Gheorghe Nichita le-a cerut judecătorilor să-i ridice controlul judiciar pentru că vrea să se angajeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Nichita FOTO Mediafax
Gheorghe Nichita FOTO Mediafax

Fostul primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, a cerut judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti să i se ridice controlul judiciar în dosarul în care este acuzat de luare de mită, deoarece vrea să se angajeze şi să petreacă mai mult timp cu familia.

La termenul de marţi, fostul primar a susţinut că nu mai face politică şi că are două priorităţi: “Să stau mai mult alături de familia mea şi să-mi caut un loc de muncă. Vreau să-mi ridicaţi controlul judiciar”.

Dacă Nichita a contestat probele procurorilor şi a cerut un nou termen de judecată pentru a copia înregistrările din dosar, ceilalţi trei inculpaţi, Tiberiu Urdăreanu, Mihail Tănăsescu şi Iulius Gabriel Mardarasevici, au ales procedura simplificată şi au recunoscut acuzaţiile aşa cum au fost descrise în rechizitoriu.

Cererea lui Nichita a fost acceptată de instanţă, care a acordat un nou termen pentru 18 iulie. Fostul primar a mai spus că va da o declaraţie în faţă judecătorilor, dar numai după ce studiază înregistrările telefonice şi ambientale de la dosar.

În ultimul cuvânt acordat în cadrul dezbaterilor asupra măsurilor preventive, Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI, a cerut să i se ridice interdicţia de a lua legătură cu celăltalt inculpat, Mihail Tănăsescu, “pentru a colabora mai bine în cadrul companiei”.

Judecătorul Florin Cristian Veselin a rămas în pronunţare asupra acestor cereri ale inculpaţilor.

Gheorghe Nichita a fost eliberat din arest preventiv, în februarie 2016, şi plasat în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis să îi înlocuiască măsura preventivă, în dosarul în care fostul primar al Iaşiului este acuzat de luare de mită.

Nichita a fost arestat în octombrie 2015, fiind acuzat că a primit mită de la preşedintele grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu.

Potrivit DNA, în august 2013, în contextul implementării proiectului 'Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi', care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar, a pretins şi primit mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI - Information Business Consulting (IBC) şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

Anchetatorii susţin că Nichita ar fi primit o parte din cele zece procente solicitate din valoarea contractului, beneficiind inclusiv de reduceri la cazarea într-un hotel de lux din Bucureşti, în perioada 2013 - 2015. De asemenea, în 2014, Nichita ar fi primit servicii de cazare în China.

Totodată, Nichita ar mai fi obţinut beneficii în valoare de 20.000 de lei privind achiziţionarea unor echipamente electronice, în perioada ianuarie - februarie 2014.

În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi Tiberiu Urdăreanu, preşedintele grupului de firme UTI, Mihail Tănăsescu, vicepreşedinte al aceluiaşi grup, precum şi omul de afaceri ieşean Gabriel Mardarasevici, proprietarul firmei IBC.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite