UPDATE FOTO Proteste în Capitală după demiterea procurorului Papici de la DNA: "Ponta, nu uita, Justitia nu-i a ta!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două proteste au loc în Capitală ca urmare a demiterilor unor procurori de la DNA FOTO Mihaela Cojocariu
Două proteste au loc în Capitală ca urmare a demiterilor unor procurori de la DNA FOTO Mihaela Cojocariu

Duminică după-amiază au avut loc, în Capitală, două proteste faţă de revocarea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru din funcţiile de şef, respectiv adjunct ai secţiei I Penale din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Iniţial, manifestanţii s-au întâlnit în faţa sediului DNA unde au scandat lozinci împotriva premierului Victor Ponta, a ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc şi a procurorului general Tiberiu Niţu

UPDATE 19.10 În Piaţa Universităţii sunt, duminică seară, aproximativ 200 de protestatari. Protestul nu a decurs însă fără incidente. La un moment dat, un bărbat, care susţine că ar fi cadru militar, a început să scandeze: „Jos Băsescu!“, motiv pentru care protestatarii au apelat la ajutorul jandarmilor pentru a-l elimina pe acesta. Din fericire, spiritele s-au calmat în cele din urmă, protestul decurgând în continuare paşnic.

proteste dna

Bărbatul din stânga a agitat spiritele în timpul protestelor

UPDATE 18.30 Protestatarii au pornit, în grup, spre Piaţa Universităţii.

UPDATE 17.30 În faţa sediului DNA din Capitală s-au strâns aproximativ 100 de persoane, care scandează „România, stat de drept“, „Jos Ponta!“ şi „Apărăm DNA“. S-au strâns protestatari de toate vârstele. „Protestez faţă de decizia premierului Victor Ponta, care este un incompetent şi un mincinos“, a declarat un protestatar revoltat de decizia demiterii lui Papici. 

Protestatarii susţin că nu intenţionează să se unească, în acest demers, cu cei care se împotrivesc proiectului Roşia Montană. 


La 17.00, în faţa sediului DNA, va avea loc un miting, urmat de un protest la adresa „imixtiunii politicului din Justiţie” care se va desfăşura de la ora 18.00 în Piaţa Universităţii.

Apelul lansat pe Facebook pentru participarea la mitingul din faţa sediului DNA denunţă „revocarea nemotivată a delegării procurorilor Papici şi Alexandru de la conducerea Secţiei I la doar opt zile după ce fuseseră delegaţi şi în contextul finalizării unui dosar în care este inculpat un membru important al Guvernului“.

„E momentul să ne arătăm solidaritatea cu procurorii DNA şi să apărăm funcţionarea liberă a Justiţiei. Te aşteptăm să strigăm din nou împreună: «Noi votăm DNA!», «Free DNA!»“, se arată în apelul lansat pe Facebook.

De asemenea, în mediul online a fost creată şi o petiţie prin care se cere Consiliului Superior al Magistraturii sancţionarea procurorului general al României, Tiberiu Niţu.

„Scopul înlăturării procurorilor cu rezultate remarcabile este subordonarea DNA, descurajarea procurorilor competenţi, îndemnul la inactivitate. (...) De asemenea, solicităm sancţionarea procurorului general Tiberiu Niţu pentru nerespectarea Regulamentului care îi impunea consultarea şefului DNA înainte de întreruperea delegărilor şi numirea altora pe funcţiile de conducere de la Secţia I a DNA, tot prin delegare“, se mai arată în textul petiţiei care a fost semnată de aproximativ 800 de persoane. 

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, miercuri, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct. Totul s-a întâmplat imediat ce procurorul Papici a finalizat dosarul "Referendumul" în care Liviu Dragnea şi alte aproximativ 70 de persoane sunt cercetate pentru fraudarea Referendumului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din 2011.

În cursul acestei săptămâni, Laura Codruţa Kovesi, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, este aşteptată să pună o rezoluţie pe referatul de trimitere în judecată a liderului PSD, Liviu Dragnea, şi a altor peste 70 de persoane cercetate în acest dosar.

“Aştept ca procurorul să finalizeze această activitate şi să-mi propună un proiect de soluţie cu privire la care mă voi pronunţa la momentul în care voi avea acest proiect de soluţie”, declara Kovesi cu puţin timp înainte ca procurorul Lucian Papici să finalizeze ancheta care i-a adus şi demiterea din funcţie. 

Dacă Laura Codruţa Kovesi va aproba referatul de trimitere în judecată a liderului PSD şi-l va trimite Curţii Supreme, Liviu Dragnea va fi suspendat automat din funcţia de ministru al Administraţiei Publice, potrivit Legii Răspunderii Ministeriale. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite