Adunarea Parlamentară a NATO de la Bucureşti. Cât costă şi ce achiziţii vor fi făcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timpul şedinţei Comisiei de buget conduse de deputatul Leonardo Badea, deputaţii s-au certat pe tema achiziţionării limuzinelor de lux. FOTO Inquam Photos
În timpul şedinţei Comisiei de buget conduse de deputatul Leonardo Badea, deputaţii s-au certat pe tema achiziţionării limuzinelor de lux. FOTO Inquam Photos

Bugetul Parlamentului a fost suplimentat cu aproximativ 15 milioane de lei pentru Adunarea Parlamentară a NATO din octombrie de la Bucureşti. Aleşii au decis achiziţionarea de aparatură audio-video performantă, dar şi a unor maşini de protocol pentru care va fi plătită suma de un milion de euro, printre acestea fiind şi trei limuzine.

Evenimentul va avea loc în octombrie, dar Camera Deputaţilor şi-a suplimentat deja bugetul şi a început achiziţiile.Un sistem nou de iluminat dar şi un sistem audio video performant, în valoare de aproape 2 milioane de lei care să poată oferi imagini din orice colţ al sălii de plen. De asemenea, 8 videoproiectoare şi dotari noi pentru centrele de presă care vor fi amenajate special pentru eveniment. Mai exact, aleşii au lansat mai multe proceduri de achiziţie publică prin care vor să achiziţioneze un sistem de iluminat pentru sala de plen, mai multe videoproiectoare, surse de alimentare, precum şi un pachet software. Valoarea totală a achiziţiilor se ridică la 700.000 de lei (156.000 de euro).

Cele mai controversate achiziţii ar fi maşinile pentru transportul delegaţilor. Deputaţii din Comisia de buget s-au certat, la sfârşitul lunii mai, pentru banii pe care instituţia îi va folosi ca să cumpere trei maşini de lux în valoare de aproximativ 120.000 de euro fiecare, investiţie care, până la urmă, a primit aviz pozitiv de la această strucură parlamentară.

În caietul de sarcini se precizează că pentru lotul 1, de trei autoturisme, specificaţiile sunt, între altele: 4000 cc, Euro 6, tracţiune integrală, limuzină - berlină în 3 volume, cu 4 uşi, 4 locuri, vopsea neagră metalizată, tapiţerie din piele compatibilă cu nuanţa caroseriei, airbag-uri, sistem automatizat de climatizare, scaune individuale pentru locurile din spate, încălzite şi ventilate, măsuţă pliabilă pentru locurile din spate, suport de pahare, cutie frigorifică, lumini individuale pentru citit, parbriz, lunetă şi geamuri duble antiacustice şi antireflex, cu confort climatic sporit, lunetă şi geamuri laterale fumurii, cu jaluzele, dispozitiv de generare a unei reţele WI-FI hotspot, suporţi de steag pe părţile laterale ale maşinii.

Pentru evenimentul din toamnă se urmăreşte, de asemenea, şi cumpărarea a 19 maşini al căror preţ e de aproximativ 37.000 de euro bucata, folosite tot pentru transportul delegaţilor.

Cât a costat Summitul de la Bucureşti din 2008

În 2008, România a organizat Summitul NATO la care au partiicpat 48 de şefi de state şi de Guvern si 3.000 de delegati. Potrivit estimărilor de atunci, acest summit a avut costuri de peste 30 de milioane de dolari. Însă, la acel moment erau prezenţi şefi de stat, nu reprezentanţi ai parlamentelor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite