Adriana Săftoiu şi cronica unui scandal neanunţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Săftoiu, consilier prezidenţial în primul mandat al lui Traian Băsescu FOTO Mediafax
Adriana Săftoiu, consilier prezidenţial în primul mandat al lui Traian Băsescu FOTO Mediafax

Cartea publicată de fosta purtătoare de cuvânt a lui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu, a iscat scandal după ce autoarea a dezvăluit cum a oprit  numirea directorilor SRI şi SIE, dar şi detalii despre relaţia preşedintelui cu Elena Udrea.

Fosta purtătoare de cuvânt a Administraţiei Prezidenţiale din timpul primului mandat al lui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu, a publicat recent o carte dedicată experienţei sale la Palatul Cotroceni, sub titlul „Cronică de Cotroceni“. Între paginile cărţii, Săftoiu a introdus detalii despre legătura dintre Traian Băsescu şi Elena Udrea, a vorbit despre episoadele tensionate din relaţia sa cu fostul şef de stat şi a rememorat momentele-cheie ale mandatului fostului preşedinte

Adrian Săftoiu susţine că, în 2006, fostul preşedinte Traian Băsescu i-ar fi avut drept favoriţi pentru preluarea şefiei serviciilor pe interimarii de atunci de la SRI şi SIE, Florian Coldea şi Silviu Predoiu, la numai câteva luni după ce foştii directori Radu Timofte şi Gheorghe Fulga au demisionat în urma scandalului Hayssam.  Mai mult, potrivit fostei purtătoare de cuvânt, ea l-ar fi convins în ultimul moment pe Traian Băsescu să se răzgândească în privinţa şefilor de servicii. 

În acest sens, Adriana Săftoiu consemnează o discuţie pe care susţine că a avut-o cu fostul preşedinte. „21 septembrie 2006. Ora 6 dimineaţa. (...) Preşedintele mă informează că i-a lăsat lui Ştefan Deaconu, de cu seară, numirile viitorilor şefi de Servicii. După ce le trimite la Monitorul Oficial, să anunţi presa. Când îmi spune numele celor doi, rămân uluită: Coldea şi Predoiu. Îi replic că nu e în regulă. Îi reamintesc că, odată intraţi în structurile NATO, ne-am asumat obligaţia demilitarizării acestor Servicii. S-a iritat şi mi-a spus că e o prostie condiţionarea. Deşi e limpede că nu îi face plăcere discuţia, îi cere STS-istului să-i facă legătura cu Ştefan Deaconu. Într-un final, Ştefan răspunde. Nu e nici ora 7 dimineaţa. Îi cere să oprească trimiterea decretelor la Monitorul Oficial”, se arată în pasajul care face referire la discuţia cu fostul preşedinte.

A recunoscut greşeala

Argumentaţia  Adrianei Săftoiu este îndoielnică, din simplul motiv că preşedintele nu poate numi direct şefii serviciilor. Potrivit legii 14 din 1992 care reglementează procedura de numire a şefului SRI, acesta este „numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună, la propunerea preşedintelui României, în urma audierii celui propus“. Altfel spus, preşedintele nu poate în niciun caz să trimită decretele de numire a şefilor serviciilor direct către Monitorul Oficial, fără ca aceştia să treacă de votul Parlamentului.

Traian Băsescu a ţinut să-i dea replica Adrianei Săftoiu pe facebook. „Directorii SRI şi SIE nu se numesc de către Preşedintele României prin decret, deci nu aveam cum să semnez decrete şi să dispun trimiterea lor la Monitorul Oficial pentru numirea domnilor Coldea la SRI şi Predoiu la SIE. Numirea celor doi directori se face prin hotărîre a Parlamentului, în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului (vezi art. 65 alin. 2 litera h din Contituţia României)“, a scris fostul preşedinte.

Contactată de „Adevărul“, Adriana Săftoiu spune că, într-adevăr, a greşit când a scris că propunerile urmau să fie trimise la Monitorul Oficial. De fapt, era vorba de Parlament. „Este o greşeală pe care mi-o asum. Cele mai multe documente care plecau de la Cotroceni erau trimise către Monitorul Oficial. Am sesizat greşeala, dar era prea târziu pentru ca editura să o modifice, dar următoarea ediţie a cărţii va apărea în varianta corectată“, a spus Adriana Săftoiu.


În roşu, cu o fustă mini provocatoare“

În ce priveşte relaţia dintre Traian Băsescu şi Elena Udrea, Adriana Săftoiu a susţinut că aceştia „se comportau ca doi adolescenţ pe care nu trebuie să îi prindă mamai“, iar Udrea a fost surprinsă în ipostaze neprotocolare în biroul fostului preşedinte. „Pe la şase seara m-a chemat la el în birou. Ea (n.r.- Elena Udrea), îmbrăcată în roşu, cu o fustă mini provocatoare, atârnând de biroul lui. Niciun gest de a masca atitudinea deloc neoficială şi nepotrivită locului. Elena m-a privit cu siguranţa femeii care poate sta la propriu pe biroul şefului“, a povestit Adriana Săftoiu.

Elena Udrea a replicat prima: „Este regretabil că o persoană cu certe calităţi, care ar putea câştiga şi din altceva decât din bârfe şi mizerii, se coboară să vândă poveşti de budoar inventate din invidie şi frustrare“. Apoi, Traian Băsescu: „Nu exista posibilitatea intrării neanunţate, intempestive în biroul Preşedintelui, acest lucru fiind garantat şi prin prezenţa unui ofiţer SPP înarmat, la uşa biroului Preşedintelui“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite