Adevărul Live, Cartianu: Autodenunţul lui Turcescu face parte din planul de demolare a lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigore Cartianu a comentat, alături de redactorul-şef adjunct „Adevărul” Călin Nicolescu, care ar putea fi raţiunile pentru care jurnalistul Robert Turcescu s-a autodemascat ca agent sub acoperire al unui serviciu secret.

Principalele declaraţii:

Grigore Cartianu: Mă pasionează foarte mult subiectul.  Mergeam până de curând frecvent la emisiunea lui. 

Robert Turcescu spune că documentele sunt autentice, dar nu a dat explicaţii.

Faptul că Turcescu vine duminică şi postează pe blog arată că era ceva ce nu mai suporta amânare. El avea emisiune în seara asta la B1tv. Era ceva ce-l presa teribil. Mă duc cu gândul la şantaj. Joi a fost la B1tv Ilie Sârbu şi a vorbit intens de colonelul Turcescu. A intrat Turcescu pe telefon cu drept la replică. Acum pare ridicol, pentru că el nega. În ultima săptămână, presiunea pe Turcescu a fost enormă. 

Discursul său a fost mistic, aproape că nu-l înţelegi. Turcescu nu mi s-a părut un om prăbuşit, ci un om care şi-a asumat o misiune. Aseară a fost doar prima mutare la şah.

Aseară, Turcescu a jucat un rol pe care l-a exersat. Sunt două scenarii care s-au intersectat: Cel al PSD, care vrea să-l scoată pe Turcescu din joc, şi cel anti-PSD, care urmăreşte demolarea candidatului-spion, care probabil este Ponta. În Serviciile Secrete există o regulă: Ai primit o lovitură, trebuie să loveşti de două-trei ori mai puternic.

Probabil că Turcescu, după lovitura încasată (şantajul la care se presupune că a fost supus), a avut câteva zile în care să se gândească. Nu ştiu dacă şi Traian Băsescu face parte din planul lui Turcescu.

Turcescu s-a descris pe ca pe un diavol incredibil. Dacă tu spui despre tine asta, înseamnă că este ceva îngrozitor să fii ofiţer acoperit. Se pregăteşte colivia pentru candidatul-spion care vrea să fie preşedinte. Cred că Turcescu face un joc politic. Face parte din planul de demolare a lui Ponta.

A fi ziarist-ofiţer acoperit mi se pare reprobabil. De doi ani încoace Turcescu minte. Nu eşti plătit cu 550 euro pe lună pentru nimic. Dacă aş şti că într-o redacţie sunt agenţi acoperiţi i-aş da afară şi i-aş şi publica pe prima pagină, dacă nu aş încălca o lege. 

Vine povestea cu dubla comandă, cum a zis Traian Băsescu. Dacă Turcescu voia să rămână în scenă putea, dar nu la B1tv. PSD-Ponta voia de mult să-l elimine pe Turcescu, iar „berbecul“ cu care a lovit a fost Radu Banciu.

Banciu îl toacă pe Turcescu de vreo jumătate de an, dar nu de capul lui. E mult mai lacheu decât pare. Faptul că aseară, cel mai violent din toată presa a fost Radu Banciu.... Totuşi sunt colegi.

Episodul Robert Turcescu nu este izolat. Să fii politician-ofiţer sub acoperire mi se pare o problemă.

Avem două legi: dacă eşti ofiţer sub acoperire nu ai voie să fii politician şi a doua care spune că nu ai voie să fii ofiţer sub acoperire dacă eşti magistrat. 

Întrebarea este cum facem ca un candidat la Preşedinţie să fie deconspirat. Să ne spună Băsescu. El a spus în urmă cu câteva zile că are un plan. Oare Turcescu face parte din acest plan?

Călin Nicolescu: Turcescu a publicat două documente neconcludente pe blogul lui. Sunt multe semne de întrebare. 

Un fluturaş de salariu şi o hârtie că a fost lt. colonel atunci când a terminat armata nu demonstrează apartenenţa la un serviciu secret. 

Mulţi din ofiţerii acoperiţi ai serviciilor secrete rămân sub acoperire, deşi au altă funcţie.  

M-a deranjat discursul lui Turcescu pentru că, de multe ori, avem de-a face cu politicieni care dau răspunsuri în doi peri. Şi pe tine ca jurnalist te deranjează. Asta a făcut şi Turcescu aseară.

Nu înţeleg în ce fel loveşte în candidatul X faptul că Turcescu s-a deconspirat. Eu nu sunt convins. Mie nu-mi spun nimic actele. Nu spun clar: da, am lucrat în perioada...

Radu Banciu avea dreptate. Dacă este adevărat, atunci esenţa declaraţiilor lui Banciu este corectă. Forma în care a spus e altceva. Să spunem că Turcescu face parte din planul lui Băsescu. Cu ce este mai rău un om care face parte din planul lui Băsescu faţă de un om care face planurile serviciilor?

Uitându-mă la calitatea candidaţilor, dacă îi putem stopa pe toţi am face un gest patriotic.Văd mai multe lucruri rele la toţi candidaţii. Dintre toţi preşedinţii cel mai mult m-a dezamăgit Emil Constantinescu.

Citeşte şi:

Robert Turcescu recunoaşte că a fost ofiţer acoperit: Eram fariseu. Nu am trăit o eliberare mai mare

Jurnalistul Robert Turcescu a confirmat, duminică seară, în emisiunea Sorinei Matei de la B1TV, că documentele pe care le-a publicat pe blogul personal şi care arată că a fost locotenent-colonel sub acoperire sunt reale.

Spovedania lui Turcescu: joc politic sau realitate crudă?

„După ce probabil dimineaţă s-a afişat la Sfânta Liturghie pentru a-l ruga pe bunul Dumnezeu să îl ajute în ceea ce urma să facă, Robert Turcescu a publicat ieri pe blogul său personal un text în care a recunoscut că a fost locotenent-colonel sub acoperire. Anunţul a fost însoţit de câteva documente: statele de plată şi livretul militar”, scrie Cristian Ghingheş pe blogul său de pe adevarul.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite