Autorităţile vasluiene în alertă maximă. Măsuri speciale pentru prevenirea extinderii focarelor de boala limbii albastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaca insemnata FOTO boredpanda.com

La Prefectura Vaslui au fost convocaţi membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor şi ale Zoonozelor la Nivelul Judeţului Vaslui, în contextul apariţiei focarelor de Bluetongue (Boala Limbii Albastre) la nivelul judeţului.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui au prezentat şi stabilit un plan de măsuri pentru combaterea şi limitarea extinderii bolii. În zona de protecţie delimitată pe o rază de 100 de km în jurul focarelor din judeţ, se vor aplica o serie de norme de siguranţă, atât în cazul rumegătoarelor domestice, cât şi în cazul celor sălbatice, dintre care enumerăm. Astfel, vor fi identificate toate exploataţiilor de rumegătoare şi efectuarea unui recensământ al animalelor domestice receptive. Se va face evaluarea numărului şi a arealurilor de viaţă a rumegătoarelor sălbatice receptive, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vaslui, Direcţia Silvică Vaslui, dar şi cu administratorii fondurilor de vânătoare private.  Deţinătorii de animale din judeţ vor fi informaţi despre evoluţia bolii şi educarea acestora cu privire la responsabilitatea lor de supraveghere permanentă a rumegătoarelor pe care le deţin, dar şi cu privire la obligativitatea anunţării oricărei modificări a stării de sănătate a animalelor către medicul veterinar din comunitate.

Totodată, în zona de control, aflată pe o rază de 20 de km în jurul focarelor, se vor efectua inspecţii clinice lunare a rumegătoarelor domestice de către medici veterinari desemnaţi de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui. Un alt aspect important pentru deţinătorii de rumegătoare situaţi în zona de protecţie este acela că păşunatul acestor animale este permis doar dacă acestea nu prezintă semne clinice care pot fi atribuite bolii Bluetongue şi poate fi făcut numai pe păşuni care sunt situate pe teritoriul localităţii de provenienţă.

 “Întradevăr, situaţia prezentată de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui în privinţa bolii Bluetongue trebuie să menţină toate instituţiile în stare de alertă maximă. Solicităm, în acest sens, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui, prin intermediul Poliţiei Rutiere, dar şi Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Vaslui să monitorizeze atât traficul interjudeţean de animale, cât şi pe cel de la graniţa României. De asemenea, vom atrage atenţia primarilor unităţilor administrativ – teritoriale din judeţul Vaslui să amâne organizarea de târguri. Mai mult decât atât, până acum, din cele spuse de către reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui, costurile statului român, pentru eradicarea acestui fenomen neplăcut în judeţul Vaslui, nu au depăşit cuantumul obişnuit pentru astfel de situaţii, şi nici nu există semne că o vor face, în perioada următoare”, a declarat Andrei Puică, prefectul judeţului Vaslui.

Pe aceeaşi temă: 

Care sunt condiţiile impuse crescătorilor de ierbivore din judeţ pentru a împiedica răspândirea bolii “limbii albastre”

Judeţul Vaslui în carantină. Trei focare de bluetongue confirmate

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite