Scrisoare deschisă a Diasporei către preşedintele Klaus Iohannis referitoare la problemele cu care se confruntă România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis la Paris. FOTO: Tatiana Bejenaru
Klaus Iohannis la Paris. FOTO: Tatiana Bejenaru

În cadrul unei recepţii la Ambasada României din Paris organizate cu ocazia vizitei preşedintelui României, Klaus Iohannis, liderului de la Palatul Cotroceni i-a fost înmânată, miercuri seară, o scrisoare deschisă de către o reprezentantă a unui grup din Diaspora, textul referindu-se la problemele cu care se confruntă ţara noastră.

Gianina Fiordean a fost persoana care în cadrul recepţiei de la Ambasada Romaniei din Paris dată în onoarea preşedintelui Klaus Iohannis i-a înmanat o scrisoare semnata de mai multe  grupuri din Diaspora. 

În textul scrisorii sunt trecute în revistă mai multe probleme cu care se confruntă România, considerate de „importanţă crucială” mai multor reprezentanţi ai Diasporei.

„Scrisoare deschisă a Diasporei către Preşedintele ales al României Domnul Klaus Werner Iohannis

Domnule Klaus Iohannis,

Pe data de 22 decembrie aţi devenit al cincilea preşedinte al României, ales în mod democratic. Noi, Diaspora Unită, suntem conştienţi de ecoul pe care dorinţa de a schimba vechiul mod de a face politică, l-a avut în conştiinţa oamenilor din ţară: suntem, de fapt, exponenţii şi catalizatorul acestei dorinţe, cât şi culoarul prin care ea a ajuns la cei de acasa. Aceştia s-au mobilizat exemplar la vot din solidaritate cu cei al căror vot a fost obstrucţionat de către autorităţile neputincioase sau răuvoitoare. Pentru noi, relaţia cu societatea civilă trezită din România nu este de dată recentă, ci este o relaţie clădită în timp, începând cu primele proteste din toamna 2013 şi până în acest moment. Trezirea noastră s-a manifestat atunci când, alături de românii îngrijoraţi de acasă, am întreprins diverse acţiuni îndreptate împotriva autorităţilor care au încălcat drepturile fundamentale ale omului.

Românii din Diaspora nu vă încredinţează un cec în alb: dimpotrivă, românii au ales, pe 16 noiembrie 2014, un preşedinte de la care se aşteaptă să respecte, în primul rând, Constituţia şi legile ţării şi care să reaşeze ţara noastră acolo unde îi este locul, printre naţiunile demne şi respectate ale acestei lumi; o ţară care nu îşi pune pe tavă, tuturor corporaţiilor, resursele şi care nu este un stat furnizor de materie primă şi mână de lucru ieftină.

De aceea, speranţele şi asteptările noastre se îndreaptă către dumneavoastră. După 10 ani în care am asistat la un spectacol al «preşedintelui jucător», care şi-a depăşit mandatul adesea, a susţinut proiecte şi idei nocive tarii si poporului, devenind inclusiv partizanul unor proiecte cum ar fi cel de la Roşia Montană şi al exploatarii gazelor de şist,  care au adus Romania în situaţia de faţă, este timpul pentru un alt fel de preşedinte.

   

Diaspora aşteaptă de la Dumneavoastră să fiţi un adevărat moderator între puterile statului, precum şi între stat şi societate, aşa cum prevede articolul 80 din Constituţia României. Cei aproape 400 000 de români care au reuşit să voteze în străinătate aşteaptă primele semne că ţara noastră va reveni la normalitate, pentru a se putea întoarce acasă şi a putea contribui, din interior, la ridicarea şi bunăstarea ei. Pentru noi, Domnule Presedinte, bunăstarea nu se rezumă, fireste, doar la criteriile economice, ci înseamnă  tot ce numim viata sociala: educaţie, sănătate, infrastructura sociala. De asemenea intelegem, desigur, foarte bine conceptul de sustenabilitate practicat în societăţile ţărilor in care in prezent locuim si activam.

Am urmărit cu mare atenţie discursul Domniei-Voastre şi am luat nota de măsurile pe care vi le propuneţi deja:  salutăm respingerea în Parlament a Legii amnistiei şi graţierii, susţinem îmbunătăţirea conditiilor de vot în străinătate şi tragerea la răspundere a celor responsabili de organizarea dezastruoasă a alegerilor. Sperăm ca situaţiile umilitoare, jignitoare şi de încălcare a drepturilor fundamentale în care romanii au fost puşi la zeci de secţii de votare din Diaspora să nu mai aibă loc niciodată.

Pe plan extern, sperăm să avem în Domnia-Voastră un reprezentant demn al României în ceea ce priveşte tratatele internaţionale semnate în numele ţării, un lider care să o reprezinte cu cinste si demnitate la întâlnirile internaţionale. Aşteptăm un preşedinte care să trateze de la egal la egal cu omologii săi din alte ţări şi care să iasă, prin demnitate, din tiparul stabilit în ultimii 25 de ani, acela de lipsă de demnitate în faţa marilor puteri. Trebuie să fiţi primul care, prin exemplul personal, să redea demnitatea şi conştiinţa de sine românilor.

Regretăm profund faptul că în campania electorală subiectul Tratatului Transatlantic de Investiţii şi Parteneriat, cunoscut sub numele de TTIP (alături de cel al CETA şi TISA) nu a apărut absolut deloc în dezbaterea publică, în condiţiile în care acesta este unul din cele mai importante subiecte ale dezbaterilor la nivel internaţional şi al unei mobilizări fără precedent a societăţii civile din statele unde locuim. Ne dorim ca Preşedintele României să reprezinte interesele tarii si concetăţenilor săi, consultandu-se cu societatea civilă în privinţa acestui mandat de negociere pentru un tratat extrem de important pentru viitorul Europei şi al României.

Pe plan intern aşteptăm ca prin sintagma ‘România noastră’ folosită de Domnia-Voastră să înţelegeţi că România este cu adevărat a noastră şi nu a celor care sunt, vremelnic, la putere şi-o împart şi o vând după bunul lor plac în dispreţul total al legii, şi nici a corporaţiilor din întrega lume, care au primit cadou toate resursele noastre naturale (terenuri arabile, păduri, petrol şi gaze convenţionale şi neconvenţionale, metale preţioase, ape minerale), cu beneficii umilitor-nesemnificative pentru România şi pentru cetăţenii săi şi cu riscuri enorme asupra mediului. Nu dorim continuarea politicii de transformare a României într-o colonie şi a românilor într-o forţă de muncă ieftină pe plantaţiile colonializate în propria ţară. Aşteptăm de la noul Preşedinte ca acesta să fie apărătorul intereselor naţionale şi al propriilor cetăţeni.

Pentru că subiectele de mediu ne-au adus împreună, subliniem aşteptările noastre faţă de Dumneavoastră cu privire la proiectele distructive şi ireversibile pentru mediu, cum ar fi proiectele de extragere a gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice şi metoda cianurării în minerit. Ne dorim - si ne asteptam - ca Dumneavoastră să deveniţi acel mediator între interesele societăţii civile şi al comunităţilor locale, interese care, de cele mai multe ori, nu coincid cu cele ale corporaţiilor şi să puneţi mereu în balanţă principiul sustenabilităţii, al precauţiei şi al interesului naţional şi al cetăţenilor români. Sa ne reprezentati in apararea Romaniei in fata a ceea ce poate fi mutilator, distrugator in ceea ce corporatiile straine fac in propriul interes.

Noi, diaspora, sprijinim puternic demersurile de până acum ale societăţii civile şi suntem extrem de îngrijoraţi de impactul ireversibil al acestor metode asupra mediului şi al sănătăţii oamenilor (mulţi dintre noi trăim în zone deja afectate iremediabil de fracturarea hidraulică în SUA, Canada şi Australia). Susţinem, aşadar, cele mai recente apeluri ale societăţii civile către dumneavoastră în acest sens, şi anume punctul 6 al Declaraţiei de la Cluj, precum şi scrisoarea societăţii civile adresată Domniei-Voastre între cele două tururi de scrutin, scrisoare care vă solicită o dezbatere pe subiectul gazelor de şist. Şi noi, ca şi cei de acasă care au ieşit în stradă în nenumărate rânduri şi în nenumărate locuri din ţară pentru a se opune acestor tehnologii devastatoare pentru mediu, suntem extrem de nemulţumiţi de atitudinea constantă a autorităţilor, care încalcă cu bună ştiinţă drepturile fundamentale şi vitale ale cetăţenilor la un mediu curat şi la alegerea modelului de dezvoltare locală. Am dori ca ceea ce s-a întâmplat la Pungeşti, când voinţa unei comunităţi întregi a fost suprimată cu violenţă de către jandarmerie în interesul unei companii străine, să nu se mai repete niciodată în ţara noastră! Iar dumneavoastră să fiţi garantul respectării acestor drepturi fundamentale la un mediu curat, sinonime, de fapt, cu dreptul la viaţă.”

Scrisoarea e semnată de: Grupul Diaspora Franţa Solidară cu România; Românii din Italia împotriva exploatării gazelor de şist Milano ; Romanian Community of Ireland – Dublin; Grupul Informal Rosia Montana Paris ; Save Roşia Montana New York; Românii din Italia pentru Rosia Montana; Salvemos Roşia Montana Madrid; Berlin against Rosia Montană cyanide mining and fracking. For clean politics and a clean environment in Romania; Save Roşia Montană UK; Save Roşia Montana New York; Vienna Against Fracking; Iniţiativa pentru Democraţie Directă Göteborg; Initiaţiva pentru Democraţie Directă Stockholm; Grupul Diaspora Românească Unită Milano; SOS Rosia Montana Bruxelles; Comunitatea Româna din Koln; Românii în Nordrhein-Westfalen; Barcelona Saves Roşia Montana; Grupul informal Dacia Liberă Paris; Environmental and Social Change (ESC) Londra; Munchen Rettet Rosia Montană; Rumänska Föreningen Unirea din Göteborg; Calaromania Kulturverein, Viena; Campania Noastră , Danemarca; Canada Save Roşia Montană Montreal; Canada Save Roşia Montană Toronto.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite