Totul despre BIAS 2019, cel mai mare show aviatic din România. Ce avioane vor evolua şi care este programul FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a 11-a ediţie a Bucharest International Air Show (BIAS 2019) are loc, sâmbătă, în Bucureşti, organizatorii anunţând că anul acesta mitingul aviatic va fi unul diferit, prin faptul că se va desfăşura pe parcursul a 12 ore, fără pauze.

„Anul acesta se împlinesc 11 ani de la primul miting aviatic. Mitingul de anul acesta este diferit faţă de cel din anii trecuţi, este un miting care va începe în jurul orei nouă dimineaţa şi se va termina în jurul orei nouă seara. Este un miting continuu. Va fi un show nou, vom avea pentru prima oară din partea companiei Tarom un avion Airbus şi pentru prima oară va fi însoţit de cinci avioane din parte Aeroportului României”, a anunţat Dragoş Titea, secretar de stat la Ministerul Transporturilor.

La manşa avionului Tarom vor fi doi piloţi extreme de experimentaţi. Comandant va fi Alfred Ghergan, care este pilot şef al companiei TAROM, pilot comandant instructor, examinator pe Airbus A318. A zburat mai multe tipuri şi clase de aeronave, de la planor şi motoplanor, la aeronave sportive ca Zlin 142, Zlin 726, aeronave utilitare ca Antonov 2, Britten Norman 2, aeronave de transport pasageri cu motoare turboreactoare(elice): Saab 340, Saab 2000, ATR 42/72 şi aeronave de linie jet, mediu şi lung curier BAC 1-11, Airbus A318, Airbus A310, cu o experienţă de aproximativ 14.000 de ore. 

Imagine indisponibilă

FOTO Facebook BIAS 2019

Alături de el în cabina de pilotaj se va afla şi Cristian Dona, directorul de training al companiei TAROM, pilot instructor, examinator pe Airbus A318. A zburat aeronave sportive: Zlin 142, utilitare: IAR 823, Antonov 2, Britten Norman 2, aeronave de transport pasageri cu motoare turbopropulsoare(elice): Beechcraft 200, ATR 42/72, aeronava Business jet Falcon 20 şi aeronavele de linie jet, mediu şi lung curier Airbus A318, Airbus A310, cu o experienţă totală de zbor de “numai”12.500 de ore.

La standul TAROM va fi prezentat şi un avion ATR 72-600, model pe care compania aeriană naţională îl va achiziţiona pentru a înlocui integral flota de 9 aeronave ATR, cu vechime de circa 20 de ani, pe care le foloseşte în prezent pentru cursele interne. Imagini şi detalii despre achiziţie.

10 echipe cu paricipanţi din ţară şi străinatate

Vor participa la în cadrul show-ului dinamic 10 echipe cu paricipanţi din ţară şi străinatate, iar la display-ul static vor fi 11 participanţi, arată mediafax.ro. În cadrul show-ului Dinamic Display vor participa, în ordine, Baltic Bees din Lituania cu 6 avioane L39 C Albatros, tot din Lituania, Jurgis Kairys cu o aeronavă SU 31, Luca Berttossio – planor din Italia, Soko Galeb (Serbia, Soko G2 Galeb), Valer Novac (România, Kamov elicopter), Slovacia (L 29 SK şi L29 Delifin), Aeroclubul României sau Şcoala Superioară de Aviaţie (3 elicoptere EC 20, o aeronavă bitomotor Tecman 2006, 3 aeronave monomotor – tecman 2008 şi Cessna 172.

Forţele Aeriene Române scot la paradă puternicele aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon

Forţele Aeriene Române, coorganizatoare ale acestui eveniment, vor fi reprezentate, în evoluţii solo, survol cu formaţia şi exerciţii tactice, de aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR, avioane de transport C-27J Spartan şi C-130 Hercules, elicoptere IAR-330 şi IAR-316 B şi aeronave de şcoală şi antrenament IAK-52 şi IAR 99.

Imagine indisponibilă

FOTO Bogdan Aaron PANTILIMON

Imagine indisponibilă

Spectacolul aerian este garantat de prezenţa aşilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings.Hawks of Romania evoluează cu 5 avioane EXTRA 300; White Wings este formaţia de două planoare, care a dat clasă multor campioni mondiali la concursurile internaţionale. Blue Wings este formaţia de paraşutisti, care vor încânta publicul de la BIAS, dezvăluind în aer drapelul tricolor de 400mp, potrivit organizatorilor.

Spectatorii vor asista şi la evolutii inedite de acrobatie individuală, realizate cu aeronave Zlin 50, Extra 300 şi IAR 35.

Albinuţele sunt conduse de Maverick

Baltic Bees este o trupă recunoscută pentru manevrele artistice de maximă dificultate, realizate cu aeronave militare, dar şi de acrobaţie de mare viteză şi manevrabilitate. Echipa Baltic Bees efectuează toate manevrele standard de acrobaţie, şi are, de asemenea, un arsenal de figuri individuale şi alte elemente dificile de zbor în grup. Echipajul Baltic Bees este format din 6 piloţi experimentaţi, având la activ mii de ore de zbor.

Liderul echipei este Artyom Soloduha, un tânăr pilot cu 700 de ore de zbor la activ, a cărui poreclă este Maverick, arată organizatorii BIAS 2019. Manevra de zbor preferată este “crazy bee”. Cel mai experimentat membru al echipei este Valery Sobolev, pilot instructor cu 3.500 de ore de zbor la activ. Porecla sa binemeritată este “God Father”, iar schema preferată de zbor este “bell”. Echipajul este completat de Igor Yudkin "Major", cu 2.200 ore de zbor, Anatoly Perekriostov "Maestro", pilot cu 3.100 ore de zbor, Alexander Zarinsh "Smoke", cu 2.200 ore de zbor şi cel mai nou membru al echipei, Alessandro Scorrano, pilot cu 1.500 ore de zbor.

La BIAS 2019 Baltic Bees vor evolua cu şase L-39C Albatros, avioane de instruire, cu reacţie şi două locuri, folosite în principal de forţele aeriene europene. Albatrosul este special şi foarte popular datorită caracteristicilor tehnice excelente, aerodinamicii impecabile şi datorită manevrabilităţii. Fiecare aeronavă Baltic Bees are propriul nume, care aduce aminte de folclorul letonian şi care promovează atât istoria, cât şi cultura şi valorile care definesc această ţară.

Maestrul planorismului

Luca Bertossio este unul dintre invitaţii speciali ai BIAS 2019. În vârstă de 27 de ani, italianul este campion mondial la planorism şi cel mai tânăr câştigător al competiţie Glider Aerobatics. Cu o experinţă de peste 3.500 de zboruri cu planoarele SWIFT S1, MDM Fox, ASK21 şi IS28B2, italianul Luca Bertossio deţine inclusiv licenţa de pilot de linie.

Puteţi vedea de aproape un elicopter BlackHawk sau un avion se supraveghere al NATO – AWAKS

La categoria Static Display, vor lua parte Forţele Aeriene Portugalia cu 2 aeronave F16, Forţele Aeriene Ungaria cu un Gripen şi o aeronavă suport, Forţele Aeriene Române, Tarom cu ATR 72, Forţele Aeriene SUA – USAF BlackHawk, NATO – AWAKS – Boeing E-3 Sentry, ARPIA – machete istorice VUIA -COANDĂ, Romaero – BAC1-11, YAK 52, Iacarii Acrobati, IGAV elicoptere MI 17 şi EC 135.

Imagine indisponibilă

Elicopter BlackHawk

Imagine indisponibilă

Intrarea publicului la BIAS este liberă. Accesul publicului se face prin Romaero, începând cu ora 08.00. Organizatorii le recomandă participanţilor să folosească mijloacele de transport în comun, deoarece nu se asigură parcarea.

Se recomandă utilizarea mijloacele de transport în comun (liniile RATB 112, 131, 148, 149, 205, 261, 301, 304, 335, 605, precum şi liniile RATB expres 780, 783, 784).

Citeşte şi:

Cum arată noile avioane pe care TAROM le va folosi pentru cursele interne. O astfel de aeronavă va fi expusă la show-ul aviatic BIAS 2019 din weekend

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite