Adevărul Live. Ce-şi doreşte Mircea Geoană de la alianţa cu PNL, cum îl descrie pe Ponta şi în ce relaţii a rămas cu Marian Vanghelie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Social Românesc (PSRO), senatorul Mircea Geoană, a vorbit, la Adevărul Live, despre acordul politic încheiat astăzi cu PNL, care constă în formarea unei alte majorităţi parlamentare.

Principalele declaraţii:  

Este un protocol aparent legat de subiectul noii majorităţi, dar este un protocol şi mai profund pentru că este începutul unui proiect de ţară. Este ceea ce România are nevoie mai mult ca oricând. Ceea ce am făcut astăzi este prima piatră de temelie, în care stânga este reprezentată de PSRO, şi dreapta românească, reprezentată de PNL. Românii s-au lămurit cum este cu majorităţile şi coaliţiile. Se schimbă, dar vreau să vă spun este că acest protocol nu are în spate negocieri privind funcţiile. Nu atât de mult algoritmul politic contează, ci calitatea proiectului de ţară şi calitatea oamenilor pe care îi pui în funcţii.

Eu am obligaţia să reprezint interesele milioanelor de români care nu se regăsesc în viziunea de dreapta. Guvernarea Ponta a fost orice, dar nu de stânga a fost. PSRO este  o recunoaştere că vremea partidelor tradiţionale se apropie de sfârşit. Nu este o simplă majoritate, ci o contribuţie a stângii şi dreptei româneşti. Este o încurajare pentur alţi parlamentari să se alăture. Încă mai lipsesc un număr de parlamentari, dar din ce simt, estimarea mea este că în această sesiune parlamentară vom convinge suficienţi oameni. Vom pregăti din toate puterile o astfel de moţiune. Nu plecarea PSD de la guvernare este scopul nostru, ci plecarea lui Ponta şi a unor acoliţi. Pentru prietenii mei din PSD, le spun că ceea ce fac eu nu este un gest împotriva social-democraţiei.

Şi din rândurile colegilor mei din PSD şi din alte forţe din arcul guvernamental ni se vor alătura. Sunt convins că nucleul de stânga mă va urma. Nu am fost mânat de interese politice şi oamenii mă cunosc. Eu am primit votul a cinci milioane de români. Sunt absolut convins că PSRO reprezinta şansa stângii. În mod justificat, Justiţia pune piciorul în prag şi spune: prea multă hoţie.  Nu trăim o simplă schimbare de regim politic. Trebuia să câştig eu şi mi-a furat alegerile Băsescu. Trebuia să câştige Ponta şi a câştigat Iohannis. Ce am semnat astăzi cu PNL este subsolul unei construcţii ce va conduce la revenirea ţărilor dezvoltate, care îşi poate apăra securitatea.

Pur electoral este mai bine în Opoziţie, dar strategic pentru România m-aş bucura ca până în 2016 să punem primul etaj. Nu mai am un meci personal demult cu Ponta. Îmi este perfect indiferent. Nu a înţeles nimic din faptul că vremurile din România s-au schimbat. Am o problemă că el perpetuează sistemul vechi.

Despre spectacolul cătuşelor

Nu am niciun fel de îndoială că lupta împotriva corupţiei este o luptă necesară. Nu sunt de partea cătuşelor, nu-mi face plăcere să văd un exces de elemente de vizualizare, dar aş fi mulţumit că acei oameni îşi primesc plata pentru că au încălcat legea. Cel mai rău lucru ar fi să se ia piciorul de pe pedala luptei împotriva corupţiei. Sunt de partea, fără rezerve, a luptei împotriva corupţiei.

Despre relaţia cu Marian Vanghelie

Marian Vanghelie a avut un rol în formarea PSRO şi nimeni nu-l neagă. Partidul merge înainte. Calităţile de organizare a lui Marian Vanghelie nu le contestă nimeni. Nu am mai vorbit cu Marian Vanghelie de când este în arest.

Despre bilanţul guvernării lui Ponta

Asta este personajul. Până şi cei care sunt susţinători ai lui Ponta îşi dau seama că este o glumă proastă. Are o capacitate de disimulare. Este un tip amoral, dar are calităţi de supravieţuire. A încercat să se reinventeze după ce a pierdut alegerile, dar adevărata lui natură apare şi redevine Ponta pe care îl ştim.

Despre Cătălin Predoiu, premierul desemnat al PNL

Este un om care a crescut foarte mult. A muncit foarte mult la programul de guvernare pe care liberalii îl pregătesc. Este desemnat de către cei de PNL şi este decizia PNL şi a preşedintelui. Va fi un premeir foarte bun în condiţiile în care vom reuşi să preluăm guvernarea. Nevoia de coerenţă între preşedinte şi Guvern este esenţială. Nu ne face bine coabitarea.

Despre eventualitatea de a fi pe listele PNL la parlamentare

Doamne fereşte! Cum să fiu pe listele PNL. Sunt un om de stânga. Suntem un partid pe picioarele noastre. Sub nicio formă nu suntem în situaţia de a miza pe această strategie. Acest protocol nu reprezintă crearea USL cu alţi actori, ci un acord extrem de clar în care dreapta şi stânga contribuie la un proiect de ţară.

Despre o posibilă alianţă electorală

Este foarte prematur. Este preferabil ca fiecare să-şi facă propriile voturi. Cred că este o mare greşeală ca noi să nu trecem la alegerea primarilo din două tururi. Aşa cum aş fi mers cu două tururi şi la CJ. Baronii aceştia exista şi înainte de votul direct. Este o problemă de tiplogie. Cred că dacă oamenii pot să aleagă nişte lideri locali am fi câştigaţi.

Despre Maior şi Hurezeanu

Nu cred că este o împărţire între preşedinte şi premier, ci o respectare a dictonului. George Maior este o alegere foarte bună pentru Washington. Are rangul de ambasador deja. Intră în pâine şi va fi un ambasador foarte bun. La fel şi Emil Hurezeanu. Reprezintă un ambasador excelent. Dxcaă ai oameni de calibru de Maior, Hurezeanu, Pleşu, este păcat să nu-i foloseşti.

Despre aderarea la Schengen

Orice vizită, mai ales a nivel înalt, trebuie să mai pună o cărămidă. Nu avem o problemă de susţinere din partea Italiei. Reamintirea la cel mai înalt nivel este un demers natural.


PNL şi Partidul Social Românesc (PSRO), formaţiune fondată de fostul senator PSD Mircea Geoană, au semnat astăzi un protocol de colaborare politică şi parlamentară.

„Discuţiile nu se opresc aici, cu PSRO, ci vom continua discuţiile şi cu alte forţe parlamentare. Sperăm să creem această majoritate parlamentară. Este prematur să discutăm când vom face, dacă vom face o alianţă electorală. Nu semnăm un acord de guvernare cât este Guvernul Ponta. Domnul Oprea a spus foarte clar că îl sprijină pe Victor Ponta şi nu PSD-ul. Luăm lucrurile pas cu pas. PNL este într-un parteneriat clar cu preşedintele Klaus Iohannis. Ne-am asumat "România lucrurlui bine făcut". Este treaba PNL de a crea o majoritate, nu a preşedintelui Klaus Iohannis. Ştiu cazuri în care programul de guvernare s-a făcut într-o noapte. Am evitat această situaţie. Nu dorim să ne facă majoritate Klaus Iohannis, ar însemna că nu s-a schimbat nimic în această ţară. Preşedintele Traian Băsescu a avut o implicare decisivă în formarea de majorităţi. Dacă nu se construieşte majoritatea până la locale, este greu de crezut că cineva se mai ocupă de preluarea guvernării“, a spus Blaga, copreşedintele PNL.

La rândul său, Mircea Geoană, speră ca PSRO să depăşească PSD şi săd evină principalul partid pe zona de stânga. „Colegii liberali sunt de acord că este nevoie de un proiect pe termen mediu şi lung. Sunt absolut convins că nevoia imperioasă de a da un proiect de ţară este obligatorie. Sper că am învăţat din greşeli şi să facem un lucru sănătos. Orice zi cu Victor Ponta la gubvernare este un lucru păgubos pentru ţară. Sunt convins că PSRO va deveni principala forţă de pe eşicherul de stânga. Apelul meu către colegii din PSD este să fie pregătiţi de a ne reîntâlni în PSRO. Nu este problema preşedintelui de a face şi a desface majorităţi. Nu mai criticaţi un preşedinte care procedează normal. Preşedintele României nu a avut nimic de a face cu ce facem noi astăzi. Următorul proiect de ţară este transformarea României dintr-o ţară periferică a UE într-o ţară dezvoltată. Mă văd util în acest proiect în poziţia liderului stângii. Nu am discutat nicio secundă de funcţii. Este mai sănătos să vorbim pe proiect, pe principii“, a spus şi Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite