Superimunitatea lui Şova scoate românii în stradă. Protestatari: „Victor Ponta, nu uita/ După Şova vei urma!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Începând cu ora 18:00 bucureştenii s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de imunitatea parlamentară. FOTO David Muntean
Începând cu ora 18:00 bucureştenii s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de imunitatea parlamentară. FOTO David Muntean

Mii de români din toată ţara au anunţat că ies vineri seară în stradă pentru a protesta faţă de imunitatea paralmentară. Puţin după ora 18.00, peste 100 de bucureşteni s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală. La Cluj-Napoca şi Sibiu protestele s-au încheiat deja, acţiuni similare având loc în centrele oraşelor Timişoara, Constanţa, Iaşi, Bacău şi Oradea.

UPDATE Protestele care au avut loc în Cluj s-au încheiat în jurul orei 19.20, în timp ce sibienii se pregătesc să plece spre casă. „Jos, Ponta!”, ”Vrem anticipate!”, ”Ponta, nu uita / DNA te va sălta”, ”Ponta, nu uita / După Şova vei urma!”, ”Cuib de hoţi, la DNA cu toţi!” au scandat şi românii din teritoriu.

Şi protestatarii din Bucureşti au început să plece din Piaţa Universităţii, locul întâlnirii. „Este penibil să te foloseşti de prerogative parlamentare să aperi toţii corupţii. Au venit puţini la proteste pentru că nu s-au trezit, probabil au căzut iar în letargie”, a explicat Alin Stoica.

UPDATE Peste 100 de persoane au ieşit să protesteze în Bucureşti. Printre aceştia se numără Lucian Mândruţă şi Marian Staş, acesta din urmă profesor şi blogger adevărul.ro. „Vreau să contribui şi eu la un astfel de semnal pentru că în acest fel nu mai putem continua. Este vampirism organizaţioal ce se întâmplă în momentul de faţă”, a comentat, Staş, pentru adevărul.ro.

„Parlament penal, marş la tribunal”, „Jos, Ponta, jos, eşti un ticălos”, „Jos, Ponta, jos! Eşti un mincinos”, „Ieşim în oraş, cade Victoraş”, „DNA curăţă politica”, „Ponta şi ai lui, trădătorii neamului”, scandează cei peste 100 de bucureşteni prezenţi în Piaţa Universităţii.

Dacă miercuri cei mai mulţi protestatari erau tineri, acum majoritatea sunt trecuţi de 40 de ani. „Este cel mai bun loc în care pot să fiu în acest moment pentru că am ocazia să protestez faţă de parlamentarii care folosesc imunitatea în scopuri personale. Este abuz”, spune Cristi, un tânăr de 30 de ani, protestatar.

„Protestez faţă de imunitatea palamentarilor şi a clasei politice care e coruptă. Dacă se vor mai organiza proteste voi participa din nou”, a explicat şi Aron Alex Lucian.

Scandalizaţi de scutul făcut în jurul lui Şova

Scandalizaţi de modul în care senatorii PSD au făcut scut în jurul lui Dan Şova, pe numele căruia DNA a înaintat cerere de arestare preventivă, românii din zece oraşe din ţară s-au mobilizat pe Facebook pentru organizarea unor acţiuni de protest, vineri seară, începând cu ora 18.00.

Seria protestelor a început încă de miercuri seară, când circa 200 de bucureşteni s-au strâns în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a scanda împotriva parlamentarilor corupţi.

„Am venit să protestăm pentru că Parlamentul umblă cu două măsuri, pe de o parte spune că luptă pentru independenţa justiţiei şi pe de altă parte îşi protejează penalii. Domnul Şova şi-ar putea demonstra nevinovăţia în faţa justiţiei, de ce îi e frică dacă e nevinovat?", se întreaba, miercuri, unul dintre protestatari, Magdalena Schubert.

În Piaţa Universităţii, românii au strigat „Nu mai şovăiţi justiţia!”, „Parlament penal, marş la tribunal!”, „Protestaţi, nu şovăţi, nu vosganaiţi” sau „DNA vine să vă ia!”.

Mai mult, protestatarii au promis să se reîntâlnească în această seară, în număr mai mare, în faţa Teatrului Naţiona. Până acum s-au înscris pentru participare pe pagina de Facebook a evenimentului peste 2600 de persoane.

Bucureşti - Teatrul Naţional

“Sunt voci care strigă vrem anticipate sau alte aberaţii. E o chestie mişto, dar nu ştiu cât de util ar fi sa schimbăm pe unii cu alţii. Mai util cred că o să fie atunci când o să fie legea cu trei oameni pentru un partid şi o să apară partide cu oameni noi. P.S. Ar fi frumos să se dubleze bugetul DNA. Ne vedem în Piata Universităţii. Precum si duminică”, este mesajul postat pe Facebook.

Cluj-Napoca - Piaţa Unirii

„Dan Şova a rămas cu imunitate! Parlamentarii continuă să îşi bată joc de popor şi de justiţie, ignorând mesajul transmis în noiembrie de stradă. E timpul să le reamintim de ce am ieşit în noiembrie!

Dacă vor fi prezenţi anumiţi oameni politici sau lideri de opinie, îi rugam să precizeze faptul că sunt acolo doar ca simpli participanţi, la fel ca toată lumea. Traseul marşului va fi: PIAŢA UNIRII-EROILOR-STRADA BABA NOVAC-BD 21 DECEMBRIE-PIAŢA UNIRII. Ne întâlnim la ora 18 în Piaţă, iar în jurul orei 18:45 vom pleca pe traseu", este mesajul celor peste 3600 de clujeni care au anunţat că vor participa la marşul de protest.

Constanţa - Prefectură

„Poate să ningă, să plouă, să înceapă războiul cu ruşii, nu contează. Diseară la ora 18.00 voi fi prezent în faţa Prefecturii Constanţa alături de toţi constănţenii care s-au săturat să fie umiliţi şi batjocoriţi de aceşti nenorociţi care se autointitulează «politicieni». PSD, pe toate palierele, de la administraţia locală până în guvern ne arată de câte ori are ocazia că 25 de ani de democraţie s-au scurs în zadar!

În noiembrie am transmis un mesaj destul de clar tuturor politicienilor, însă iar suntem sfidaţi. Sper să ieşim în stradă în număr cât mai mare căci de acolo pleacă schimbarea, nu de pe facebook. Constanţa, trezeşte-te!“, a scris un constănţean.

Oradea – Piaţa 1 Decembrie

“De ce au politicienii mai multe drepturi decât un cetăţean obişnuit? De ce noi răspundem în faţa justiţiei, orice s-ar întâmpla, iar ei NU? Protestăm împotriva imunităţii parlamentare absolute şi milităm pentru menţinerea ei doar în privinţa declaraţiilor politice. NU dorim folosirea ei ca paravan pentru infractori!

După cum ştiţi, sau poate nu aţi aflat încă, Dan Şova a scăpat de justiţie datorită imunităţii parlamentare! Şi nu numai el. Parlamentarii continuă să-şi bată joc de popor şi de justiţie, ignorând mesajul transmis în noiembrie 2014 de cei care au ieşit în stradă. E timpul să le reamintim ce am cerut atunci!”, scrie pe pagina de facebook a evenimentului.

Potrivit căpitanului Ioan Bogdan , până acum, nu a fost solicitat niciun aviz pentru proteste în Oradea. Cu toate acestea, forţele de ordine vor fi prezente în parcul 1 Decembrie, pentru a veghea la buna desfăşurare a evenimentului programat.

Târgu-Mureş - Piaţa Trandafirilor

“Militam pentru mentinerea imunitatii doar pentru declaratii politice.Nu dorim folosirea ei ca paravan pentru infractori! Dan Sova a ramas cu imunitate! Parlamentarii continua sa isi bata joc de popor si de justitie, ignorand mesajul transmis in noiembrie de strada. E timpul sa le reamintim de ce am iesit in noiembrie! Daca vor fi prezenţi anumiţi oameni politici sau lideri de opinie, ii rugam sa precizeze faptul ca sunt acolo doar ca simpli participanţi, la fel ca toată lumea” scrie pe pagina de socializare a evenimentului.

Iaşi - Palatul Culturii

Manifestul de la Iaşi este semnat de Cristian Cernescu, membru al Asociaţiei M10, creată de Monica Macovei. "Ieşeanule, te-ai săturat de infractori şi de apărătorii lor, care şi-au găsit adăpost chiar în Parlamentul României, instituţie fundamentală a democraţiei, pe care au compromis-o grav, transformând-o în «peşteră de tâlhari»? După «marţea neagră», din decembrie 2013, a urmat «miercurea ruşinii» în martie 2015! Ieşeanule, întreabă-ţi senatorul cum a votat în cazul Şova, dar şi în cazul Vosganian!

Dacă nu-ţi răspunde sau răspunsul său este nesatisfăcător ai nu numai dreptul, ci şi datoria, de a-l trimite acasă sau chiar în puşcărie! Această ţară nu poate fi condusă de infractori şi de protectorii lor!", scrie coordonatorul protestului pe pagina oficială de Facebook.

Braşov - Prefectură

„Parlamentul actual face în continuare scut împotriva membrilor săi suspecţi şi anchetaţi pentru fapte de corupţie, asigurându-le acestora imunitatea. Cerem dizolvarea de urgenţă a parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate. Considerăm că imunitatea parlamentară poate fi acordată doar pentru declaraţii şi acţiuni politice, nu şi pentru alte fapte“, este mesajul lansat pe Facebook. intitulat „Protest împotriva imunităţii parlamentare @Braşov“.

Protestatarii, printre care şi nelipsitul Erwin Albu de la astfel de evenimente, au notificat Primăria Braşov că vor protesta vineri, sâmbătă şi duminică, dar edilii le-au dat acordul doar pentru ziua de duminică, în contexutl în care astăzi exact în zona Prefecturii se va consuma un episod din Raliul Braşovului.

Sibiu – Piaţa Mare

”Parlamentarii continuă să îşi bată joc de popor şi de justiţie, ignorând mesajul transmis în noiembrie de stradă. Este timpul să le reamintim de ce am ieşit în noiembrie! Milităm pentru menţinerea imunităţii doar pentru declaraţii politice. Nu dorim folosirea ei ca paravan pentru infractori!

Fiecare are opţiunea de a-şi exprima opinia liber, în mod paşnic, despre ceea ce s-a întâmplat recent în Parlament. Considerăm că parlamentarii nu mai cunosc părerea cetăţenilor României. Ca cetăţeni, avem fiecare dreptul la exprimarea opiniei. Nu chemăm pe nimeni, spaţiul public este al nostru al tuturor.

Dacă vor fi prezenţi anumiţi oameni politici sau lideri de opinie, îi rugăm să precizeze faptul că sunt acolo doar ca simpli cetăţeni, la fel ca toată lumea. Ne (re)vedem la "plimbarea de primavară"! Paşnic, ca la orice plimbare”, arată organizatorii.

Bacău – Piaţa Tricolorului

„Cum facem să nu mai trebuiască să alegem oameni ca Şova şi restul penalilor în Parlament? Cu alegeri anticipate acum tot între cele doua mafii avem de ales. Să facem presiuni pentru ca reforma electorală să fie pe bune. Fără criterii de radiere la partide dacă nu desemnează candidaţi în 75 de circumscripţii. Primari aleşi din două tururi, nu unul singur, care avantajează baronii locali. Hai să protestăm pentru schimbări care au efect pe termen lung, nu doar ca DNA să ia încă o marionetă în arest“, spune un alt ultilizator al site-ului Facebook, care va merge la protest.

Timişoara - Piaţa Operei

"Decizia Senatului de respingere a cererii DNA pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Dan Şova, i-a revoltat pe mulţi români, dar şi pe cei de la PNL care vor să atace la Curtea Constituţională decizia Senatului.

Până când se pronunţă Curtea, în mai multe oraşe din România au început să se organizeze proteste, declanşate de "nevinovaţia" lui Dan Şova", precizează timişorenii fe pagina de Facebook a evenimentului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite