Primăriţa Gabriela Firea a acordat 15 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Cererea a fost făcută de Patriarhul Daniel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Capitalei va aloca 15 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului
Primăria Capitalei va aloca 15 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, joi, suplimentarea cu 15 milioane de lei a sumelor alocate pentru Catedrala Mânturii Neamului şi alocarea a 4.500.000 de lei pentru Mănăstirea Antim, decizia fiind luată cu 31 voturi "pentru" şi 20 "împotrivă". Propunerea de a acorda aceşti bani a venit de la primarul general Gabriela Firea. Consilierii de la Uniunea Salvaţi Bucureştiul şi de la Partidul Naţional Liberal s-au opus.

„Se aprobă suma de 4.500.000 lei sprijin financiar pentru Mânăstirea Antim şi suplimentarea cu 15.000.000 lei a sumei aprobate prin HCGMB 32/2016 cu modificările şi completările ulterioare sprijin financiar pentru Patriarhia Română pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului”, se arată în proiectul de hotărâre supus aprobării în CGMB, potrivit News.ro.

Banii au fost alocaţi în urma unei scrisori transmise de către patriarhul Daniel către primarul Capitalei, Gabriela Firea.

De altfel, aceasta a precizat că nu se realizează o rectificare bugetară, ci o redistribuire de credite în cadrul aceloraşi capitole bugetare.

„S-a făcut observaţia că într-o lună şi câteva zile de la începutul mandatului noii administraţii, aceasta ar fi prima sumă alocată, de circa 3 milioane de euro pentru continuarea lucrărilor catedralei. De la începutul mandatului nostru, PMB a realizat cheltuieli legale din bugetul aprobat de fostul CGMB în valoare de 60 de milioane euro: 12 milioane investiţii şi restanţe la subvenţie pentru reţeaua de termoficare, pentru transportul în comun: 11 milioane de euro, 20 milioane de euro plăţi pentru instituţii subordinate. Suma solicitată PMB şi proiectul de Hotărâre pe care vi-l supun votului se referă la contribuţia municipalităţii pentru finalizarea obiectivului naţional care este pe teritoriul Capitalei. Baza legală este o ordonanţă de urgenţă din 2005”, a spus Firea.

„Nu au fost consultaţi bucureştenii”

Preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, susţine că primarul Capitalei ar fi trebuit să ceară părerea bucureştenilor în ceea ce priveşte alocarea sumei de 15 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

„Consilierii USB au votat împotriva alocării a 15 milioane de lei bani din bugetul Primăriei Capitalei pentru lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului, în condiţiile în care propunerea Gabrielei Firea a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei de azi, fără consultarea bucureştenilor şi a societăţii civile”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Totodată, acesta a mai scris că a solicitat Consiliului General al Municipiului Bucureşti ca Gabriela Firea să fie mandatată să ceară Bisericii Ortodoxe Române mai multe informaţii cu privire la finanţările publice pentru Catedrală.

„Am solicitat CGMB ca Gabriela Firea să fie mandată să ceară BOR: situaţia tuturor finanţărilor publice pentru Catedrală;lista detaliată pentru toate obiectivele de investiţii pe perioada 2011 - 2016 pentru domeniul Culte/Religie, caietele de sarcini pentru licitaţii, contractele şi actele adiţionale, facturile rapoartele instituţiilor de control precum Inspectoratul de Stat în Construcţii, Garda de Mediu, Poliţia Locală, Poliţia Romană, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic”, a mai scris acesta Nicuşor Dan.

Liberalii, împotrivă

Ciprian Ciucu, purtătorul de cuvânt al consilierilor PNL în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a anunţat înainte de întrunirea Consiliului că liberalii din CGMB vor vota împotriva rectificării bugetului municipalităţii prin care se propune acordarea a 15 milioane de lei pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului. 

El a precizat că singura condiţie în care PNL ar putea vota rectificarea propusă de Firea ar fi ca cei 15 milioane de lei să fie direcţionaţi către un program de combatere a infecţiilor intraspitaliceşti, pentru dotarea cu grupuri sanitare decente şi cu aparate de aer condiţionat. 

”Un astfel de program ar contribui semnificativ la îmbunătăţirea situaţiei pacienţilor şi la o mai bună recuperare a acestora. Dacă doamna Firea nu ne crede pe cuvânt. o invităm public să petreacă trei zile într-un spital din Bucureşti, dar în unul pe care îl vom alege noi!”, a spus Ciucu, arată News.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite