REPORTAJ Mitingul Antena 3 din Piaţa Constituţiei: Defăimarea unei ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Judecătoarea a luat bani ca să dea sentinţă împotriva lor, iar acum l-a sunat pe un şef mare din SRI, adică CIA-ul nostru, s-o apere”, îi traduce o româncă, în engleză, bărbatului de lângă ea. „E ca în stalinism”, repetă ea ce se aude pe scenă. Dana Grecu e în genunchi, Mircea Badea promite că e doar începutul, Mugur Ciuvică o jigneşte pe Kovesi, Carmen Avram e în lacrimi şi povesteşte despre război şi foamete. Oare ce se va întâmpla mâine?

„Sunteţi de la noi din organizaţie? Că n-aţi venit cu noi!” Şi aşa am rămas fără vuvuzea, fluier şi steag. La ieşirea din Parcul Izvor, cea din Bulevardul Libertăţii, un bărbat împarte dintr-un sac menajer pachetele. N-am nicio şansă, media de vârstă e cu vreo 30-35 de ani peste a mea. „Nu, n-am venit împreună, dar sunt din organizaţie!”, mă ţin tare. Şi fac cerc în jurul meu: „Care organizaţie? Că noi am venit pe cont PRO-PRIU! Cine te-a trimis? Să-ţi fie ruşine, mai eşti şi tânără!”  Un puşti cu fes de Spiderman primeşte vuvuzea albastră. Eu mă uit cu ciudă la el, iar el se uită cu jind la bătrânul care are vuvuzea roşie. „Dacă suflu în asta, rămân fără dinţi!”, râde moşul.

Îmi trag gluga pe ochi şi mă bag în coloană. Se merge organizat spre Piaţa Constituţiei. Nu sunt mulţi bătrâni, sunt numai bătrâni. Şi Cezar Dacul. Se fac testele de sunet, „dă-te dracu`”, zice un băiat de pe scenă către unul din carul tehnic. Măcar ei sunt tineri. Oamenii se îmbulzesc spre cortul în care stau vedetele. Cine şi-a luat nepotul are noroc, că-l lasă lumea în faţă, să vadă ăla mic. La fel şi doamnele care le-au adus flori prezentatoarelor, sunt lăsate să se strecoare printre umerii celorlaţi, ba chiar ferite, că-i păcat de frezii şi zambile. 

Se face trei fix. Vreo 10 minute de promouri. Trustul Intact transmite, pe două monitoare montate în lateralele scenei, că „l-am adus pe Majestatea Sa, Regele Mihai al României, în Parlament”, că „datorită nouă minţile strălucite ne reprezintă la cele mai înalte competiţii”, că „am dus jurnalismul românesc pe cele mai înalte culmi”. Lumea flutură steagurile primite tot acolo, în colţ, la Izvor. 

miting antena 3

„Fiţi informaţi! Fiţi recunoscători!”, se încheie un promo cu voce gravă şi joasă, exact aia pe care mi-o imaginam când citeam „Războiul este Pace. Libertatea este Sclavie. Ignoranţa este Putere” în „1984”. Mihai Gâdea, flancat de Adrian Ursu şi Mircea Badea, intră pe scenă. Salută mulţimea cu tradiţionalul „Antena 3 e aici?”. Rosteşte cuvintele ca întrebare, exact aşa cum au fost rostite ele pentru prima dată, în 2012, de preşedintele Traian Băsescu, după referendumul pentru demiterea sa, puternic susţinut de postul de televiziune. Oamenii aplaudă frenetic. Vedetele trustului urcă pe scenă pe notele imnului Republicii Socialiste România, „Trei culori”. 

Este, de fapt, un pamflet în care ANAF-ul este comparat cu comuniştii pentru că a pus în aplicare recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul ICA, pentru care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. „Am intrat în insolvenţă/ Să salvăm mii de ştirişti”, se cântă sacadat în clipul difuzat de Antena 3. Calculez în gând câte mii de jurnalişti au salvat şi ultimele trei firme la care am lucrat eu, că toate au intrat în insolvenţă. 

Mândria îmi trece repede şi încep să mă simt iar mică - şi nu mai e din cauza vârstei: „Nu vă închide nimeni, că sunteţi singurii afiliaţi CNN International!”, strigă un bărbat îmbrăcat cu vestă reflectorizantă peste pufoaică. Cei din jurul lui îl privesc iritaţi că se tot împiedică de căruţul lui metalic, pe care-a priponit o traistă de piaţă. Clipul s-a terminat, se strigă „Libertate!”, „Nu vă lăsaţi!”, „Jos ANAF!”. Câte-un nostalgic încearcă şi „Jos Băsescu!”, dar nu mai prinde ca la alte proteste. 

Un bărbat cu portavoce şi voce răguşită strigă: „Deva e aici! Timişoara e aici! Braşovul e aici! Iaşul e aici!”. O doamnă blondă îl apucă familiar de braţ, îl zguduie şi-i zice: „Zi-i că Pleşcoiul e aici, hă, hă, hă!”. Trebuie să-i conving să mă lase în faţa lor să fac poze: „Nu, doamnă, că de-acolo e Udrea!”. Atât mi-a trebuit, că m-a luat doamna în braţe şi m-a pupat. „Niciodată tineretul nu vine, bravo! Hai, bagă-te, bagă-te!” Cezar Dacul mă loveşte cu steagul lui mare. „Vezi, mă, că pe toţi ne-ai pocnit!”, se-aude dintr-o parte. 

Şi-atunci a început. Timp de trei ore, angajaţii trustului media căruia îi expiră mâine termenul de evacuare au spus ce-au vrut despre justiţie, Constituţie, Parchet, judecători şi procurori, au jonglat cu „democraţia” şi „comunismul” cum au vrut, au vorbit despre regimul opresiv şi martirii libertăţii de exprimare.

miting antena 3
miting antena 3

Niciun concept n-a fost prea puternic: situaţia a fost comparată cu războiul, foametea, stalinismul. Oamenii ridicau pumnii strânşi în aer: „Nu mor câinii când vor caii!”, strigă o femeie. „Invers”, o corectează alta, care şi continuă: „Dar nici câinii când vor stăpânii!”. Sunt mulţi câini la protestul ăsta. Unul are hăinuţă roz, pe care scrie cu cariocă neagră „Antena 3 e aici”.

O hârtie cu acelaşi mesaj e prinsă cu bolduri pe spatele unui om în scaun cu rotile. Am impresia că-i o glumă, au tot circulat zilele astea pe Facebook poze cu hârtii d-astea puse în tot felul de locuri. Soţia omului fără picioare are o pancartă cu poza lui Ceauşescu. „Ne-a evacuat Băsescu din casă, de pe Calea Victoriei, şi am pensie 33 de lei”, spune femeia. 

S-a rememorat, o dată la fiecare câteva minute, Revoluţia din `89. Lumea aplauda. Judecătoarea Camelia Bogdan a fost acuzată, clar, că a primit bani în schimbul sentinţei. Publicul aproba zgomotos. Cei care relatau despre miting au fost făcuţi securişti. Vedetele care se perindă pe scenă întreabă, obsesiv, ce se va întâmpla. Ori de mâine, ori de luni, aici nu s-au înţeles între ei. 

„Vă puteţi imagina cum e să adormiţi altfel decât cu Mircea Badea?”, întreabă Gâdea. Pe unii, cuvintele lui Gâdea îi duc cu gândul la iniţiativa BOR pentru consfinţirea căsătoriei ca uniunea dintre bărbat şi femeie. Se fac câteva glume, timide, pe la margini. 

Dana Grecu vorbeşte despre Dana Grecu şi se jură că un admirator tocmai i-a zis: „Dana, tu înţelegi ce înseamnă că noi vă iubim? Dana, tu înţelegi ce înseamnă că noi vă iubim? Dana, tu înţelegi ce înseamnă că noi vă iubim?”. După a treia dată, vocea o lasă, emoţiile o copleşesc. 

„- Bă, da` chiar se închide? Că înţelesesem că până la urmă nu.

-Nu, bre, zic şi ei aşa, să le intre la derbedeii ăştia la cap că nu e ţara lor!”

Telespectatorul Antena 3 nu pare convins. Asta-i întrebarea serii: ce-o fi mâine? Prezentatoarea de la „Mireasă pentru fiul meu” îi risipeşte temerile. Mirela Vaida cântă „Simply the best” a Tinei Turner, după care spune: „Vă dau întânire mâine, de la 12.00, la emisiune”. 

Florian Coldea, prim-adjunctul Serviciului Român de Informaţii, a fost incriminat că o apără pe Camelia Bogdan. Acuzatorul Mugur Ciuvică nu se opreşte şi anunţă că, de la ora 19.00, Coldea va organiza un protest împotriva Antenei 3. „O să plece de aici, din Piaţa Constituţiei, trece s-o ia pe Kovesi, se întâlnesc cu Băsescu şi Macovei cu ţuţureii ei de pe Facebook şi protestează împotriva noastră!” Lumea huiduie. 

„Televiziunile Intact sunt kilometrul 0 al libertăţii româneşti!”, zice Cristian Brancu, realizator de emisiuni cu şi despre vedete. Spre marginea mulţimii încep să apară şi tineri. Sunt numai cupluri şi-şi fac selfie-uri cu scena-n spate. Lumea dansează pe K-BOOM a lui CRBL, apoi pe playback-ul făcut de Irina Loghin. „Sunteţi o hrană sufletească! Deschid cu voi şi închid cu voi, zi de zi”, spune interpreta de muzică populară. În sfârşit, un tânăr singur, fără iubită. Bea dintr-o doză de Ursus şi vorbeşte la telefon.

Adrian Ursu povesteşte câte a făcut „pentru ţară”, cum a fost „săltat de Securitate de acasă” pentru a spune cum a fost implicat în Revoluţie şi cum l-au ameninţat că nu-i mai dau drumul niciodată. A început să plouă şi multă lume pleacă. De pe margine se mai aude câte un „Buzatule!” când vorbeşte Gâdea. Au trecut totuşi două ore de când oamenii sunt acolo şi e frig rău. 

Gâdea îi pasează microfonul şi lui Carmen Avram, pe care o numeşte „cea mai premiată jurnalistă din România din toate timpurile”. În Piaţă a fost cu siguranţă cea mai aplaudată, le-a întrecut de departe pe Dana Grecu şi Oana Stancu şi la capitolul ăsta. Grecu n-a reuşit să fie aplaudată la fel de puternic nici când s-a aşezat în genunchi în faţa mulţimii.

„Tatăl meu a trecut printr-un război, a trecut prin foamete, a trecut prin stalinism. Dana Grecu a făcut acum un gest care m-a cutremurat. Mi-a amintit de tatăl meu, care, la Revoluţie, stătea în genunchi în faţa televizorului. Acum, tatăl meu e la el în apartament, în genunchi în faţa televizorului, plângând. Asta e România pe care v-o doriţi? Dacă se închide Antena 3 o să fiţi mai bogaţi? Dacă se închide Antena 3 o să fiţi mai liberi, mai informaţi, mai feriţi de taxele astea uriaşe?”, se întreabă Carmen Avram. 

Badea promite că de-abia începe şi subliniază că ăsta n-a fost protest, ci adunare publică, aşa cum scrie şi în autorizaţie. Şi promite o plimbare precum cea de acum un an şi jumătate, când oamenii au ieşit să-l apere pe Voiculescu. 

Pe la şase fără un sfert, lumea începe dintr-o dată să se îndrepte spre ieşire. Pe scenă încă vorbeşte Gâdea. Unii pleacă în grupuri, cum au venit. „Antena 3 e aici!”, mai strigă o dată. „Vă mulţumim că sunteţi cu noi, voi sunteţi puterea noastră! Nimeni n-o să ne închidă gura cât timp vă avem alături! Libertatea de expresie e mai presus de orice!”

După tot ce-am auzit în ultimele trei ore, confirm: oricine poate spune orice despre oricine, ba chiar se poate urca pe-o scenă, în faţa Parlamentului, şi s-o zică la microfon. Au murit oameni la Revoluţie, înainte să mă nasc, pentru ca eu să pot auzi tot ce s-a spus azi în Piaţa Constituţiei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite