Adevărul Live: Deputatul Ödön Szabo. De ce respinge UDMR votul la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul UDMR Ödön Szabo a explicat, la Adevărul Live, motivele pentru care formaţiunea sa nu este de acord cu introducerea votului prin corespondenţă.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Principalele declaraţii:

Românii din Spania, Italia, votează priamarul de acolo. Nu poţi să creezi două drepturi de vot. La alegerile locale nu se poate aplica votul prin corespondenţă. Singura posibilitate în care votăm unitar sunt alegerile prezidenţiale. Dacă acest vot prin corespndenţă s-ar referi la acest tip de alegeri, s-ar putea să susţinem. Au mai făcut colegi de ai noştri şi am fost împotrivă.

La alegerile prezidenţiale, să fie înregistrarea dinainte să nu poţi să votezi şi la Ambasadă. Aceste lucruri sunt mai puţin discutate. Cu cât timp înainte trebuie să votezi.Trebuie să dai cel puţin o săptămână înainte de vot pentru ca voturile să ajungă în ţară. Dacă votul este foarte strâns şi vine peste două săptămâni lasă un suspans. La celelalte tipuri, ori legislaţia ne interzice, ori nouă nu ni se pare oportună. Care este siguranţa că nu votează un membru al familiei şi pentru ceilalţi.

Eu cred că legislaţia actuală reglementează foarte bine ce se va întâmpla la alegerile viitoare. A votat toată lumea legislaţia. La 150 de votanţi se deschide o secţie de vot. Ceea ce presupune ca acele probleme organizatorice să fie rezolvate. De aceea s-a votat de către toată lumea. Acum se joacă la imagine. Au admnistrat catastrofal alegerile de anul trecut. Dacă vrem să deschidem pentru alegerile prezidenţiale, s epoate gândi un asemenea tip de vot.

Absolut (n.r. soluţia UDMR este ca Guvernul să deschidă mai multe secţii de vot). În momentul în care spui, înregistraţi-vă şi va ajuta o perioadă de pre-campanie pentru înscrieri. La prezidenţiale nu era acest sistem de înregistrare.Guvernul a greşit anticiparea. Legislaţia electorală a fost votată de către toată lumea. Nu a existat partid care să se împotrivească. Pe urmă s-a creat o temă de campanie.

Dacă se aplică legea şi la fiecare 150 de pesoane există o secţie de votare, nu vor fi cozi. Această reglementare nu era în legislaţie. Noi suntem avantajaţi după problema mea. Să faci cmapanie în Ungaria este mutl mai aproape. Nu să găsiţi foarte mulţi maghiari în Franţa. Cel mai mare număr de persoane, saşii, au plecat în Germania şi Ungaria. Nu este corect chiar dacă ne-ar crea un avantaj.

Este o inechitate şi faţă de cei care sunt în ţară. Eu nu mai vreau ca ţara să fie un cobai pe care testezi. Această lege nu trebuie să fie forţată să se voteze într-o lună. Este o atitudine corectă din perspectivă politică, dar nu este din punct de vedere organizatoric. Este un joc politică după părerea mea. Dreptul de vot trebuie oferit la toată lumea, dar nu aşa încât posibilitatea de fraudă să crească.

La ultimele alegeri s-a întâmplat ca din perspectivă meteorologică, în zona secuimii, să fie un timp catastrofal.  UDMR nu cred că trebuie să-şi pună problema de pragul de 5%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite