VIDEO Ce a spus cu adevărat despre români Sógor Csaba

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Suntem dispuşi, dacă este nevoie, să-i facem pe români să simtă cum este să trăieşti în minoritate“. Un citat din Sógor Csaba care a provocat scandal. Mai interesant e că citatul complet, care nu s-a scurs în presă, nu se referea doar la români, ci şi la... francezi. Mai jos vedeţi TOT ce a spus despre români europarlamentarului UDMR în discursul său.

Echipa MaghiaRomânia, ajutată şi de cititori, a tradus tot discursul de lansare a candidaturii lui  Sógor Csaba. Cine e interesat, il poate citit AICI şi poate viziona filmarea întregiului discurs (al doilea clip din acest articol).

În continuare, fragmentele care se referă la români şi sau care excelează prin populism. Fiecare fragment are în faţă minutul şi secunda+link la poziţia exactă în cadrul filmării integrale. Intertitlurile şi sublinierile aparţin redacţiei.

Articolul nostru se continuă cu reacţia lui Sógor Csaba la modul în care a fost citat de presa română şi cu nişte opinii despre acest caz din Redacţia MaghiaRomânia

Uniunea în care „colegii” se simt minoritari

„Şi în final, dacă mă încadrez în cele 6 minute, permiteţi-mi încă o frază despre problema minorităţilor.  Pricepem cam greu sensul acestei expresii, pentru că în Ţinutul Secuiesc noi nu ne simţim minoritari, nu-i aşa? Am putea spune că nici în Europa.

[6:09] Şi nici cei 40 de milioane, care trăiesc acolo şi împărtăşesc aceeaşi soartă.

Dar ce bună e această Europă, unde toţi colegii noştri români se simt minoritari. Deocamdată, Uniunea nu şi-a asumat sarcina de a determina România, Franţa, Grecia, Slovacia - să amintesc doar de elevii mai slabi ai Uniunii la capitolul minorităţi - să elaboreze legi (în acest domeniu), precum s-au impus legi în domeniul agriculturii (recent) şi în domeniul muncii (în viitorul apropiat).

[8:54] Şi ştim ce fel de viaţă vrem în Europa şi ştim ce reprezintă Ardealul în Europa. Vrem forţă comunitară, sacrificii, muncă asiduă şi perseverentă, compromisuri înţelepte şi, dacă e nevoie, impunerea statutului de minoritar pentru români şi francezi, ca să înveţe să aprecieze cu adevărat şi minorităţile. Şi cred că ne veţi fi alături, cum şi noi vă vom fi alături în perioada care urmează. Vă mulţumesc."

Lupta fără arme şi luptele cu românii

[0:55] El (un strămoş al lui  Sógor -n.red) ştia deja ceea ce ştim şi noi acum, şi anume că singuri nu putem răzbi. Acum, după cele două războaie mondiale, ştim că luptele zilnice nu se poartă cu arme tradiţionale, ci prin forţa comunităţii, cu forţele unite.

[2:06] Mai mult, adevăraţii maghiari trăiesc tocmai în afara Ţinutului Secuiesc, acolo unde sunt minoritari, unde trebuie să ducă lupta lor în fiecare zi, precum a trebuit cu secole în urmă cu turcii, cu tătarii, cu austriecii, cu românii.

[2:20] Şi nu e suficient să credem în această forţă a comunităţii, să stăm cu mâinile în sân, cum, în parte, am stat eu însumi în ultimii 25 de ani la Siculeni şi la Miercurea Ciuc: copiii mei nici nu ştiau, m-au întrebat miraţi dacă în această ţară trăiesc şi români.

Nu e suficient să stăm cu braţele în sân: trebuie să ne gândim mereu la cei care sunt mai puţini, la cei care au nevoie de eforturi  şi solidaritate îndoite pentru a rămâne maghiari.

[3:35] Acea lume şi acele valori tradiţionale care sunt deja pe cale de dispariţie în Europa de Vest. Ei plătesc pentru a fi voluntari. Ei nu mai cunosc sensul cuvântului ”călacă”. Acea familie, care e mai puternică… cea mai puternică organizaţie a noastră… şi setul de valori creştine, care în partea vestică a Europei - în umbra semilunii - e deja dat uitării.

Ce spune despre discurs Sógor Csaba

Acuzat de extremism, Sógor Csaba a declarat pentru cotidianul de limbă maghiară Maszol.ro că presa i-a fost răstălmăcite vorbele:

„După discursul meu de sâmbătă m-au asaltat şi televiziunile româneşti. Dar numai una dintre ele s-a obosit să redea telespectatorilor textul meu original”.

Conform lui Sógor în discursul lui într-adevăr a spus că i-ar învăţa pe români şi pe francezi cum e să fii minoritar

„Dar nu în sensul că în Secuime să-i dăm lecţii românilor şi să-i necăjim” – explica el. După cum a afirmat, în discursul său s-a referit doar la faptul că în Parlamentul European şi românii sunt în minoritate.

„Numai că românii imediat interpretează că a fi minoritar înseamnă suferinţă. Dar a fi minoritar înseamnă că din start vorbeşti o limbă europeană în plus, să fii mult mai sensibil la problemele unei alte comunităţi, mai deschis la dialog, decât este majoritatea faţă de noi” – afirmă el.

Reacţie  în redacţie

Redacţia MaghiaRomânia a căutat inregistrarea completă a discursului lui Sógor Csaba, pentru a se lamuri daca într-adevar a amenintat ca o sa-i faca pe romani sa se simta minoritari. Dupa ce am facut rost de video si am citit de mai multe ori traducerea, unii dintre noi au înţeles că nu e vorba de o ameninţare la adresa românilor în general. Dar au apărut alte nemulţumiri.

Expresia „umbra semilunii”, a deranjat mai mulţi voluntari, de la unul dintre traducători până la vicele reccsman/BurePişta. El şi colega Stanca Lung au fost agasaţi şi de referinţa privind luptele cu tătarii, austriecii şi românii. Sever Ioan Miu înţelege că lupta “de fiecare zi” e străduinţa maghiarilor de a-şi păstra identitatea acolo unde sunt minoritari şi sunt tentaţi să-şi uite limba şi obiceiurile. E o luptă paşnică -“prin forţa comunităţii”-, dar poţi uita asta când Sógor apasă, demagog, pedala comparaţiei şi aminteşte de războaie.

Dar să revenim la citatul care, trunchiat, a stârnit scandalul:

Dacă e nevoie, impunerea statutului de minoritar pentru români şi francezi ca să înveţe să aprecieze cu adevărat şi minorităţile.

Parerile au fost impărţite. De pilda, Sever şi alţi voluntari au inteles ca e vorba doar despre europarlamentarii români, amintiţi la mijlocul discursului-„toţi colegii noştri români se simt minoritari” în Europa. Aspectul pozitiv al vieţii de minoritar, amintit ulterior de Sógor, nu transpare din discursul lui. Stanca, în schimb, după ce a citit de trei-patru ori, a rămars cu impresia că Sógor propune  o inversare de roluri (majoritar-minoritar) pentru toţi românii.

Cât despre francezi - consideră un redactor ce nu a vrut să-şi dezvăluie aici numele-, li se doreşte postura  de minoritar pentru că mulţi maghiari nu uită şi nu iartă tratatul de la Trianon.

Pe scurt

Una peste alta, Sógor Csaba a venit la lansarea sa ca europarlamentar cu un discurs având foarte puţine trimiteri la realizările sale. Printre singurele lucruri onorabile, referinţa la calacă/clacă, un obicei din care ar putea învăţa şi bucureştenii. În rest, plin gârlă de metafore pitoreşti şi/sau ridicole, de populisme şi naţionalisme.

Poate că n-a vrut să spună ce s-a înţeles, dar, ţinând cont de unele comparaţii dure, e de mirare că nu i-au fost scoase din context şi alte afirmaţii despre români.

Cert e că e un discurs care deranjează oamenii, şi români şi maghiari. Cărora le urăm să nu se lase porniţi unii împotriva celorlalţi în această campanie ieftină. Europarlamentarii pleacă la Bruxelles şi Strasbourg. Noi rămânem aici, unii cu alţii. 


 

Articol scris de Sever (Olahus) şi István (reccsman/BurePişta).

Traducerea a fost realizată de voluntarii MaghiaRomânia Mihaela Bucin şi Judit Ferencz, cu adăugiri punctuale de la reccsman/BurePişta, pornind de la transcrierea făcută de Emőke Mihály. Au contribuit şi voluntarii noştri Akabelle şi Ilona-Ibolya André, alături de cititorii Hajnal şi Miklós. Verificarea textului românesc de Stanca Lung. Discursul INTEGRAL, aici şi în ultimul clip din articolul de faţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite