ANALIZĂ Misterul din jurul discuţiilor Iohannis - Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis şi Victor Ponta s-au întâlnit luni, la Cotroceni, pentru o discuţie oficială, însă nici unul dintre ei nu a dezvăluit concluziile primei întâlniri. Am întrebat analiştii politici cum comentează prima întâlnire instituţională dintre proaspătul preşedinte şi premier.

Întâlnirile dintre preşedinte şi prim-ministru au suscitat dintotdeauna interesul opiniei publice şi de aceea agenda de discuţii ar trebuie să nu fie secretă, susţin analiştii politici. Prima întâlnire dintre Klaus Iohannis şi Victor Ponta a ieşit din tipare.

Preşedintele Klaus Iohannis postase duminică, pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după depunerea jurământului, un mesaj în care anunţa deja prima întâlnire instituţională cu premierul. „L-am invitat la Palatul Cotroceni pe prim-ministrul Victor Ponta, la o întâlnire la care vom discuta priorităţile guvernării, actualitatea politico-economică şi perspectivele colaborării instituţionale dintre Preşedinţie şi Guvern. Întâlnirea va avea loc la ora 12.00“, scria Iohannis, duminică, pe Facebook.

„Voi merge la Palatul Cotroceni pentru prima întâlnire instituţională cu preşedintele Iohannis. După 10 ani, putem în sfârşit să demonstrăm românilor ce important şi benefic este ca preşedintele şi premierul să colaboreze pentru binele public. Toţi cetăţenii care ne-au numit în funcţiile noastre vor avea de câştigat“, răspundea Ponta pe Facebook. A doua zi, la prânz, cei doi s-au întâlnit la Cotroceni, însă discuţiile pe care le-au purtat timp de o oră au fost păstrate la secret.

“100% invenţii”, zice Ponta

Totuşi, fără a oferi detalii despre temele abordate, Victor Ponta a scris pe Twitter, la puţin timp după ce a plecat de la Cotroceni, un mesaj scurt în care îşi exprima bucuria că lucrurile au intrat pe un făgaş normal. „Prima consultare instituţională cu preşedintele Iohannis - extrem de utilă, serioasă şi eficientă. Lucrurile intră pe făgaşul normal“, a scris premierul pe Twitter.

Ieri, deranjat de valul de speculaţii din presă pe tema întâlnirii dintre el şi preşedinte, Ponta a postat, tot pe Twitter, un mesaj usturător: „Regret discuţiile de la Cotroceni pe surse apărute pe site-uri! 100% invenţii! Dar seriozitatea şi concizia merită continuate!“, a spus Ponta. Presa a scris că în cadrul întâlnirii de la Cotroceni, Victor Ponta i-a cerut scuze lui Klaus Iohannis pentru atacurile din campanie şi că a pus mandatul de premier pe masa preşedintelui.

Pentru a demonstra că discuţia sa cu Iohannis s-a înscris într-un firesc al întâlnirilor instituţionale, Ponta a profitat de prezenţa la şedinţa de ieri de la Guvern şi a dezvăluit unul dintre subiectele discutate cu preşedintele.
„Încă o dată vreau să transmit un mesaj de sprijin total pentru Republica Moldova, pentru Guvernul pro-european. A fost unul dintre subiectele pe care le-am discutat, ieri, şi cu preşedintele Iohannis, şi anume, faptul că împreună - Preşedinte, noi, Guvernul, toate structurile politice şi administrative din România - şi în 2015 trebuie să facem ce am făcut în 2014 sau chiar mai mult pentru Moldova“, a susţinut ieri premierul.

Zăbavă: „Cred că amândoi au decis ca întâlnirea să fie secretă“

Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ se împart în două tabere în ceea ce priveşte atitudinea adoptată de preşedinte şi de premier după prima întâlnire oficială.

Analistul Adi Zăbavă ne-a declarat că nu vede nimic anormal în faptul că nici Klaus Iohannis, nici Victor Ponta nu au comunicat concluziile întâlnirii de luni. „Cu toate că au fost adversari în campania prezidenţială, cei doi sunt nevoiţi să aibă o colaborare care să se păstreze în nişte limite. Iohannis a pledat pentru o altfel de politică, iar Ponta a identificat mereu răul cu Băsescu, fiind obligat acum să comunice într-o altă cheie când vine vorba de noul preşedinte. Cred că amândoi au decis ca această primă întâlnire să fie una secretă. Nu e anormal şi nici greşit. Dar relaţia dintre cei doi nu se poate menţine o perioadă lungă de timp fără a fi conflictuală“, a declarat, pentru „Adevărul“, Adi Zăbavă.

Sociologul Darie Cristea, coorodonator de proiecte în cadrul INSCOP Research, susţine că dicuţia dintre Iohannis şi Ponta nu a fost pentru public, ci a avut scopul de a reseta relaţia dintre ei, după ostilităţile din campania electorală.

„Era necesar ca, la început de mandat, Iohannis să-şi regleze raporturile cu Victor Ponta. A făcut foarte bine că s-a întâlnit cu Ponta, pentru că altfel s-ar fi menţinut starea de conflict. Rămâne de văzut dacă relaţia pozitivă se va şi menţine“, a declarat pentru „Adevărul“ Darie Cristea.

Bocancea: „A fost o strategie a lui Ponta“

Unii analişti politici nu văd însă cu ochi buni tăcerea lui Klaus Iohannis şi a lui Victor Ponta după întâlnirea de duminică. Analistul politic Dan Ionescu crede că misterul din jurul discuţiilor dintre Iohannis şi Ponta nu face bine niciunuia dintre ei, întrucât aşteptările publicului sunt ridicate în acest moment şi ar fi fost benefică o comunicare mai susţinută.

„Întâlnirea a fost anunţată cu o agendă clară de către Klaus Iohannis, dar după ce a avut loc nu s-a mai spus nimic. Lipsa unor informaţii lasă loc specluaţiilor de presă şi nu e un moment oportun pentru aşa ceva. Dacă ar fi dorit să nu anunţe publicului subiectul discuţiilor, poate că ar fi fost mai eficient să aibă o întâlnire privată şi nu una care să fi fost anunţată pe Facebook“, susţine Dan Ionescu.

La fel de tranşant a fost şi analistul politic Sorin Bocancea, care este de părere că absenţa unei declaraţii a celor doi face parte dintr-o mică strategie de comunicare a lui Victor Ponta. „Dacă Iohannis ar fi ieşit cu o declaraţie, Ponta, la rândul său, ar fi făcut trei declaraţii. Însă a considerat că e mai prudent să fie şi el discret pentru a nu face notă discordantă cu preşedintele. Mie mi s-a părut că nici Iohannis, nici Ponta nu au avut ce spune şi de asta au ales să tacă. Întâlnirea de ieri a fost una de tatonare“, a comentat Sorin Bocancea.

Udrea: Revine USL

Caracterul secret al discuţiilor purtate de Iohannis şi Ponta a născut multe întrebări cu privire la relaţia pe care o vor avea cei doi demnitari în viitor. Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, îi suspectează pe cei doi de o înţelegere încheiată tacit, care reiese din faptul că Iohannis nu i-a cerut demisia lui Victor Ponta, deşi acesta spunea că va pune pe masa preşedintelui mandatul său de premier.

„Că cei doi se înţeleg de minune o dovedeşte atât menţinerea lui Ponta în funcţia de prim-ministru, cât şi faptul că acesta nu este atins nici cu o floare de preşedintele ales, asa cum nu era criticat nici în timpul campaniei. Pe 5 decembrie, Victor Ponta spunea că va demisiona din funcţie dacă preşedintele Iohannis i-o va cere. Iată că, la o zi distanţă după întâlnirea de taină între cei doi, altfel anunţată public înainte cu 24 de ore, este bine-mersi pe acelaşi scaun. De unde trag concluzia că Iohannis nu i-a solicitat demisia. Putem afirma ca USL revine prin Ponta şi Iohannis: PSD-istul e prim-ministru, PNL-istul devine, din premierul de la Grivco, preşedinte“, a comentat Udrea, pentru „Adevărul“.

Klaus Iohannis, candidatul ACL, declarase, în cadrul celei de-a doua dezbateri televizate electorale pentru alegerea preşedintelui, că va colabora cu oricine va fi premier. „Va exista o colaborare instituţională corectă, fără a fi nevoie să semnăm trocuri politice, pacturi, toate lucrurile sunt scrise în lege. Voi colabora cu oricine va fi premier“, spunea Iohannis înainte cu câteva zile de a fi ales preşedinte.

Întrebat la începutul lui decembrie, într-un interviu pentru obiectiv.info, dacă ia în calcul o demisie din funcţia de prim-ministru urmată de nominalizarea unui premier de la PSD, Ponta a răspuns: "Sigur că da. Dar e o decizie pe care o poate lua noul preşedinte, domnul Iohannis. Vă daţi seama că o discuţie cu domnul Băsescu e total neserioasă. Nu poţi să discuţi cu cineva care peste două săptămâni pleacă acasă". (Mădălina Mihalache)

Citeşte şi:

Ponta: Unul dintre subiectele discutate cu preşedintele Iohannis a fost legat de Republica Moldova. Discuţiile apărute pe surse sunt invenţii

Prim-ministrulVictor Ponta a declarat marţi, înainte de şedinţa de guvern, că Republica Moldova a fost unul dintre subiectele discutate ieri cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ponta confirmă că va merge luni, la Cotroceni, pentru a discuta cu Iohannis despre priorităţile guvernării

Prim-ministrul Victor Ponta a dat un răspuns pozitiv preşedintelui Klaus Iohannis în ceea ce priveşte o întâlnire pentru discuţii luni, la Palatul Cotroceni, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a social-democratului din fruntea Guvernului.

FOTO Pe cine ia Iohannis cu el la Cotroceni. Lista consilierilor prezidenţiali

Noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, îşi va numi luni în funcţie toţi consilierii prezidenţiali, dintre care fac parte foşti colegi de partid, dar şi oameni din mediul universitar.

 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite