Alina Gorghiu dejoacă o acuzaţie de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, anunţă că, în curând, va fi acuzată de plagiat pentru o carte pe care o semnează doar în calitate de coordonator. Alina Gorghiu spune că „nu a participat la redactarea niciunui rând“ şi admite că în lucrare sunt câteva pasaje ce nu respectă normele de citare, dar care nu depăşesc mai mult de 2% din conţinut. De asemenea, liderul liberal spune că autorii vor remedia eroarea într-o ediţie revizuită.

Redăm integral comunicatul prin care Alina Gorghiu a dejucat acuzaţiile de plagiat.

„În deplină transparenţă faţă de opinia publică şi pentru o corectă informare a acesteia, fără filtre politice şi mediatice, vă aduc la cunoştinţă că un săptămânal din provincie va publica, în curând, un material de presă despre cartea «Medierea, oxigen pentru o societate modernă». Cartea este semnată de către cinci autori şi doar coordonată de către mine.


În calitate de coordonator, nu am fost responsabilă pentru conţinutul propriu-zis şi nu am participat la redactarea niciunui rând. Un coordonator al unei lucrări se îngrijeşte doar de coerenţa lucrării, de structura acesteia, ceea ce am făcut şi eu, în cazul volumului "Medierea, oxigen pentru o societate modernă". Cu toate acestea, am verificat această lucrare cu programe electronice antiplagiat. Am făcut acest lucru pentru a preveni situaţii în care, din cauza unei posibile neglijenţe sau omisiuni, nu este citată vreo sursă.

Fiecare test s-a încadrat în limitele de sus ale unei lucrări autentice, asa cum este definită de către reglementările interne şi internaţionale. Câteva pasaje, reprezentând sub 2 la sută din totalul cărţii, nu au fost depistate de softurile antiplagiat, adică nu indică sursa de provenienţă, deoarece au apărut într-o publicaţie fără acces public direct. Alte câteva pasaje sunt texte care aparţin chiar unuia dintre autori, care nu s-a autocitat. Toate aceste erori sunt asumate deschis de către autor şi sunt convinsă că nu reprezintă o intenţie de plagiat, dată fiind proporţia omisiunii faţă de lucrarea în sine, ci o scăpare a acestuia.

Îmi pare rău că autorii nu au fost suficient de atenţi şi munca lor de un an, dar  şi lucrarea, în sine, vor fi puse acum sub semnul întrebării din cauza unei omisiuni, care reprezintă sub 2 la sută din totalul lucrării. Autorii s-au angajat să remedieze această eroare într-o ediţie revizuită. Sunt mulţumită că am contribuit, prin coordonare, la apariţia unei cărţi de referinţă într-un domeniu nou în România şi îi felicit pe autori pentru munca depusă, cu bună credinţă.

O parte dintre aceste precizări le-am făcut şi săptămânalului care mi-a solicitat un punct de vedere. O eventuală deformare voită a realităţii nu o pot pune decât pe seama strategiei preşedintelui PSD de a crea reprezentanţilor opoziţiei probleme false, în oglindă cu cele reale, pe care domnia sa, PSD şi Guvernul căruia i-a provizorat conducerea le au sau le-au avut.

Chiar dacă nu a am scris vreun rând al acestei lucrări, cu siguranţă se va încerca asocierea numelui meu cu un nou scandal, cum, de altfel, vor urma, aşa cum am anunţat, şi alte acţiuni, plângeri la diferite instituţii, toate cu acelaşi scop: de a-mi discredita imaginea. Atât pot să facă ienicerii premierului, aflat în auto-exil, după ce a cerut azil medical la Istanbul, pentru a-şi trata problemele medicale şi criza de credibilitate prin care trec domnia sa şi partidul pe care îl conduce“, a scris Gorghiu.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite