor românilor, nu cred că trebuie să se angajeze într-un ONG, dar, din politeţe este greşit să refuzi pe cineva când are o idee“, a comentat Chiliman.

Întrebat dacă prezenţa şefului SIE Teodor Meleşcanu la lansarea Iniţiativei România Liberală, primarul Sectorului 1 spus: „Dl Meleşcanu  a putut să treacă peste anumite oprelişti. Cuvântul pe care l-a adresat a fost foarte neutru“.

Totodată, Chiliman a arătat şi câteva modele de urmat pentru ţara noastră, în special din punct de vedere economic. „Sunt ţări unde aplicarea polticilor liberal-conservatoare a dat rezultate. E vorba de Polonia care în perioada de criză a reuşit să aibă creştere economică. Politicile care s-au făcut în ultimii ani nu avut legătură cu ce a făcut dna Thatcher. Cred cu tărie că trebuie să ne uităm în viitor şi să nu repetăm greşelile făcute în trecut", a spus Chiliman.

Andrei Chiliman, fondatorul Iniţiativei România Liberală, în direct la Adevărul Live despre relaţia cu Crin Antonescu 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite