Protest în Piaţa Victoriei şi în ţară. Nou conflict cu jandarmii în faţa Guvernului: manifestanţii le-au strigat „sclavi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un protest faţă de coaliţia de guvernare a avut loc sâmbătă seară în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Sute de persoane au ieşit în stradă şi în marile oraşe din ţară pentru a protesta faţă de modificarea legilor justiţiei şi împotriva coaliţiei de guvernare, cerând demisia prim-ministrului Viorica Dăncilă şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, liderul PSD Liviu Dragnea şi liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.

GALERIE FOTO 

UPDATE 09.00 În timpul protestului din Piaţa Victoriei, jandarmii au dus şase persoane la poliţie, care au fost amendate cu 9.100 de lei

Amenzile au fost date pentru injurii, tulburarea ordinii publice, împiedicarea forţelor de ordine de a-şi îndeplini obligaţiile şi refuzul de a părăsi manifestaţia la solicitarea forţelor de ordine, precizează Jandarmeria Română.

UPDATE 22.10 Protestul din Piaţa Victoriei se apropie de final, în piaţă mai sunt circa 200 de oameni. Traficul rutier a fost reluat în zonă, scrie News.ro

UPDATE 21.40 Numărul protestatarilor începe să scadă, potrivit HotNews.  

UPDATE 21.20 Fostul jurnalist Mălin Bot a fost ridicat de jandarmi şi dus la o secţie de poliţie. Acesta a povestit cum a fost săltat de forţele de ordine. De altfel, fostul jurnalist a început să fie legitimat şi amendat des în condiţiile în care în nenumărate rânduri a mers cu portavocea pentru a scanda împotriva PSD, fie la Înalta Curte, la sediul PSD sau Piaţa Victoriei. 

UPDATE 21.00 Cei aproximativ 5.000 de protestatari aflaţi în Piaţa Victoriei au aprins lanternele telefoanelor mobile şi au scandat „Demisia!”.  

Unii dintre protestatarii din Piaţa Victoriei au avut un nou conflict cu jandarmii: manifestanţii le-au strigat ”Sclavi” jandarmilor şi au cerut demisia ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. 

Circulaţia rutieră este oprită pe Bd Aviatorilor de la strada Arhitect Ion Mincu spre Piaţa Victoriei. Traficul este restricţionat şi pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei.

UPDATE 20.30 În jur de 5.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei, iar oamenii continuă să vină. De asemenea, zeci de români din diaspora au manifestat în semn de solidaritate la Paris, Viena, Zurich, Milano, semnând iniţiativa civică „Fără penali în politică“. 

Peste 150 de persoane s-au strâns şi în Piaţa Unirii din Iaşi: „Vrem lumină de la Bruxelles, nu întuneric de la Moscova!“

La Sibiu, aproape 300 de oameni au cerut demisia premierului Viorica Dăncilă şi şi-au arătat nemulţumirea faţă de decizia „penalilor care au stabilit strategia de furat şi devalizat România până în anul 2040”. 

    

UPDATE 19.55 Câteva sute de timişoreni participă la protestul #rezist din Piaţa Operei din Timişoara (video)

image

UPDATE 19.30 Numărul persoanelor care protestează la această oră în Piaţa Victoriei se apropie de 3.000 de persoane. Oamenii cer demisia Guvernului şi scandează ”PSD, ciuma roşie”, ”Hoţii!” şi ”Demisia!”. Circulaţia rutieră este oprită pe Bd Aviatorilor de la strada Arhitect Ion Mincu spre Piaţa Victoriei.

Filosoful Mihai Şora a fost fotografiat în metrou, în timp ce se îndrepta spre protestul din Piaţa Victoriei.

UPDATE 19.20 Preşedintele Klaus Iohannis le transmite oamenilor care protestează sâmbătă seara în Bucureşti şi în alte oraşe că ”e importantă atitudinea civică pentru a-i readuce pe aceşti guvernanţi cu picioarele pe pământ”.

”Am senzaţia de multe ori că ne afundăm într-o gaură de antieuropenism, de diletantism, de populism, din care o să ieşim din ce în ce mai greu”, a mai afirmat preşedintele.

UPDATE 19.15 Aproximativ 1.000 de oameni au ieşit în faţa Guvernului pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de actuala guvernare. Protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii când forţele de ordine au încercat să monteze garduri. 

image

FOTO Inquam Photos/ Adriana Neagoe

Oamenii cer demisia Guvernului şi scandează ”PSD, ciuma roşie”, ”Hoţii!” şi ”Demisia!”. Jandarmii i-au încercuit cu garduri pe manifestanţi, în mijlocul pieţei, astfel că unii oameni, care nu au putut ajunge în centru, protestează de pe trotuarele din jur. Protestatarii au scandat lozinci şi cu privire la jandarmi:  "Fără garduri", "Ruşine să vă fie", "Jandarmeria apără hoţia".

În piaţă se strâng şi semnături pentru iniţiativa legislativă a USR referitoare la interzicerea persoanelor condamnate penal să acceadă în funcţii publice. 

Sute de oameni protestează şi la Sibiu, Cluj-Napoca şi Iaşi. 

Aproximativ 500 de persoane se îndreaptă în marş de la Prefectură spre Primăria Cluj-Napoca.

UPDATE 18.53 Peste 200 de persoane se află în stradă şi la Cluj. Se scandează: „Dăncilă, nu uita, azi îţi vrem demisia!".

UPDATE 18.30 Câteva sute de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei din faţa Guvernului şi scandează „Hoţii“, „Demisia“ şi „Unitate“. 

Câteva persoane le-au reproşat jandarmilor că nu blochează circulaţia rutieră în faţa Muzeului Antipa. În mijlocul Pieţei Victoriei este vopsit pe asfalt steagul UE. Oamenii le strigă jandarmilor: ”Refuz acest abuz!”. Ei mai scandează ”Hoţii!” şi ”Demisia!”

FOTO Inquam Photos/ Adriana Neagoe

image

Manifestaţii asemănătoare sunt programate şi în restul ţării, în oraşe precum Constanţa, Braşov, Sibiu, dar şi în diaspora. Oamenii acuză coaliţia PSD-ALDE că nu şi-a respectat promisiunile făcute în campania electorală şi îndepărtează România de standardele europene şi democratice şi o aruncă într-un regim în care domnesc doar interesele celor care au acces la politică.

"De la preluarea guvernării, coaliţia PSD-ALDE nu şi-a respectat promisiunile făcute în campania electorală, ci a avut două priorităţi: să îşi salveze de închisoare VIP-urile cu dosare penale şi să instaureze în România un regim în care forţa legii şi democraţia sunt strivite de forţa instituţiilor politice. Metodele şi acţiunile PSD-ALDE au ca efect îndepărtarea României de standardele europene şi democratice şi aruncarea ei în liga regimurilor autocratice, în care domnesc interesele şi bunul-plac al celor care au acces la butoanele politice, iar societatea este lipsită de şansa de a sancţiona derapajele acestora”, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului.

Organizatorii protestului enumeră "acţiunile antidemocratice” ale PSD-ALDE, precum modificarea Codurilor penale, schimbarea conducerii Ministerului Public şi a DNA, amenzi abuzive ale Jandarmeriei, schimbarea legilor fără consultări publice, restrângerea drepturilor unor oameni prin modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte definiţia familiei sau denigrarea unor instituţii europene

Protestul din Capitală ar urma să aibă loc sâmbătă de la ora 18.00, în Piaţa Victoriei, iar protestatarii iau în calcul inclusiv posibilitatea de a pleca în marş spre sediul PSD şi spre sediul TVR.

Mii de oameni şi-au anunţat prezenţa la protest.

Manifestaţii asemănătoare sunt programate sâmbătă seară şi în Alba Iulia (în faţa prefecturii), Alexandria (prefectură), Arad (la primărie), Braşov (prefectură), Bistriţa (Piaţa Petru Rareş), Cluj (Piaţa Unirii), Constanţa (prefectură), Craiova (Piaţa Mihai Viteazul), Deva (Piaţa Victoriei), Galaţi (prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Oradea (Piaţa Unirii), Piteşti (prefectură),  Ploieşti (în centru, la ceas), Râmnicu Vâlcea (Scuarul Revoluţiei), Satu Mare (pietonalul Corneliu Coposu), Sibiu (Piaţa Mare), Sighetu Marmaţiei (Strada Corneliu Coposu), Târgu Mureş (prefectură), Timişoara (Piaţa Operei), Zalău (Platoul de Marmură).

De asemenea, românii din diaspora au anunţat că vor fi solidari cu cei din ţară, astfel că vor protesta în Olanda, Spania (Bilbao - Plaza Circular Nr. 4, în faţa Consulatului), Marea Britanie (The National Assembly for Wales), Irlanda (Ambasada României). Italia (Milano - Consulatul General al României) Germania (München - Consulatul General al României, Franţa (Paris - Trocadéro, Parvis des Libertés et des Droits de l'Homme), Islanda (Reykjavík), Canada (Toronto), Austria (Viena - Wiener Staatsoper), Germania (Würzburg – Marktplatz).

În plus, comunitatea Declic a lansat o platformă numită „Penalistan” care prezintă România peste următorii 100 de anii, dacă oamenii acceptă modificările aduse legilor Justiţiei: "În Penalistan vor conduce corupţii, ghidaţi de puterea şpăgilor. Dreptatea va deveni arhaism!".

image

”La 100 de ani de la Marea Unire, România se află la o răscruce de drum. Fie ne continuăm calea europeană, fie ne pregătim de 100 de ani de ”Penalistan”. Cam aşa s-ar numi dictatura corupţilor şi raiul penalilor, odată cu modificările aduse Codurilor Penale. Copiii noştri nu trebuie să trăiască într-un astfel de stat, pentru ei şi pentru drepturile noastre trebuie să protestăm”, transmit reprezentanţii Declic. 

Ei spun că la protestele din Bucureşti şi din ţară care vor avea loc sâmbătă vor împărţi 6.000 de pancarte cu simbolul Centenarului, România 100, alături de cătuşele care ar lega viitorul ţării noastre şi ar dezlega mâinile corupţilor. Pancartele au fost realizate din banii strânşi din donaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite