Cel mai căutat criminal român va fi extrădat vineri seara din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Miron va fi extrădat vineri din Germania. Dacă va fi găsit vinovat de uciderea micuţului Alexandru bărbatul riscă detenţia pe viaţă
Vasile Miron va fi extrădat vineri din Germania. Dacă va fi găsit vinovat de uciderea micuţului Alexandru bărbatul riscă detenţia pe viaţă

Vasile Miron, principalul suspect în cazul morţii băieţelului de 10 ani, din judeţul Iaşi, urmează să fie adus, vineri seara, în ţară din Germania. Până în noiembrie când a fost reţinut de autorităţile germane în baza unui mandat european de arestare, Miron (44 de ani) a fost cel mai căutat român. Asta pentru că este cunoscut ca un asasin feroce după ce în 2002 a mai comis un omor.

Doi ani mai târziu a fost condamnat la 15 ani de închisoare, iar după 10 ani a fost liberat condiţionat. Nu s-a mai ştiut nimic de el până la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut când într-o râpă de la marginea comunei ieşene Costuleni a fost găsit cadavrul micuţului Alexandru Agape de 10 ani. 

Un sătean care aduna nuci a găsit trupul copilului într-o râpă, la zeci de metri distanţă de drumul principal, într-o zonă plină de vegetaţie. Urmele de la faţa locului indicau o crimă oribilă. Era învelit într-o pătură şi legat cu o panglică. Alexandru, un copil nevoiaş, care muncea cu ziua pentru o bucată de pâine. dispăruse de acasă cu patru luni în urmă, iar autorităţile aveau déjà suspiciuni că a fost ucis. 

De altfel, pe 28 iulie, procurorii au decis efectuarea urmăririi penale faţă de Vasile Miron, pentru omor. În lipsă însă deoarece criminalul părăsise ţara la scurtă vreme după dispariţia de acasă a băieţelului. 

După câteva săptămâni de anchetă, procurorii Parchetului Tribunalului Iaşi au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Vasile Miron, însă judecătorii de la Tribunalul Iaşi au respins propunerea. Instanţa a arătat, în motivarea deciziei, că procurorii ar fi încălcat procedurile privind învinuirea, antecedentele penale ale suspectului neputând constitui probe. Instanţa superioară a fost însă de acord cu propunerea anchetatorilor şi astfel a fost eliberat mandatul European de arestare în baza căruia bărbatul a fost reţinut. 

Omorul din 2002

În urmă cu 14 ani, Vasile Miron a fost acuzat a ucis-o pe pe Rozalia Dincă, 16 ani, nepoata lui Cristian Mitrache, zis Sadoveanu, unul dintre liderii puternicului clan ţigănesc al "Belgienilor". Tânăra dispăruse fără urmă, iar familia a anunţat  Poliţia. 

Ancheta a scos la iveală că în seara de Crăciun, Miron a invitat-o pe Rozalia în casa sa din Tunari, după care a încercat să o violeze. Fiind beat, nu a reuşit să-şi ducă planul până la capăt. S-a enervat şi pentru că fata i-ar fi cerut bani şi l-ar fi ameninţat că va plăti scump pentru tentativa de viol. Speriat, a decis să o omoare. 

A tranşat cadavrul femeii şi l-a aruncat în haznaua din curte, apoi a dispărut. Vasile Miron a fost prins după câteva zile chiar de rudele fetei. A scăpat că prin minune din mâinile interlopilor, fiind salvat de un echipaj de Poliţie. 

În 2004 a fost condamnat la 15 ani de puşcărie, din care a executat 10. Mihaela Cojocariu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite