Bugetul faraonic alocat Catedralei Mântuirii Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A mai rămas doar un an până când Catedrala Mântuirii Neamului va fi finalizată. Şase sute de oameni lucrează în trei schimburi pentru a termina de ridicat lăcaşul de cult până în data de 30 noiembrie 2018, când va fi sfinţit.

Şi cel mai probabil va fi finalizat la data stabilită, având în vedere că în acest moment Catedrala Mântuirii Neamului are aproape 60 de metri (jumătate din înălţimea finală – n.r.) pentru care s-au folosit peste 100.000 de metri cubi de beton, peste 40 de mii de tone de armătură şi 8 mii de metri cubi de ciment. Peste 40 de milioane de euro au fost investiţi până acum, iar reprezentanţii Bisericii spun că în total construcţia va costa peste 90 de milioane de euro, fără finisaje, potrivit ProTV. A început deja construirea celor şase turle care vor ajunge la 60 de metri înălţime. Turla principală, numită „Pantocrator“, va măsura 120 de metri. Cele şase clopote vor fi montate în această iarnă. Cel mai mare cântăreşte 25 de tone şi are imprimat pe el chipul Patriarhului Daniel.

Suprafaţa totală construită este de 7.200 de metri pătraţi, dar spaţiul util va fi de 4.000 de metri pătraţi. 5.000 de credincioşi vor încăpea la nivelul zero al catedralei.

Se vor monta 600 de ferestre, iar pereţii cel mai probabil vor fi acoperiţi cu mozaic. La final, întregul ansamblu va costa câteva sute de milioane de euro, iar la această sumă au contribuit şi Guvernul, dar şi primăriile. De pildă, Primăria Capitalei a donat de curând un milion de euro, asta pe lângă cele aproape 4 milioane de euro de anul trecut. 

Te-ar putea interesa şi:

Cum a ajuns o bătrână de 93 de ani să doneze 10.000 de lei pentru Catedrala Neamului

Primul şi cel mai mare clopot de la Catedrala Mântuirii Neamului, care are 25 de tone, a fost turnat la Innsbruck, în Austria

Care sunt cele mai mari kitsch-uri româneşti: Catedrala Mântuirii Neamului şi icoana online a lui Arsenie Boca, în top

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite