Adevărul Live, Mircea Geoană: „România este lanterna roşie a Europei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Geoană a discutat miercuri, cu jurnaliştii Adevărul, Dan Marinescu şi Liviu Iolu, despre soluţiile din domeniul energetic, pe care România le poate folosi atât  în context intern cât şi cel extern.

Senatorul PSD a subliniat că sunt înregistrate pierderi energetice enorme în România şi că este necesar un program de conservare a energiei şi de eliminare a risipei concrete, la nivel de clădiri, conducte.

„România este lanterna roşie a Europei. Suntem ultimii din Europa în ceea ce priveşte consumul efcient de energie“, a spus Mircea Geoană.

Mircea Geoană a punctat că România importă doar 20% din energie. El a spus că dacă s-ar face eforturi pentru a reduce risipa imensă, chiar şi cu jumătate din cât se pierde acum, ţara noastră ar putea fi independentă energetic. Senatorul PSD consideră că independenţa energetic poate fi obţinută şi din culturile de biomasă.

„Guvernul are dreptate când acuză că s-au creat mafia în jurul RADET-ului, în jurul energiei, în jurul restituţiei proprietăţilor, peste tot e o mafie care înconjoară şi sugrumă zone. Dacă un pic le-am da la o parte, să vedeţi cum relansăm economia şi o să avem bani pentru a finanţa şi proiectele sociale şi cele de infrastructură“, a declarat Mircea Geoană.

Senatorul PSD a  pledat pentru exploatarea resurselor din Marea Neagră şi a altor resurse, de combustibili fosili, cum este transformarea, prin tehnologie, a lignitului de suprafaţă, de joasă calitate calorică, din bazinul Gorjului,  în diesel sintetic. În ceea ce priveşte gazele de şist, Mircea Geoană consideră că trebuie să ne aliniem unei revoluţii în domeniul gazelor naturale, care se produce acum, pe plan mondial, dar că trebuie să fim atenţi la  protecţia mediului, la zonele cu aglomerări urbane şi la comunităţile rurale, pentru a nu le expune niciunui risc.

Mircea Geoană a subliniat că trebuie să aducem la zi legislaţia pentru a putea exploata metalele neferoase în condiţii economice avantajoase.

În legătură cu programul Nabucco, Mircea Geoană a subliniat că România are obligaţia să îşi păstreze consecvenşă, pentru a da o şansă diversificării rutelor de energie, în aşa fel încât, acestea să poată deveni o realitate economică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite