Ce amenzi aduc cruciuliţele sau CD-urile puse la parbriz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Posesorul acestei maşini riscă o amendă de 2.900 de lei
Posesorul acestei maşini riscă o amendă de 2.900 de lei

Foliile neomologate aplicate pe geamurile maşinii, precum şi cruciuliţele, icoanele, jucăriile sau CD-urile „antiradar“ atârnate în dreptul parbrizului sunt sancţionate drastic de Codul Rutier.

Şoferii care au obiceiul să-şi lipească pe parbriz o mulţime de cruciuliţe şi alte zorzoane riscă amenzi usturătoare. Concret, numai în Bucureşti, de la începutul anului, şase soferi au fost amendaţi pentru săvârşirea acestei contravenţii cu amenzi care au ajuns în unele cazuri şi la 2.900 de lei. Alţi 275 de şoferi au primit aceeaşi amendă după ce au fost surprinşi cu folii neomologate de Registrul Auto Român pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale.

Până la 20 de puncte de amendă

Nu toată lumea ştie că legislaţia rutieră în vigoare stabileşte că „aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea“ reprezintă o contravenţie încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni.

Un simplu calcul ne arată că, în condiţiile în care clasa a IV-a de sancţiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între nouă şi 20 de puncte-amendă, iar punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, pentru lipirea cruciuliţelor pe parbriz putem plăti şi 2900 de lei amendă. Mai exact între 1.305 şi 2.900 de lei.

Poza răposatului, ventilatorul sau viniete

Poliţiştii rutieri spun că obiectele la care  se referă Codul rutier pot fi odorizante puse în număr mare la oglindă, diversele obiecte religioase cum ar fi icoane şi cruciuliţe, suporturi pentru diverse dispozitive electronice, ventilatoare, jucării de pluş, CD-urile „antiradar“, vinietele sau abţibilduri puse pe marginea parbrizului. Aici ar intra şi fotografiile cu rude sau cu prieteni trecuţi în nefiinţă sau foliile lipite pe stopuri sau faruri.

Conform articolului 148 din Codul rutier, aceleaşi amenzi pot primi şi cei care folosesc „instalaţii de sonorizare la un nivel de zgomot care ar afecta deplasarea în siguranţă a lui şi a celorlalţi participanţi la trafic”. Deci atenţie la ce volum reglaţi staţiile de amplificare dotate cu subwoofer.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite