Boala limbii albastre a acaparat jumătate din ţară. Târgurile de animale, interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boala limbii albastre a afectat aproape 750 de animale din 22 de judeţe din ţară, ceea ce a pus pe jar autorităţile sanitar-veterinare. Cele mai multe cazuri se înregistrează în Buzău. Oficialii au decis să interzică târgurile de animale în judeţele vizate.

Autorităţile Sanitar-Veterinare au anunţat că numărul animalelor care au boala limbii albastre a crescut alarmant şi a ajuns la 750 de cazuri. Cazurile de îmbolnăvire s-au înregistrat în 130 de comune din 22 de judeţe, relatează Digi24.

Cele mai multe cazuri se înregistrează în Buzău, 205 în 27 de comune, dar virusul este răspândit şi în judeţele Prahova, Vrancea, Gorj şi Olt.

Principalele măsuri luate de autorităţi pentru prevenirea extinderii acestei boli au fost izolarea animalelor bolnave, supravegherea lor clinic, dezinsecţii în focarele de boală, dar şi interzicerea târgurilor de animale, până în octombrie.

De asemenea, autorităţile au stabilit un program de păşunat în intervalul 10:00 – 18:00, iar în restul timpului animalele trebuie să stea la adăpost, pentru că boala se transmite foarte uşor de la un animal la altul prin înţepătura unei insecte.

Paşii în caz de focar

Dacă se vor găsi exemplare care dau semne de boală, medicii veterinari vor preleva probe de sânge, iar dacă diagnosticul se confirmă vor fi urmate procedurile prevăzute de lege. Animalele care nu mai pot fi salvate vor fi sacrificate, iar proprietarii despăgubiţi.

Procedura legală prevede instituirea unei zone de protecţie în jurul focarului, pe o rază de 100 km, şi a unei zone de supraveghere, pe încă 50 km în plus faţă de zona de protecţie. În aceste zone, crescătorii trebuie să anunţe personalul veterinar imediat, în cazul în care observă manifestări suspecte ale animalelor din gospodărie.

Însă medicii veterinari susţin că boala nu se transmite la om, astfel că nu există vreun pericol dacă se consumă carne de vită sau lapte.

Ce este boala limbii albastre

Bluetongue (BTV) sau boala limbii albastre este o boală infecto-contagioasă, o arboviroză specifică rumegătoarelor, de severitate clinică variabilă, caracterizată prin inflamaţia mucoaselor, hemoragii la nivelul întregului organism şi edeme.

Agentul etiologic este reprezentat de un virus încadrat în familia Reoviridae, genul Orbivirus. Virusul este transmis prin intermediul vectorilor – insecte hematofage din Genul Culicoides, un soi de musculiţe care înţeapă, iar factorii naturali de mediu din Europa fac boala deosebit de dificil de controlat. 


Pe aceeaşi temă:

Boala limbii albastre a fost confirmată în Teleorman 

Autorităţile vasluiene în alertă maximă. Măsuri speciale pentru prevenirea extinderii focarelor de boala limbii albastre

Care sunt condiţiile impuse crescătorilor de ierbivore din judeţ pentru a împiedica răspândirea bolii “limbii albastre”

Boala „limbii albastre” închide târgurile de animale din Satu Mare

Autorităţile interzic târgurile de animale din judeţ de teama bolii limbii albastre

Târgurile de animale rămân închise, timp de o lună, pe raza judeţului Brăila, din cauza bolii limbii albastre

Pieţele de animale din judeţ au fost închise de teama bolii limbii albastre

Boala limbii albastre închide târgurile de animale din judeţ

Boala limbii albastre a închis târgurile din judeţul Dolj

Boala „limbii albastre” închide târgurile de animale din Mureş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite