Boala „limbii albastre” închide târgurile de animale din Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele măsuri după apariţia bolii „limbii albastre” pe teritoriul României au fost luate şi în judeţul Satu Mare. Astfel, în perioada 11 septembrie-5 octombrie 2014 târgurile de animale din întreg judeţul vor fi închise. Deşi la noi nu a fost înregistrat niciun astfel de caz referitor la boala „limbii albastre”, prefectul judeţului a emis deja un ordin de închidere a acestor târguri de animale.

Până în prima duminică a lunii octombrie nu vor mai fi organizate târguri de animale în judeţul Satu Mare, a informat Prefectura. Este o măsură de siguranţă, luată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, după apariţia bolii limbii albastre.

Printr-un ordin semnat miercuri, 10 septembrie, prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, a dispus  închiderea tuturor târgurilor de animale din judeţ. Măsura se aplică din 10 septembrie până în 5 octombrie şi afectează toate târgurile existente în judeţ.

În acest context, la nivelul judeţul Satu Mare s–au luat următoarele măsuri: monitorizarea mişcării animalelor dintr-o localitate în alta şi târgurile închise pe perioada 1 septembrie – 5 octombrie 2014. Astfel, stânele sau fermele nu pot fi mutate din zonele în care sunt fără aprobare scrisă de la Direcţiile Sanitar-Veterinare tot până pe 5 octombrie, iar adăposturile de animale ar trebui protejate cu plase contra tânţarilor.

Maladia a provocat deja pagube importante în România, inclusiv câteva decese în rândul animalelor. Statul a alocat până acum 3 milioane de lei pentru a limita pagubele.

Bluetongue (BTV) sau boala limbii albastre este o boală infecto-contagioasă, o arboviroză specifică rumegătoarelor, de severitate clinică variabilă, caracterizată prin inflamaţia mucoaselor, hemoragii la nivelul întregului organism şi edeme. Agentul etiologic este reprezentat de un virus încadrat în familia Reoviridae, genul Orbivirus. Virusul este transmis prin intermediul vectorilor – insecte hematofage din Genul Culicoides, un soi de musculiţe care înţeapă, iar factorii naturali de mediu din Europa fac boala deosebit de dificil de controlat. 

Vă recomandăm şi

Autorităţile interzic târgurile de animale din judeţ de teama bolii limbii albastre

Pieţele de animale din judeţ au fost închise de teama bolii limbii albastre

Boala limbii albastre a fost descoperită şi la Botoşani. Vaca unui sătean a fost deja infestată spun medicii veterinari


 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite