Adevărul Live. Călin Georgescu, lider în Clubul de la Roma, despre naţionalism, ortodoxie şi lupta politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Georgescu. FOTO Marian Iliescu
Călin Georgescu. FOTO Marian Iliescu

Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă, a vorbit, la Adevărul Live, despre naţionalism, ortodoxie şi lupta politică.

Călin Georgescu a fost în perioada 1997-2013 director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă. Din 2013, Georgescu este preşedinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma.

Clubul de la Roma este o organizaţie al cărei scop este să supună atenţiei întregii lumi aspecte referitoare la viitorul planetei. Organizaţia e compusă din oameni de ştiinţă, economişti, oameni de afaceri, înalţi funcţionari publici, şefi de stat şi foşti şefi de stat din întreaga lume. Din România, un alt membru cunoscut este guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Numele lui Călin Georgescu a fost vehiculat pentru funcţia de priemier în noiembrie 2015, după tragedia de la Colectiv şi căderea Guvernului Ponta. De asemenea, Georgescu a lansat, împreună cu actorul Dan Puric manifestul mişcării „Motivaţia: România“, mişcare naţionalist-ortodoxă. 

Adevărul: Domnule Georgescu este expert în dezvoltare durabilă. În prezent, sunteţi directorul executiv al Institutului ONU pentru indicele global al sustenabilităţii, cu sediul al Geneva. Ce faceţi mai exact la ONU?

Călin Georgescu: Noul institut şi-a propus schimbarea bursei la nivel mondial printr-un indice extrem de bine marcat mathematic, precis, cu privire la modul în care mai avem capacitatea de a consuma resursele planeteti. Omenirea este într-o puternică derivă, iar problema ei fundamnetală va sta în consumul de resurse. Acest indice va opri jaful produselor naturale produs de marile corporaţii, arătând cauza. Cele mai importante 200 de corporaţii ale planetei sunt mai importante decât cele 1.500 de state la un loc. La 7 miliarde de locuitori, 2 miliarde de oameni suferă de lipsă de oameni, 1 miliard suferă de lipsă de hrană, iar 4 miliarde suferă de malnutriţie. Oceanul planetar la nivel de 2048 va rămâne gol, doar cu plastic. Pe fondul jufuirii resurselor de apă, în 2020 va fi o criză teribilă de apă şi de hrană. În marile cancelarii se discută un singur subiect: securitatea proprie. Planeta Pământ  poate să ne acopere pe toţi, dar nu poate să acopere lăcomia noastră. Noi, ca ţară, consumăm extrem de mult. Este un consum permanent de lucruri de care nu avem nevoie. Peste 85% din alimentele pe care românii le consumă azi sunt importante. Estre o temă care trebuie discutată în CSAT. România este ţara care poate să-şi producă singură toate nevoile de hrană. Importăm nu doar pentru că se doreşte înrobirea ţării, ci pentru că se doreşte profitul. Cetăţeanul român nu mai este binevenit pe piaţa românească. Asta este legea colonialismului. Tot ce avem este important, iar asta e foarte grav.

Când a fost altfel?
Înainte de 89.

Da, dar înainte de 1989 lumea trăia prost.
Trebuie să luăm şi partea plină a paharului de dinainte de 89. România, înainte de lovitura de stat, producea aproape tot ce avea nevoie.

Dar nu ajungea la cetăţeni.
Asta este altceva. Dar de 25 de ani Românai se învârte într-un sens giratoriu. Noi nu am defrişat doar păduri, am defrişat trunchiuri de suveranitate. România est ca o mină: scoţi, scoţi, dar când nu mai ai ce scoate, se închide. O să se scoată până când n-o să mai fie.

Şi cum am ajuns aici?
Dintr-o ignoranţă absolut totală şi din cozile de topor care şi-au văzut visul erotic după 1989 şi n-au făcut altceva decât să-şi vândă ţara. S-a vândut tot. Flota românească, de peste 300 de nave, circulă sub alte pavilioane. Hrană-apă-energie este soluţia României pentru refacerea ei. Hrană ieftină care să fie vândută în Europa. Hrană produsă natural. Nu poţi să compare nicio roşie crescută pe pământ românesc cu legumele din Occident. România nici nu există pe piaţa din Occident, deşi ar putea fi unul dintre cei mai mari exportatori.

Touşi, am avut câteva obiective de ţară: NATO şi UE sunt printre ele.
UE şi NATO sunt un mit. UE şi NATO nu au fost proiecte. Fals au fost considerate obiective. UE este doar un mijloc prin care tu te poţi dezvolta. UE este o corporaţie cu nişte acţionari care răspund la apelul celor care au fondat-o şi care o susţin. UE este un mijloc, nu o cale. România nu a negociat nimic, doar s-a împăunat. Dacă noi nu avem grijă de noi, cum să avem grijă de ţară? Bolile toate pleacă de la hrană. Acesta este adevărul din această lume. Pacea nu este doar lipsa războiului. Pacea este prezenţa adevărului. Medicina ar trebuie să fie doar medicina de intervenţie. Trebuie mai întâi să ne înţelegem pe noi spiritual şi să comunicăm energetic noi cu noi. Abia apoi voim înţelege ce putea face şi pentru ţara noastră. Gândim violent, gândim negativ şi nu ne face bine. Dezvoltarea ţării înseamnă în primul rând pace.

Cine suntem noi în lume?
Ca ţară, noi nici nu mai existăm pe harta lumii, pentru că nu producem nimic. Am regresat istoric. Noi nu existăm nicăieri. Preşedintele şi premierul comunică cu oamenii prin Facebook. Cum e posibil aşa ceva? E o jignire. Du-te domnule şi şterge-i lacrimile de pe obraz ţăranului care ară cu plugul de lemn! O problemă imensă o reprezintă avorturile. Au fost peste 15 milioane de avorturi, adică încă un popor.

Cum e percepută în afară lupta anticorupţie?
Imaginea cătuşelor în media românească face un rău imens. Nu este nicăieri în lume aşa ceva. În puşcărie intră doar scalvii. Sunt doar interesele grupului.

Adică marii politicieni sunt sclavi?
Da.

Sclavii cui?
Aveţi impresia că băieţii aceştia au intrat în puşcărie pentru trei ferestre?

Ce mai putem face?
Trebuie să ne unim. Fiecare trebuie să lucreze cu el însuşi. Altfel n-ai cum să-ţi ajuţi ţara. Trebuie să reconstruim ţara. E bine că avem monedă proprie şi de ea trebuie să ţinem cu dinţii.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite