VIDEO Ziua a 4-a de proteste. Peste 150.000 de oameni au cântat „Deşteaptă-te, române!“ în Piaţa Victoriei. În ţară, circa 200.000 de oameni au fost în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de oameni au ieşit, vineri seară, să protesteze la Bucureşti, în faşa Guvernului, şi în toate marile oraşe din ţară, cerând Guvernului abrogarea Ordonanţei 13. Aceasta este a patra seară consecutivă de manifestaţii în stradă.

UPDATE 09.00 O imagine cu Piaţa Victoriei după plecarea celor 150.000 de manifestanţi care au participat la protesul de vineri noapte a fost extrem de răspândită pe reţelele sociale. 

Oamenii din piaţă au avut grijă să nu lase gunoaie în urma lor, aşa că s-au mobilizat şi au strâns în saci de gunoi resturile din Piaţa Victoriei. La încheierea protestului, zona arăta aşa: 

UPDATE 01.00 A patra zi de proteste s-a încheiat, fără incidente, în Capitală, după aproximativ şapte ore, circulaţia fiind reluată în Piaţa Victoriei. 

Şi manifestaţiile din celelalte oraşe ale ţării s-au încheiat, fără a se înregistra incidente. La Ploieşti, manifestanţi i-au aplaudat pe jandarmi şi au scandat „Jandarmeria, jos pălăria!”.

Proteste în zeci de oraşe din România, precum şi în Capitală sunt programate şi pentru ziua de sâmbătă.

A patra zi de proteste în Bucureşti 

UPDATE 23.30 În Piaţa Victoriei din Capitală, se mai află, la această oră, circa 10.000 de oameni, care fluieră, huiduie, flutură steaguri şi scandează: "Cine nu sare nu vrea schimbare".

Aproximativ 10.000 de oameni protestează în faţa Guvernului faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă vizând modificarea codurilor penale.

Ei strigă: "Abrogare", "DNA să vină să vă ia". Manifestanţii au cântat din nou imnul în cor.

UPDATE 23.00 Protestele se apropie de sfârşit în mai multe oraşe din ţară; cele de la Sibiu şi Satu Mare s-au încheiat, în timp ce la Cluj au rămas circa 2.000 de persoane.

UPDATE 22.45 O parte din mulţime a început să plece către staţiile de metrou şi tramvai, însă Piaţa Victoriei rămâne în continuare ocupată de manifestanţi, în număr de aproximativ 30.000.

Un grup de manifestanţi au ţinut mai multe pancarte care făceau referire la incendiul de la Colectiv, formând versuria din melodia „The Day We Die” a trupei Goodbye to Gravity, unul dintre cele mai importante simboluri ale protestelor anti-corupţie din noiembrie 2015.

Pe clădirea Guvernului a fost proiectat pentru câteva zeci de secunde mesajul „Hoţii!”.

image

FOTO: Mihai Voinea

UPDATE 22:15: Estimările indică peste 150.000 de manifestanţi în Bucureşti. Protestul este paşnic.

UPDATE 22:00 Mulţimea din faţa Guvernului intonează imnul naţional. Atmosfera este emoţionantă.

Oamenii s-au organizat pe reţele de socializare pentru ca la această oră toţi să intoneze, la unison, „Deşteaptă-te, române!“. Unii protestatari au îngenunchiat.

UPDATE 21:57 Numărul estimat al participanţilor la protestul din Bucureşti este de peste 100.000.

UPDATE 21:40 Cel puţin 90.000 de oameni protestează la Bucureşti. De la metrou continuă să vină manifestanţi. Pe un bloc de langă Palatul Victoria se proiectează mesaje şi lozinci precum „Noaptea ca hoţii“, “România, trezeşte-te!“ şi „#rezistăm“.

image

FOTO DAVID MUNTEAN

Manifestanţii sar pe loc, fluieră sau scandează "PSD, ciuma roşie","Hoţii", "Trădătorii", purtând pancarte pe care scrie: "Ştim istorie şi nu o repetăm", "Revoluţia bunului simţ", "Mamă, sunt în piaţă să scap ţara de mustaţă", "CCR salvează democraţia","30 de lei de câine şi 200.000 pentru javre", Copiii mei vor să zboare, nu le tăiaţi aripile", "Vă rugăm să ne scuzaţi, noi protestăm, voi furaţi", "La mulţi ani cu sănătate şi-un veac de singurătate".

UPDATE 21:25 Circa 70.000 de oameni cer, la Bucureşti, abrogarea Ordonanţei 13. 

La Cluj, oamenii mulţumesc forţelor de ordine pentru comportamentul lor din timpul protestelor: ”Jandarmeria, jos pălăria!”

UPDATE 21:20 Românii protestează pentru a treia seară consecutiv în faţa Ambasadei române de la Londra

Românii s-au strâns pentru a treia seară consecutiv, în faţa Ambasadei române din Londra, pentru a protesta faţă de ordonanţa de urgenţă pentru modificarea codurilor penale aprobată de Guvern marţi noapte, transmite news.ro.

Zeci de oameni au fluturat drapele şi pancarte cu mesaje precum „România este ţară, nu gunoi” şi scandând, printre altele, „Ruşine, Ruşine, Ruşine să vă fie”.

Oamenii au intonat imnul României.

Organizatorii au anunţat că mitingurile vor continua şi următoarele zile.  

Şi românii din Australia s-au solidarizat cu protestele din România. O parte au protestat la Melbourne, alţii la Sydney.

image

UPDATE 21:15 În Bucureşti, peste 60.000 de oameni sunt în stradă, în timp ce, potrivit News.ro, numpărul protestatarilor din ţară este de circa 130.000.

UPDATE 20:57 Peste 50.000 de oameni sunt în Piaţa Victoriei. Jandarmii au retras gardurile care delimitau zona unde manifestanţii protestau, astfel încât oamenii pot ajunge până la gardul Guvernului.

UPDATE 20:40 Numărul manifestanţilor se apropie de 30.000. Protestatarii care au adus manechine îmbrăcate în haine vărgate, cu feţele lui Ion Iliescu, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Florin Iordache şi Sorin Grindeanu şi alţi demonstranţi care au un sicriu şi două cruci, simbolizând moartea democraţiei, au traversat mulţimea pentru a se apropia de gardul care delimitează zona de protest de trotuarul din faţa Guvernului.

UPDATE 20:30 La Bucureşti, 25.000 de oameni au ieşit în stradă. O femeie în vârstă, cu o pancartă  pe care scrie „La mulţi ani cu sănătate şi-un veac de singurătate“ a declarat, în direct la Digi24, că a ieşit pentru viitorul tinerilor şi i-a catalogat pe reprezentanţii Guvernului drept impertinenţi, referindu-se la conferinţa de presă de joi.

UPDATE 20:27 VIDEO LIVE de la Timişoara. Mulţimea este impresionantă.

UPDATE 20:20  În Piaţa Victoriei din Bucureşti s-au adunat aproximativ 15.000 de protestatari, iar oamenii continuă să vină, transmite News.ro.

Demonstranţii fluieră şi scandează: "Trădătorii", "Mai bine corporatişti decât pesedişti", purtând pancarte pe care scrie: "30 de lei de câine şi 200.000 pentru javre", Copiii mei vor să zboare, nu le tăiaţi aripile". În mijlocul pieţei a apărut o bicicletă cu patru recipiente şi un afiş: "Avem ceai cald". Manifestanţii au şi manechine îmbrăcate în zeghe, cu feţele liderilor PSD.

image

FOTO Dorin Constanda

Mai mulţi manifestanţi au adus manechine îmbrăcate în haine vărgate, cu feţele lui Ion Iliescu, Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Sorin Grindeanu.

Protestatarii au pancarte pe care scrie: "Copiii mei vor să zboare, nu le tăiaţi aripile", "Vă rugăm să ne scuzaţi, noi protestăm, voi furaţi", "30 de lei de câine şi 200.000 pentru javre", "Hoţia distruge România".

Mulţimea fluieră şi scandează: "Trădătorii!"

UPDATE 20:00 Numărul protestatarilor a crescut la peste 12.000. Oamenii continuă să sosească. Traficul auto este complet oprit în Piaţa Victoriei. 

UPDATE 19:50 O petiţie de prelungire a programului Metrorex a apărut pe pagina petitieonline.com, în contextul protestelor faţă de ordonanţa de urgenţă care modifică procedura penală. Autorul petiţiei motivează că măsura este luată de fiecare dată când există un meci sau un concert, iar o decizie similară în cazul manifestaţiilor din Piaţa Victoriei ar arăta respectul companiei faţă de abonaţi, dar şi o implicare în decongestionarea traficului de suprafaţă.

Proteste în ţară

  • CLUJ-NAPOCA  Peste 30.000 de oameni sunt în Piaţa Unirii: „Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi“ şi „Înger, îngeraşul meu, scapă-ne de PSD!“
  • TIMIŞOARA Peste 25.000 de oameni adunaţi în Piaţa Operei. Tudor Chirilă, aşteptat la miting
  • SIBIU  Peste 17.000 de oameni protestează. Mai mulţi antreprenori sibieni au anunţat că vor oferi ceai cald, flori şi cozonaci celor care mărşăluiesc
  • CONSTANŢA Peste 10.000 oameni sunt în stradă la demonstraţie.
  • IAŞI Peste 10.000 de oameni s-au strâns în centrul oraşului
  • BAIA MARE Peste 3.000 de oamenii au ieşit din case ca să protesteze în Piaţa Revoluţiei din Baia Mare. Băimărenii au gândit manifestaţia sub forma unei înmormântări, a democraţiei, ca urmare a adoptării ordonanţelor de urgenţă ce modifică legislaţia penală din România.
  • BRAŞOV 12.000 de oamenii au pornit în marş pe străzile oraşului pe traseul  Prefectură- Patria-Castanilor-Onix şi apoi înapoi în centru în Piaţa Sfatului.
  • SATU-MARE Protestatarii au pus stăpânire pe oraş. Aceştia continuă să mărşăluiască. Numărul lor a depăşit 2000 de persoane. E cel mai mare protest de până acum din Satu Mare.
  • ZALĂU Petse 1.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea
  • SUCEAVA  Circa 5.000 de suceveni protestează pe străzile oraşului. Oamenii continuă să se adune la marş
  • ARAD 5000 de protestatari manifestează la această ora
  • FOCŞANI  După ieşirile în număr mare de miercuri şi joi seara, focşănenii vor să se adune şi mai mulţi în centrul oraşului, vineri, pentru o nouă seară de proteste faţă de Ordonanţa de Urgenţă adoptată marţi noapte de Guvern.
  • GALAŢI Protestele au luat amploare la Galaţi. Circa 6.500 de oameni sunt în marş pe străzile oraşului
  • ALBA-IULIA 2.000 de oameni manifestează în oraş.
  • BISTRIŢA Peste 5.000 de oameni în stradă, pe vremea ploioasă.
  • SLATINA 100 de oameni protestează în faţa Prefecturii Olt
  • VASLUI Peste 500 de vasluieni mărşăluiesc pe străzi. ”România-i ţara mea, nu moşia lui Dragnea”
  • CRAIOVA Doi cetăţeni bulgari s-au alăturat protestului de la Craiova: „La noi - procuratura e mafia. La voi, procuratura OK“. Circa 1.000 de oameni protestează în faţa Prefecturii.
  • PLOIEŞTI 6.000 de oameni protestează în capitala judeţului Prahova.
  • BRĂILA În această seară, protestul începe la ora 18.00 şi ar putea dura până la ora 24.00.
  • BUZĂU Protestatarii se adună din nou în seara de vineri, 3 februarie, la Buzău. Punctul de întâlnire este, ca de fiecare dată, Piaţa Dacia. Ora de începere a manifestaţiei este ora 18.00, dar oamenii încep să vină mai devreme.
  • TÂRGOVIŞTE Târgoviştenii sunt chemaţi din nou să protesteze faţă de Guvern şi adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. Oamenii sunt aşteptaţi de la ora 18.00 pe Platoul Prefecturii din centrul oraşulu
  • PITEŞTI Se anunţă un nou miting la Piteşti, pentru vineri seara, de la ora 19:00 în semn de protest faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificările Codurilor Penale.
  • PIATRA NEAMŢ 1.000 de oameni s-au adunat pentru protest paşnic faţă de ordonanţa 13/2017, în centrul municipiului
  • ALEXANDRIA  A patra seară de protest va începe tot la ora 19.00, în faţa Casei de Cultură din Alexandria.
  • BOTOŞANI  Începând cu ora 18.00, protestatarii au început să se adune în Piaţa Revoluţiei 
  • BACĂU Peste o 2.500 de băcăuani au venit în ultima oră în centrul Bacăului pentru a protesta faţă de Ordonanţa Guvernului Grindeanu, de dezincriminare a abuzului în serviciu. Protestatarii strigă sloganuri împotriv PSD şi a liderilor acestuia de la nivel naţional
  • SLOBOZIA Seria protestelor de la Slobozia continuă şi în această seară. De mai bine de jumătate de oră, Piaţa Unirii din oraş a fost asaltată de manifestanţi, care protestează împotriva Guvernului. Oamenii sunt supravegheaţi de forţele de ordine ale Jandarmerie.
  • DROBETA TURNU-SEVERIN Severinenii s-au adunat  şi vineri seară la proteste. Este a patra zi de când locuitorii municipiului ies în faţa Palatului Administrativ şi cer abrogarea Ordonanţei de Urgenţă care modifică Codul Penal.
  • CHIŞINĂU Câteva zeci de persoane au ieşit în seara de vineri, 3 februarie, în centrul Capitalei la monumentului lui Ştefan cel Mare pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de protestele din România.

UPDATE 19:46 În Piaţa Victoriei din Capitală, numărul manifestanţilor a ajuns la aproximativ 10.000, potrivit estimărilor News.ro, demonstranţii fluierând şi scandând "Hoţii", "Alergie la hoţie", "CCR, CCR, scapă-ne de OUG" şi purtând pancarte pe care scrie: "Noi muncim şi plătim taxe, voi furaţi şi daţi amnistii".

UPDATE 19:40 Peste 7.000 de oameni manifestează. Forţele de ordine, care au fost suplimentate cu jandarmi din ţară, au mărit perimetrul în care oamenii protestează, dar nu este permis accesul aproape de clădirea Guvernului.

UPDATE 19:30 Circa 5.000 de oameni sunt în faţa Guvernului. Dintr-o boxă portabilă plasată în piaţa se aude „Highway to hell“ (Autostradă către iad, n.r.) Oamenii sunt bucuroşi şi aplaudă. Protestul este paşnic

UPDATE 19:10 Peste 4.000 de oameni protestează. Traficul auto a fost închis dinspre Kiseleff spre Calea Victoriei şi dinspre Lascăr Catargiu şi Ştefan cel Mare.

UPDATE 18:55 Circa 3.000 de oameni sunt deja în Piaţa Victoriei şi continuă să vină. În perimtrul delimitat de jandarmi există un loc special amenajat de unde protestatarii pot lua pancarte cu mesaje.

image

FOTO INQUAM PHOTOS / Octav Ganea 

UPDATE 18:48 Numărul protestatarilor creşte de la minut la minut, ajungând la această oră la peste 1.500 de oameni. Pe trotuarele şi trecerile de pietoni din apropierea ieşirilor de la staţiile de metrou se adună oameni la fiecare sosire a trenurilor, aşteptând să poată trece strada către zona delimitată de jandarmi pentru protest.

image

UPDATE 18:42 Filosoful MIhai Şora a anunţat vineri seară pe Facebook că de acum are şi pancartă, aceasta având sigla colecţiei "Biblioteca pentru toţi" şi mesajul "Biblioteca pentru toţi/ Nu îi publică pe hoţi". "Pancarta" a devenit "fotografia de copertă" a contului său de Facebook.

UPDATE 18:25  Circa 1.000 de oameni s-au adunat deja în faţa Guvernului, iar grupuri numeroase se alătură de la un minut la altul mulţimii. Traficul se desfăşoară normal.

UPDATE 18:00 Câteva zeci de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei, în spaţiul delimitat de gardurile montate de jandarmi.

Protestele vor continua însă şi în celelalte oraşe ale ţării. Oamenii se mobilizează deja pe Facebook.

Joi seara au ieşit în stradă peste 200 de mii de români în toată ţara. Mulţimea uriaşă a cântat în cor imnul României, iar copiii le-au adus flori jandarmilor. 

Oamenii au scandat "Demisia", "Cine nu sare nu vrea schimbare", "Liviu Dragnea îţi dorim, îţi dorim tot neamu'/ Să te duci la puşcărie cu Sorin Grindeanu","Corupţia ucide", "Noaptea, ca hoţii", "Vrem mai mult decât orice distrugerea PSD", "Nu puteţi voi minţi cât putem noi protesta","Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit", "Refuz acest abuz" "Mâine dimineaţă radem o mustaţă", "Jandarmii sunt cu noi", "Javra cu mustaţă ne-a furat pe faţă", "Dragnea pentru noi este Ceauşescu doi", "Dragnea, nu fi trist, la Jilava au dentist", "Zi de zi aici vom fi", "Dragnea mincinosul", "Abrogaţi şi apoi plecaţi!".

Participanţii la protest au bătut în tobe şi au suflat în vuvuzele.

Protestul din Piaţa Victoriei din Bucureşti s-a încheiat în jurul orei 24.00 când jandarmii le-au spus oamenilor „noapte bună”. La rândul lor, protestatarii i-au aplaudat pe jandarmi, înainte să plece spre case.

De altfel, spre finalul manifestaţiei, când în piaţă mai rămăseseră câteva sute de persoane, s-a scandat "Jandarmii sunt cu noi", "Jandarmeria, jos pălaria", iar oamenii şi-au dat mâinile peste gard cu jandarmii. 

Societatea civilă pare hotărâtă să nu facă niciun pas înapoi, în ciuda încercărilor de intimidare şi a violenţelor de miercuri seara. 

De asemenea, protestatarii asigură că nu se lasă descurajaţi de faptul că premierul Sorin Grindeanu şi şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au declarat că nu vor renunţa la Ordonanaţele de Urgenţă.

Cum va fi vremea în weekend

Meteorologii anunţă temperaturi pozitive atât vineri seară cât şi întreg weekendul, în Bucureşti. Cu toatea acestea sâmbătă şi duminică noapte se preconizează ploi slabe sau burniţă.

„Minima în noaptea de vineri spre sâmbătă, care se va înregistra în a doua parte a o nopţii, va fi în jur de zero grade. Astfel încât la orele serii termometrele vor arăta în jur de 2 grade Celsius.

Sâmbătă, în timpul zilei, la prânz, vor fi chiar 9-10 grade Celsius, iar seara temperatura nu va scădea sub zero grade. Temperatura va fi uşor pozitivă. Cu toate acestea, şi sâmbătă noapte, şi duminică noapte sunt şanse să plouă slab sau să fie o burniţă. Nu va fi frig”, a spus meteorologul de serviciu al ANM, Oana Păduraru.

Potrivit meteorologului, cel mai cald va fi în Dealurile subcarpatice şi în sudul Banatului, unde sâmbătă şi duminică temperaturile vor ajunge la prânz şi la 14 grade. 

În Maramureş, Crişana şi nordul Transilvaniei, precum şi în zonele montane aferente, este cod galben de precipitaţii până sâmbătă dimineaţă. Aici cantităţile de apă vor depăşi local 15...20 l/mp şi izolat 35 l/mp.

În judeţul Maramureş, precum şi în zonele de munte ale judeţelor Satu- Mare, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Bihor, Cluj şi Sălaj se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi 30 l/mp şi izolat 60 l/mp.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite