Ipoteza unui accident medical, exclusă de expertiza medico-legală a lui Condrea. Mesajul penibil al angajaţilor HexiPharma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Condrea patron Hexipharma Foto Inquam Photos Octav Ganea
Dan Condrea patron Hexipharma Foto Inquam Photos Octav Ganea

Patronul HexiPharma, Dan Condrea, care a murit în urma unui cumplit accident rutier, avea cordul sănătos şi nu suferea de nicio altă boală. Este concluzia la care au ajuns legiştii după ce au făcut autopsia în cazul patronului HexiPharma, care a murit pe loc după ce a intrat cu maşina într-un copac.

Legiştii au eliminat una dintre posibilele cauze ale cumplitului accident în care şi-a pierdut viaţa Dan Condrea. Patronul HexiPharma nu avea nicio boală de inimă şi nu a suferit un infarct sau un atac vascular cerebral în momentul în care a pierdut controlul volanului.

Constatările medicilor nu fac decât să întărească şi mai mult ipoteza sinuciderii omului de afaceri, aflat în centrul unui scandal de proporţii declanşat de dezvălurile legate de diluarea dezinfectanţilor pentru spitale.
Serviciul de Medicină Legală Ilfov a finalizat, ieri, autopsia în cazul patronului HexiPharma, datele preliminare fiind trimise procurorilor. Rezultatele arată că Dan Condrea a murit din cauza leziunilor traumatice suferite după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe drumul dintre Corbeanca şi Buftea. Trupul bărbatului a fost ridicat, ieri, de familie de la Serviciul de Medicină Legală Ilfov.

Deşi partenera de viaţă a patronului HexiPharma, Uliana Ochinciuc, a recunoscut cadavrul ca fiind al soţului său, anchetatorii au cerut totuşi şi o analiză ADN, pentru a se stabili cu certitudine că victima accidentului de duminică seara este Dan Condrea. Testul va fi făcut la Institutul de Medicină Legală (IML) Bucureşti, la cererea serviciului judeţean, şi va fi gata în cel puţin două zile, potrivit unor surse IML. Nici procurorii n-au bătut pasul pe loc. Anchetatorii au făcut ieri mai multe expertize criminalistice şi percheziţii informatice, fiind ridicate medii de stocare.

Percheziţii acasă la Dan Condrea

Potrivit unor surse judiciare, din locuinţa omului de afaceri au fost ridicate şi probe biologice care să fie comparate cu rezultatul testelor ADN. „Actele de urmărire penală continuă în cauză. În astfel de caz de obicei se efectuează expertiză de natură criminalistică, expertize genetice pentru identificarea persoanei. De asemenea, se realizează percheziţii informatice în mediile de stocare care au fost ridicate de la faţa locului şi care trebuie să fie examinate într-o manieră specifică. Au fost ridicate medii de stocare care sunt necesar a fi examinate într-o percheziţie informatică“, a declarat, ieri, procurorul general Augustin Lazăr.

Pe de altă parte, avocata firmei Hexi Pharma, Mihaela Bobe, a fost, ieri, la Parchetul instanţei supreme pentru a i se aduce la cunoştinţă prejudiciul stabilit de procurori în dosarul dezinfectanţilor din spitale. Procurorii au stabilit că, în intervalul 2014 – 2016, HexiPharma a încheiat contracte de vânzare de produse biocide cu 152 de unităţi medicale din România. Valoarea contractelor este de circa 51 de milioane de lei.

HexiPharma, „copilul“ lui Condrea

Într-un mesaj de condoleanţe, salariaţii HexiPharma îl descriu pe Dan Condrea ca pe un tată iubitor, un familist convins, cu o existenţă relativ modestă, ce şi-a dorit linişte şi nu a căutat atenţia nimănui.
„Îşi creştea ambii copii cu drag şi a făcut sacrificii pentru asta, chiar şi atunci când viaţa l-a lovit şi a trebuit să divorţeze. Era un om dedicat muncii şi dedicat celui de-al treilea copil al său – HexiPharma. Lucra zilnic câte 12 ore şi avea grijă ca atmosfera să fie plăcută pentru toată lumea. Îşi dorea ca angajaţii lui să se simtă cât mai bine, iar de fiecare dată când unul dintre ei avea o problemă, Dan era primul care sărea în ajutor“, este imaginea aproape idilică făcută de angajaţii HexiPharma celui suspectat de procurori că a măsluit reţetele de dezinfectanţi pentru spitale.

Sinucidere sau accident?

Accidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa Dan Condrea a fost anunţat duminică seară, la numărul 112, cu puţin timp înainte de ora 19.00. În autoturism, care s-a izbit violent de un copac, pe un drum judeţean din Ilfov, între Buftea şi Corbeanca, s-au descoperit actele lui Dan Condrea, patronul HexiPharma, firma implicată în scandalul biocidelor diluate folosite în spitale. Claudia Burada, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, declara că la faţa locului nu există urme de frânare, astfel că este luată în calcul şi ipoteza sinuciderii. Expertiza judiciară dispusă de anchetatori urmează se stabilească exact ce viteză a avut maşina condusă de Condrea. De asemenea, s-au solicitat imagini de pe camerele de supraveghere din zonă. Astfel, Dan Condrea a fost surprins la volan pe camerele de supraveghere ale Primăriei Corbeanca. 

Acuzaţiile procurorilor

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, în 13 mai, că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de compania HexiPharma pentru infracţiunea de „participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor“.

Dan Condrea controla sau era acţionar în România la cel puţin şase firme, majoritatea din domeniul serviciilor medicale. Afacerile cumulate ale companiilor sale au depăşit 30 de milioane de lei în 2014. Judecătoria Sectorului 5 a hotărât, în 16 mai, ca HexiPharma să nu poată începe, timp de două luni, procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşti sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide. Instanţa a admis astfel cererea Parchetului General de suspendare a dizolvării sau lichidării firmei
HexiPharma. În urma acestei decizii, compania HexiPharma a renunţat, în 17 mai, la cererea de insolvenţă pe care a depus-o, pe 11 mai, la Tribunalul Bucureşti, instanţa luând act de solicitarea firmei.

Cum se fac testele ADN

Prof. dr. Vladimir Beliş, expert în medicină legală, susţine că pentru realizarea ADN (n.r. acid dezoxiribonucleic - substanţa care se găseşte în fiecare celulă a fiinţelor vii şi este esenţială pentru identitatea oricărui organism) se poate folosi orice produs biologic. „Celulele nu mor atunci când moare trupul, astfel că pentru realizarea ADN se pot recolta fire de păr, piele, unghii, sânge, salivă şi alte secreţii biologice, muşchi, os. Pe scurt, orice produs biologic care este viu“, a explicat specialistul pentru Click.ro.

Potrivit legistului, când se doreşte identificarea unei persoane decedate, se recoltează probe de pe cadavru, apoi din locuinţa acesteia şi se compară. „Cel mai uşor de recoltat este părul. Este suficient chiar şi un fir de păr cu tot cu rădăcină. Acesta se poate lua fie de pe pieptăn, fie de pe pernă“, a completat prof. Beliş. În cazul în care, în locuinţa persoanei decedate, nu se găseşte nicio probă biologică, se apelează la o altă variantă.
„Sunt foarte rare aceste cazuri. E foarte greu să nu găseşti nicio probă în casa omului. Dar, dacă, totuşi, se întâmplă aşa, se recoltează probe de pe cadavru, apoi de la ascendenţii sau descendenţii persoanei respective, după care se compară“, a adăugat expertul. Potrivit acestuia, efectuarea testului durează maximum două săptămâni.

Şi-a modificat testamentul

Ipoteza sinuciderii lui Dan Condrea este susţinută defaptul că, pe 6 mai, afaceristul a mers la notar şi şi-a actualizat testamentul, elaborat iniţial în 2013. Patronul HexiPharma şi-a lăsat toată averea celor doi copii, de 10 şi 4 ani, cu excepţia mai multor bunuri care vor ajunge la ultima parteneră de viaţă a acestuia, Uliana Ochinciuc.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite