EXCLUSIV Tăriceanu, la chefurile de la Monaco şi din Israel organizate de complicii „prinţului” Paul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul

La petrecerile organizate la Monaco de afaceriştii israelieni Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz şi Shimon Shevez, implicaţi în dosarul retrocedărilor fermei Băneasa şi a pădurii Snagov, Călin Popescu Tăriceanu a fost invitat de onoare. Şeful Senatului şi Dorin Marian sunt acuzaţi că şi-au uitat amicii de petreceri atunci când au dat declaraţii la DNA.


Dorin Marian, fostul director al Cancelariei Primului Ministru, a fost pus ieri sub acuzare pentru mărturie mincinoasă, într-un dosar separat din cel al retrocedării fermei Băneasa şi a pădurii Snagov. Astfel, acesta a devenit coleg de dosar penal cu fostul său şef, Călin Popescu Tăriceanu, care este deja cercetat în acest caz, pentru infracţiuni similare. Mai exact, Dorin Marian este acuzat că a minţit atunci când a fost audiat ca martor în dosarul „Ferma Băneasa”, pentru a clarifica aspecte legate de activitatea desfăşurată de inculpatul Marius Marcovici.

La rândul lui, şeful Senatului este acuzat şi el de procurori  că ar fi dat o declaraţie de martor în care ar fi încercat să-i acopere pe cei implicaţi în acest dosar. Şeful Senatului spune că este nevinovat, şi că DNA dă dovadă de exces de zel, fiind vorba de „un abuz de drept”.

Nunta de la Monaco

Declaraţiile unor martori au arătat însă legăturile subterane dintre Călin Popescu Tăriceanu şi pionii afacerii retrocedărilor ilegale. „La nunta lui Dan Andronic din Franţa la care am participat şi eu au fost invitaţi Adrian Năstase şi Tăriceanu”, a declarat, la DNA, unul dintre foştii miniştri PSD. Andronic fusese şi consilierul lui Năstase, şi al lui Tăriceanu. Nunta a avut loc, în iunie 2008, la Monte Carlo, la hotelul Vista Palace, unul dintre cele mai luxoase din Principat. Procurorii au păstrat această declaraţie în anchetă pentru a arăta cât de puternică era relaţia de amiciţie între Andronic şi Tăriceanu. Relaţia ar fi continuat şi după ce Andronic a terminat contractul cu PNL. Procurorii DNA au descoperit că firmele controlate de acesta ar fi încheiat contracte de sponsorizare/donaţie către PNL chiar în perioada în care se făceau retrocedările.  

De altfel, la nunta lui Andronic, cei implicaţi au discutat şi oportunităţi de afaceri. Unul dintre milionarii români pe care israelienii încercau să-i atragă în afacerea terenurilor retrocedate a povestit totul la DNA. „Pe Shimon Shevez l-am şi cunoscut ulterior, în Franţa, la nunta lui Dan Andronic, unde am fost invitat de Remus Truică. Îl ştiam şi eu pe Dan Andronic la acel moment de la evenimente mondene. La această nuntă a participat şi domnii Shimon Shevez şi Tal Silberstein. Cred că înainte de această nuntă am discutat cu Shevez, fiindu-mi prezentat de Truică Remus ca reprezentant al unei firme israeliene de asigurări foarte mare care căuta parteneri în România”, a declarat milionarul.

La cursa de la Monte Carlo

Un afacerist român, invitat la petrecerile de la Monte Carlo, a povestit la DNA: „M-am întâlnit cu Steinmetz prima dată în România şi apoi m-am întâlnit cu el la Monte Carlo, la Formula 1, fiind  invitat de Truică, întâlnirea având loc pe yahtul lui Steinmetz, care avea mai mulţi invitaţi. De asemenea, de  ziua naţională a Israelului, dar nu mai reţin anul, Truică mi-a spus că Steinmetz ne invită la el acasă în Israel. Am fost acolo, dar nu am discutat afaceri”.

Un alt partener de afaceri al grupării a dat şi el detalii similare. „Ne-am întâlnit apoi în iulie sau august 2010  pe yahtul lui Steinmetz în Franţa. Au fost prezenţi Steinmetz, Shimon Menahen, Tal Silberstein şi cu mine.  Am discutat despre Truică şi ce făcuse acesta, respectiv modul în care a administrat proiectul Reciplia şi a dispus de bani şi de bunuri. Evreii au spus că nu au ştiut de faptul că Truică a vândut terenuri la Snagov. (…) Precizez că percepţia mea a fost că Tal Silberstein prezintă un raport de activitate pentru perioada în care el împreună cu Truică au gestionat proiectul Reciplia. Din cele spuse a rezultat că era vorba de bani transferaţi în perioada 2006-2008.”
 

Întâlnirile familiale din Israel

Unul dintre politicienii audiaţi ca martori în acest dosar, în prezent senator, a dat detalii şi despre o excursie făcută în Israel la invitaţia lui Tal Silberstein. „Cred că în 2006 sau 2007 am fost împreună cu un grup de politicieni români în Israel cu ocazia sărbătorilor de Paşte, la invitaţia lui Tal Silberstein. Am participat la sărbătorirea zilei de naştere a acestuia sau a tatălui lui, nu mai reţin. Am fost împreună cu Dan Ioan Popescu, Călin Popescu Tăriceanu, prim ministru la acea dată, Remus Truică, Dan Andronic. Toţi am fost cu familiile. Nu au discutat afaceri, cel puţin nu în prezenţa mea”, a explicat parlamentarul.

Detaliile despre astfel de petreceri apar în discuţiile Steinmetz-Truică. „Asta voiam să-ţi spun. Pe 8 mai, sărbătorim, exact ca ultima dată când ai venit cu Radu, sărbătorim 60 ani de independenţă a Israelului. Organizăm o petrecere asemănătoare cu cea de anul trecut, dacă vrei să vii eşti bine-venit”, spunea Steinmetz. Mulţumesc foarte mult. Nu pot să lipsesc”, arăta Truică.

Omul israelienilor din Guvern

Marcovici era omul de încredere al israelienilor Silberstein sau Shevez, în afacerile din România. Cine l-a promovat consilier în Guvern rămâne în continuare un mister. „Pe Marcovici l-am cunoscut în campania din anul 2004 când lucram pentru PSD, fiind un fel de asistent al lui Tal, mai precis omul de legătură între acesta şi stafful de campanie.  După aceea, l-am văzut prin anii 2006-2007 în anturajul lui Tal. Ştiu că a fost angajat la cancelaria premierului Tăriceanu şi se ocupa de deplasări, însă nu ştiu cum s-a angajat”, a explicat Andronic, la DNA.

Poziţia lui Marcovici, de consilier în Guvern, a cântărit destul de mult, potrivit celor declarate de Lia, soţia lui Paul Lambrino, atunci când s-a negociat procentul prin care urmau să fie împărţite retrocedările. „Deşi noi nu eram de acord cu acest procentaj, Remus Truică ne-a spus că doar în aceste condiţii putem încheia contractul. Acesta a mai adăugat că fără el şi prietenii lui (Tăriceanu, Marcovici, Tal Silberstein) nu vom câştiga vreun bun”, a declarat „prinţesa“ Lia, despre cum au decurs negocie¬rile.

Voiau să-l avanseze pe Paul

Puterea grupării era atât de mare, încât într-o discuţie telefonică, Truică discuta cu Silberstein să-i ofere „prinţului“ Paul o funcţie în Guvern, similară cu cea a lui Radu Duda, ginerele Regelui Mihai I, pentru a-i demonstra acestuia că deţin pârghii politice puternice. Duda ocupase, între septembrie 2002-septembrie 2008, funcţia de Reprezentant Special al Guvernului României  pentru Integrare. „Deci, noi l-am întrebat pe prietenul său, pe cel mai tânăr, să ne ajute oferind clientului nostru o poziţie oficială care să reprezinte România în diasporă, pentru românii de afară”, spunea Truică. „Şi el ne-a spus: Da, este ok. Este o idee bună. Şi, ca să fiu sincer, el chiar face lucruri bune afară, deoarece îi cunoaşte aproape pe toţi (are multe conexiuni). Toată lumea bună din Europa îl primeşte”, arăta Truică care ar fi beneficiile.

Dorin Marian, prins cu minciuna

Atunci când a fost audiat la DNA, ca  martor, Dorin Marian ar fi negat că Marcovici era angajat la Guvern în calitate de consilier personal. „În ceea ce îl priveşte pe Marcovici Marius, arăt că nu mai reţin exact pentru ce demnitar a lucrat ca şi consilier personal, cu siguranţă nu pentru mine. Nu îmi amintesc exact când anume a fost angajat. Nu îl cunoşteam dinainte, l-am cunoscut doar la angajarea lui la cancelarie. Am lucrat însă cu acesta ocazional în perioada în care am lucrat amândoi la cancelaria primului ministru. Din câte îmi amintesc, Marcovici se ocupa de organizarea evenimentelor publice la care participa primul ministru, respectiv vizitele în teritoriu ale acestuia”, este mărturia care i-a adus lui Dorin Marian o acuzaţie la DNA

Remus Truică, artizanul retrocedărilor ilegale

Pionul principal al întregii afaceri a fost Remus Truică. „Prinţul“ Paul Lambrino a intrat pentru prima dată în biroul lui Remus Truică de la hotelul Howard Johnson din Bucureşti în toamna anului 2006. Truică fusese şeful de cabinet al lui Năstase în guvernarea PSD, iar din 2005 a intrat în afaceri. „Prinţul“ se chinuia, fără noroc, de câţiva ani să revendice mai multe domenii. El a ajuns la Truică, la sugestia afaceristei Nela Păvăloiu, care l-a descris ca fiind un „baron al Snagovului”.

„Remus Truică mi-a spus că are relaţii la nivel politic, că el este foarte interesat de Snagov şi Băneasa şi că poate să recupereze pentru noi. Mi-a spus că este prieten cu Adrian Năstase, că l-a ajutat să îşi pună banii în China, era mândru că era ideea lui cu China. Remus Truică a menţionat că este consilierul lui Tăriceanu pe care îl sfătuieşte în materie de afaceri, fiind în relaţii apropiate”, a povestit Paul Lambrino, la DNA, cum a decurs întâlnirea cu Truică.

„Remus are relaţii în toată ţara”

Soţia lui Paul Lambrino, Lia, a  completat profilul lui Remus Truică: „Remus ne-a spus că are relaţii în toată ţara, că are afaceri cu primarul din Snagov, că are o relaţie foarte bună cu primarul Sectorului 1, că poate debloca aceste autorităţi care ne-au împiedicat până acum să obţinem restituirea bunurilor”. „De asemenea, Truică spunea că l-a ajutat foarte mult pe Tăriceanu în diverse afaceri şi că Tăriceanu îl va ajuta pe el cu retrocedarea bunurilor noastre”,a  precizat Lia. 

Potrivit DNA, „Truică a simţit potenţialul afacerii şi a  fost cel care i-a cooptat pe miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, consultantul israelian Shimon Shevez,  avocatul Robert Roşu, Silberstein, Andronic, Marcovici ş.a”. Cel care a finanţat totul a fost Steinmetz, care ar fi pus la dispoziţie 4 milioane de euro. Paul Lambrino a semnat un contract prin care ceda drepturile litigioase asupra retrocedărilor offshore-ului Reciplia.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite